Кметът на Разлог: Има отърсване от коронавируса, но има и едно наум

5777
Кметът на Разлог: Има отърсване от коронавируса, но има и едно наум
Снимка: Архив

Инж. Красимир Герчев е кмет на община Разлог от 2009 година насам. По образование е инженер. Завършил е Висшия минно-геоложки институт по специалността „Подземен добив и разработване на полезни изкопаеми“. Специализирал е геотехнологии. Има специализации в областта на бизнес-предприемачеството и интернет маркетинга.

Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже как е преминал, условно казано, вихърът на коронавируса през общината, която той ръководи, дали бизнесът съумява да преодолее щетите от кризата.

Г-н Герчев, отърсва ли се Разлог от кризата, хората преодоляват ли страха от коронавируса, изолацията?

Има отърсване от коронавируса, но има и едно наум. Наблюдава се раздвижване, но има сектори, които понесоха много тежко кризата - хотелиерство, ресторантьорство. За тях не мога да кажа, че са се отърсили, защото много малко от хотелите този месец ще отворят врати. Резервациите са в минимален обем. Това е един от важните сектори, които са много сериозно засегнати не само в Разлог, а навсякъде.

Освен в сферата на туризма, кои други бизнеси пострадаха?

Ние много разчитаме на туризма. Другите предприятия имаха намаляване на обемите работа. Там, където са свързани производства с компании от Европа, имаха спад в поръчките. Отрази се в тяхното производство, но имаше и предприятия, които не спряха работа. Шивашката промишленост имаше проблеми. Гледам, че сега си възстановяват дейността. В мебелите имаше свиване. Надявам се да се възстановят изцяло, но е ясно, че при стресови ситуации хората най-малко тръгват да си поръчват мебели. Надявам се психологическата бариера да е паднала и да се върнем на предишните нива.

А как се прояви заболяването във вашия край?

Ние имахме един особен стрес още в самото начало.

Заради Банско ли?

Не, не заради Банско. Община Разлог има над 5000 места за настаняване и този туристически поток циркулира във всички посоки. Така, че Банско не трябва да се гледа като изолиран случай. Цялата тежест всъщност от медицинска гледна точка се стовари на община Разлог и на общинската болница. Лечебно заведение нямат нито в Банско, нито в Якоруда и само аз знам какво е коствало на ръководството на болницата, за да не допусне да заболее медик от тази коварна болест. Можем да сме горди с това. Много бързо се взеха мерки. Тук е мястото да благодаря и на всички дарители. Много бързо успяхме да реагираме на недостига на дезинфектанти, маски, предпазни средства. Каквото и да си говорим, и ние, и държавата не бяхме подготвени за това.

В началото медиците вероятно са нямали най-елементарни предпазни средства?

Ние намерихме начин. Националното сдружение на общините направи една много хубава група, в която се обменяше информация. Тук е мястото да кажа, че общините останаха на тихия фронт и всичко, което можеше да се свърши, се свърши от нас, кметовете. Много бързо реагирахме и закупихме маски за болницата, дезинфектант. Снабдено беше с необходимите препарати и предпазни средства. Радвам се, че българските фирми ги разработиха. В началото беше много стресиращо, защото първите случаи на починали бяха от тук - майка и дъщеря. Беше много притеснително и ни подейства още по-мобилизиращо, защото разбрахме, че не е шега работата. 

Как е станало заразяването?

Дъщерята се беше прибрала от София да види своята майка. Оказа се обаче, че е заразена от там, където е работила. Предала е вируса и на майка си, но двете са със съпътстващи заболявания. Много бързо се развиха болестите и за жалост, си отидоха. И синът беше под карантина в Благоевград. Много сложна ситуация, но успяхме да реагираме като подкрепихме семейството в труден момент.

С колко случая на коронавирус е община Разлог досега, защото краят не се вижда?

Наистина краят не се вижда и вече сигурно е ясно, че ще трябва да живеем и работим в тези условия. Колкото и да го повтаряме, все пак трябва да се внимава и да се спазва дистанция. За съжаление имаме двама починали. Последното огнище със беше заразени полицаи, за които бяхме доста притеснени. Общо около 16 души официално бяха диагностицирани.

За вас като кмет кое беше най-голямото изпитание в периода на извънредно положение?

Да се организират всички мерки, да се следи за спазването им. Добре, че системата за карантиниране укрепна, защото в началото хвърчаха едни факсове. Ние ги взимахме, предавахме на полицията. Сега единната система за карантиниране дава добри резултати и сме малко по-спокойни. В началото не знаехме с какво си имаме работа и хората спазваха много стриктно мерките, които бяхме разпоредили по заповедите на министър Ананиев. По-сериозна работа свършихме с оперативния щаб, с полицията, пожарната, за да въведем всички мерки. Мисля, че успяхме. 

Ваши колеги съобщават за много сериозен спад в общинските приходи, под 50% в сравнение със същия период на миналата година. При вас идентична ли е ситуацията?

Не. Ние досега се справяме малко по-добре. Радвам се, че хората продължиха ритъма на плащане на местните данъци и такси. Естествено, че ще имаме удари, защото при приходите от туристическия данък едно планирахме,  съвсем друго ще излезе. Ще се наложи да оптимизираме разходната част на бюджета, но на този етап нямаме такъв драстичен спад.

Как си обяснявате това?

Не зная. Може би хората одобряват дейността ни и това дава резултат. Разсъждавам на глас просто.

Вероятно сте насочили повече усилия в социални дейности в този период, но за сметка на какво, имаше ли спрени проекти?

По обектите, за които има финансиране от държавата, се работи. Между другото, трябва да подчертая, че държавата в нито един момент не е спряла приетите субсидии към общините, което помогна да преминем нормално през това изпитание, да си изплатим заплатите в дейностите, делегирани от нея. Това са детски градини, училища и др. Доста хора от общината бяха пуснати в отпуска, но нито един в неплатена, с изключение на част от хората, които работят в пенсионерските клубове. Тях първи затворихме и все още не са отворени, защото там е най-рисковата група. Опитваме се да пренасочим част от персонала по заместване да вършат други дейности, към домашен социален патронаж. Там пък увеличихме броя на потребителите с над 70 човека и станаха към 515 души. Инфраструктурните проекти не са спирани. През този период имахме обществени поръчки, които вървяха, бяха спирани, пак ги пускахме. Имаме обекти, които са с държавно финансиране, от целева субсидия. Имаме и проекти, които сме спечелили. Това, което ние сме обещали да направим със средства от общинския бюджет, е основен ремонт на неврологичното отделение, с което да завършим цялостния облик на МБАЛ - Разлог. Него трябва да ремонтираме тази година и след хирургия, детско и вътрешно отделение, то е последното, на което да приведем супер вид.

Финансово как се справя общинската болница на фона на масовата им огромна задлъжнялост?

Има си краткосрочни дългове и малко дългосрочни. Миналата година общинските болници получиха подкрепа от държавата за отдалечени болници и нашата получи такива целеви средства. Мисля, че е в прилично състояние. В последния отчет за миналата година даже имаше оперативна печалба.

Споменахте, че сте имали обществени поръчки, които сте спирали, после сте пускали, вероятно визирате периода, в който от МФ пускаха заповеди, част от които противоречащи се?

Точно това имах предвид.

В началото на тази година забранихте да се изнася минерална вода от село Баня, от какво бяхте провокирани?

Ние сме собственици на тази минерална вода и трябва  да се грижим за нашите ползватели, които не са малко. Помня, когато МОСВ предостави на общините за стопанисване минералните води, което е една много важна стъпка в много афишираната децентрализация. И когато приехме това предизвикателство, имаше издадени две разрешителни чрез Басейнова дирекция. В момента са над 65. За тях има сериозни инвестиционни намерения, част от които са изпълнени, а някои тепърва ще се реализират. И най-естественото нещо е въведената забрана, за да защитим интереса именно на тези ползватели. На тях трябва да гарантираме количеството, за което си плащат ежегодно и да предлагат качествен туристически продукт, за да няма проблеми с прекъсването на водата. Още повече тези цистерни, които се пълнеха, правеха дисбаланс в съответните извори и резервоари. Отделно, когато се напълни една цистерна с 10 т концентриран товар и мине през улиците на селото изобщо не е добре за тях. Това са били мотивите. За да бъдем коректни, забраната е за извозване на минерална вода извън село Баня, независимо къде е била ползвана преди. Остана впечатление, че сме забранили целенасочено извозването към хотелите в Банко. Не само в Банко, а навсякъде. Дадохме други указания откъде да се пълни минерална вода, стига да желаят този начин на ползване - изворът в Елешница.

А какъв е бил начинът на плащане?

Примерно товари 10 кубика вода, по 2,50 лв. на кубик и плаща 25 лева на служителя от кметство Баня. Той му издава документ и тръгва. Точат единствено и само от общински водовземни съоръжения, които са заключени и са под наш контрол. Нямат право тези, които имат разрешително за водоползване, да препродават или преотдават минералния ресурс, тъй като веднага ще им отнемем разрешителното.

Колко сериозен е приходът от минералната вода?

Вече е сериозен. Постепенно стигаме и до порядъка от 250 000 лева.

От там ли финансирате ремонти в болницата?

Ние сме вкарали в болницата над 5,5 млн. лв. по проекти. Ако смятате, че минералната вода може да реши тези въпроси, отговорът е не. Основно приходите от минералната вода са насочени в инфраструктура на находището в село Баня. Ние изградихме резервоар за над 300 000 лева. Освен да събираме приходи, имаме много тежки ангажименти и в разходната част. Сега направихме ново изследване за капацитета на находището, на всички сондажи. Също така правим ремонт на още един резервоар. Смело мога да твърдя, че находището, откак го взехме, тъй като инвестираме постоянно, е в изключително добра кондиция - по отношение на водомери, шахти, капацитет и всичко, което зависи от нас.

Миналата година казахте, че до края на 2020-та ще бъде изградена газовата връзка до Разлог, какъв е напредъкът?

Очакваме това да стане. Дано нещата не са се объркали, защото през нас мина документацията. Избрано е трасето. Мисля, че мина и ОВОС, сега вървят отчуждителните процедури.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю