Милена Драгийска: "Ти и Lidl за по-добър живот" дава шанс на добрите идеи

17964
Милена Драгийска: "Ти и Lidl за по-добър живот" дава шанс на добрите идеи
Снимка: Lidl

Добрите идеи не трябва да се капсулират – те трябва да се предават нататък, да "заразяват" и да въвличат колкото е възможно повече хора. Това е основата на най-голямата благотворителна кампания със социална насоченост в историята на Лидл България - "Ти и Lidl за по-добър живот". С кампанията се насърчават проекти в четири основни области: образование, околна среда, култура и историческо наследство и здравословен начин на живот, като за всеки проект Лидл България отпуска до 10 000 лева. Повече за инициативата научете в следващите редове от разговора на Actualno.com с г-жа Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Г-жо Драгийска, Lidl обяви и вече усилено работи по кампанията "Ти и Lidl за по-добър живот". Моля, разкажете ни повече за инициативата?

В Лидл България винаги сме вярвали, че бизнесът има една много важна социална роля – да дава добавена стойност и да помага на добрите идеи да се случват. "Ти и Lidl за по-добър живот" отразява именно тази наша философия. Целта, която си поставяме, е да помогнем на местните общности да водят по-пълноценен начин на живот. Това е нашата най-голяма социално отговорна инициатива – и като национален обхват, и като размер на гранта, който ще предоставим на проектите. Всеки проект, спечелил финансиране, ще получи грант в размер до 10 000 лева, за да осъществи своята идея и да помогне на хората в съответната общност да живеят по-добре. Затова от 1 май до 25 юни отделяме по 3 ст. от всеки касов бон за подкрепата на социално значими проекти в цялата страна в четири основни области: образование, околна среда, култура и историческо наследство и здравословен начин на живот. До 25-и юни е и срокът, до който неправителствени и граждански организации могат да кандидатстват на официалния сайт на програмата.

Как се появи идеята за "Ти и Lidl за по-добър живот" - това е практика на компанията от друга държава или е идея специално за България?

Идеята за мащабна социално отговорна инициатива е нещо, което отдавна обмисляхме и за което търсихме точното време и най-подходящата формула и механизъм. Под една или друга форма винаги сме подкрепяли стойностните идеи – в един момент обаче осъзнахме, че ще е много по-ефективно, ако подкрепата, която винаги сме оказвали, канализираме в една голяма социално отговорна инициатива. Предизвикателството пред нас беше в две посоки – от една страна, искахме в основата на тази инициатива да бъде нашият бизнес, а от друга, да въвлечем своите клиенти по възможно най-лесния и удачен начин. Вярвам, че намерихме правилната формула, по която да обединим тези две неща. Сега с всяка своя покупка нашите клиенти стават част от нещо добро. Само докато пазаруват, те вече помагат. Затова и името на инициативата започва с "Ти и Lidl" – защото заедно допринасяме за по-добрия живот. Добрите идеи не трябва да се капсулират – те трябва да се предават нататък, да "заразяват" и да въвличат колкото е възможно повече хора. Накрая, но не на последно място, искахме прозрачност и силна експертиза. Затова потърсихме за партньори две доказани организации – Български дарителски форум и Фондация "Работилница за граждански инициативи", които прегърнаха идеята и станаха наши партньори.

Ако Вие участвахте в "Ти и Lidl за по-добър живот", в коя от четирите области (образование, околна среда, култура и историческо наследство и здравословен начин на живот) бихте се състезавали и бихте предложили проект?

Според мен всеки човек трябва да осъзнава ролята и значението на тези четири области, без да ги приоритизира и без едната да е за сметка на другата. Добрият живот се състои именно в тяхната цялостност. Как да определиш кое е по-важно – здравословният начин на живот, който е предпоставка за нашето здраве, околната среда, от която зависи съществуването ни, или образованието и културата, които ни изграждат като пълноценни личности? За мен е по-важно идеите да са смели, различни, вдъхновяващи, да ангажират общностите и наистина да подобряват живота им.

Със сигурност "Ти и Lidl за по-добър живот" е пример за политиката на социална отговорност на Lidl. Планирате ли други такива инициативи в скоро време и каква е оценката ви за политиката на социална отговорност на компанията, откакто е в България?

Отлични резултати за продуктовата линия „Родна стряха“

Месец след своя старт продуктовата линия „Родна стряха“ на Лидл България постига отлични резултати, като допринася за серио...

Мисля, че хората са тези, които следва да дадат оценка на нашата социално отговорна политика, защото всички наши социално отговорни инициативи са с мисъл за тях и тяхното благосъстояние. Това, което мога да кажа в качеството си на главен изпълнителен директор на Лидл България, е, че от стъпването си на пазара до днес компанията не е спирала да развива своята социална отговорност. Започвайки от начина, по който строим магазините си – с мисъл за хората и природата – през качеството на нашите продукти до инициативите, които подкрепяме и сами организираме. Устойчивостта е най-важната характеристика на социалната отговорност. Затова ние не просто инвестираме печалбата си в социално значими каузи, но се стремим да правим своя бизнес по един устойчив и социално отговорен начин. Вярвам, че клиентите ни го забелязват и оценяват. От началото на годината поставихме началото на три нови инициативи – социално отговорната инициатива "Ти и Lidl за по-добър живот", най-голямата ни инициатива за деца "Lidl – за твоето дете", поставихме началото и на разговора за пълноценния начин на живот – една тема, която също активно предстои да развиваме. Продължаваме да надграждаме и вече съществуващи наши инициативи – като проекта "Зелена линия Витоша", "Дай шанс на балканката", Кулинарно междучасие "Манджицу" и други. Фокусът, който поставяме върху социалната ни отговорност, е наистина много голям, защото носим вътрешната убеденост, че това трябва да е един от ключовите ни приоритети.

Какви са приоритетите на Lidl за България през тази и следващата година?

Голямата новина за нас е, че планираме да открием втория ни логистичен център в България – в село Кабиле, Ямбол. Базата е изключително модерна, с иновативен дизайн и технологии, надхвърлящи познатите до момента стандарти. Тя е и с изключителни параметри по отношение на технологичната обезпеченост, условията на труд, енергийната ефективност и грижата за околната среда. Вторият ни логистичен център ще поеме зареждането и обслужването на магазините в източната част на страната, ще осигури нови работни места в региона и ще допринесе за значително оптимизиране на бизнес процесите.

Активно продължаваме и своята експанзия в страната. Тази година ще открием поне пет нови магазина. Вече отворихме първия си магазин в Балчик, предстои да отворим и в други градове като Самоков и Созопол. Ще продължим да инвестираме в успешното си партньорство с българските производители, но не само с продуктите от станалата любима продуктова линия "Родна стряха". Нашата цел е да допринасяме за устойчивото развитие на българското производство и да даваме на потребителите ни качествени продукти на добра цена. Ще продължим да инвестираме в най-доброто за своите клиенти, следвайки характерната за нас бизнес философия – оптимално съотношение качество-цена.

В списъка с приоритетите ни е и образът на Лидл България като работодател – област, в която също не сме спирали да работим. Ще продължим да утвърждаваме компанията като надежден, сигурен и коректен работодател, който предлага на своите настоящи и потенциални служители много добри условия на работа, заплащане над средните нива за страната и отлични възможности за развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю