Настимир Ананиев, Дани Ван Сантен от "Волт": Борбата с корупцията трябва да отиде на ниво ЕС*

5385
Настимир Ананиев, Дани Ван Сантен от "Волт": Борбата с корупцията трябва да отиде на ниво ЕС*
Снимка: Волт

В навечерието на евроизборите, разговаряме с двама от представителите на най-младата политическа формация, която се състезава за влизане в Европейския парламент - председателят на "Волт" Настимир Ананиев и Дани Ван Сантен, един от кандидатите в евролистата на формацията.

Съвсем малко време остана до фактическия изборен ден за нов Европейски парламент – какво очаквате да е представянето на "Волт" в България и като цяло в ЕС?

Настимир Ананиев: Избирателите ще решат какво ще е представянето на "Волт". Ние се опитахме да стигнем до максимален брой хора, но за съжаление от двете големи телевизии - БТВ и НОВА, не получихме покана за участие, а според социолозите 70% от колебаещите се за кого да гласуват ще вземат своето решение чрез тях. Но ние призоваваме хора да подкрепят Волт и да прецакат статуквото!

Дани Ван Сантен: Ние сме млада проевропейска партия, която се бори за обединена и хуманна Европа. Поколения от различни сфери на живота, които крещят за промяна и "Волт" ще им даде промяната, която чакат толкова дълго. Чувам и виждам положителната реакция, която получаваме в България, както и в цяла Европа. Българите са уморени да гледат едни и същи корумпирани политици на власт през последните 30 години, които спират напредъка и растежа на България и българите.

Каква оценка давате на кампанията на "Волт" досега? А на кампанията за евроизборите изобщо, от страна на всички участващи?

Настимир Ананиев: Имайки предвид, че "Волт" се финансира от граждански дарения и нямаме много средства за реклама, мисля че се представяме добре. За съжаление, големите медии искат да представят тази кампания като избор само между двете големи партии. Аз ги наричам "близнаците", тъй като те са си лика и прилика и работят в синхрон. Също прави впечатление, че националистите се държат все едно не управляват две години и половина и че нямат вицепремиери и министри в кабинета.

Дани Ван Сантен: За съжаление, големите медии не дават никаква платформа на новите политически партии, за да водят дебати срещу старото статукво. Но това е разбираемо, защото се контролират от старите партии, които се страхуват от новите проекти. "Волт" провежда кампанията си със скромен бюджет, но с кандидати и доброволци, които са посветени да дадат на България и българите бъдещето, което заслужават! "Волт" ще даде на българите политиците, които работят за хората, а не само за тях. Избираме политици, които са прозрачни и няма да затворят сенчести сделки. "Волт" няма да приема подаръци от корпорации или лобисти. Всички наши разходи и подаръци ще бъдат открити и прозрачни за обществеността. Тъй като работим за хората, а не за себе си.

Коя е най-важната тема за бъдещето на България в ЕС, която не получи достатъчно добър отзвук в кампанията дотук?

Настимир Ананиев: Може би заявката от всички партии, че бъдещето на България е в Европейския съюз и че друга алтернатива за нас няма. Има партии, които правят недомлъвки в посока на излизане, но ги е страх ясно да заявят тези свои планове. Също така дебата за провала на европейските семейства. Когато събираш "орел, рак и щука" само и само да имаш повече гласове в ЕП, ти убиваш доверието в правенето на политика, което е рекордно ниско във всички европейски държави.

Дани Ван Сантен:

1. Цифровизиране на правителството. Не чух нищо за това как да започнем дигитализацията на българското правителство. Ако това се случи, ще се улеснят всякакви обществени услуги, което ще даде повече възможности на гражданите и бизнеса.

2. Силна икономика. Също така никой друг не говори за това как ще направи икономиката по-силна, така че българите да започнат да усещат това в ежедневието си. Да придобият европейско самочувствие чрез европейски доходи.

3. Подобряване стандарта на живот. Същото важи и за стандарта на живот. Никоя друга страна не обяснява как ще подобри качеството на живот в България за своите граждани.

Проблемът с намесата чрез фалшиви новини във вътрешнополитическия и обществен живот е един от големите въпроси както пред ЕС, така и пред България. Какво трябва да се направи в тази насока според Вас – както на общоевропейско ниво, така и конкретно в България?

Дани Ван Сантен: Вярвам в свободата на пресата и изразяването на свободната реч. Но ние не трябва да оставяме фалшивите новини да надделяват и да определят дневния ред на обществото. В момента можете да видите, че Русия и екстремистите използват фалшиви новини като оръжие и инструмент, за да дезинформират хората за важни неща като имиграцията, миграцията, икономиката и политиката. Твърдо вярвам, че ако кажем от самото начало истината и да дадем на хората лесен достъп до надеждни източници, за да проверят и те самите, можем да се противопоставим на фалшивите новини.

Ако станете евродепутат, какви ще са трите Ви най-важни приоритета?

Настимир Ананиев:

1. Създаване на лоби на България в европарламента – 12 годни по-късно България няма лоби, което да отстоява позициите и идеите на страната ни.

2. Изработване на европейски регламент за борба с корупцията, който да е задължителен за целия ЕС. В България пари има, но можем да спрем кражбите чрез по-добро управление на публичните средства.

3. Предоговаряне на Лисабонския договор и предлагане на нова европейска конституция – след трите основни кризи – финансова, имигрантска и Brexit. Лисабонският договор трябва да бъде преразгледан и нови теми на взаимодействие включени в него, например здравеопазване.

Дани Ван Сантен:

1. Стандарт на живот в България. Трябва да започнем да инвестираме повече в малки и семейни предприятия в цялата страна. Да спрем да се фокусираме само върху София и големите корпорации. Това ще помогне на местната икономика и хората, които са били принудени да се преместят в София или в чужбина, за да подкрепят финансово семейството си.

2. Да приемат България в Шенген. България и българите заслужават свободата да се движат свободно в целия Европейски съюз. Сега българите се третират като европейци от втора ръка. Това се доказва и от факта, че са принудени да показват личните си карти, когато пресичат граници. Все едно на тях се гледа с подозрение. За мен това е неприемливо и ако бъда избран, ще се боря от самото начало за правото на българите да се движат свободно в целия ЕС.

3. Използване на силата на Европейския съюз срещу корупцията. Корупцията е сърцевината на всички големи проблеми в България. Корупцията е причината здравеопазването, инфраструктурата, качеството на живот и икономиката да не се развиват през последните 30 години на демокрацията. Общата корупция е и причината хората да напуснат страната и да не искат да се върнат обратно. Ако бъда избран за евродепутат, ще работя с главния прокурор на Европа за борба с корупцията в България, както и в останалата част на ЕС. Най-важното е да се разбере, че не трябва всички българи да страдат заради корупцията, да се наказват виновните, които злоупотребяват. Освен това ще създадем работни групи на ЕС в България, за да разследваме всеки случай, за който дори има намек за корупция. И нека хората, които умишлено са замесени, да бъдат преследвани.

Мислите ли, че все още българинът вярва в ЕС и защо трябва да вярва в ЕС?

Настимир Ананиев: Социолозите казват, че почти 2/3 вярват, но евроскептичните сили в Европа и извън нея работят всекидневно в посока разединение, език на омразата и чрез фалшиви новини изместват разговора от важните теми на деня. Всички заедно трябва да работим в посока на информираност на гражданите, да обясняваме какво прави Европа за България и защо членството ни в ЕС е ключово за по-добър живот на всеки български гражданин.

Дани Ван Сантен: ДА! Българите все още вярват в ЕС! Доказва го и фактът, че много българи отиват да живеят в Западна Европа, където качеството на живот е високо и корупцията е ниска. Българите са болни и уморени от лъжата на корумпираните политици, които разбиха тази удивителна страна! Говоря с много българи за това, че се премествам в България. Някои ми споделят и защо са напуснали страната. И всеки път ми казват едно и също нещо – "Обичам България, тя винаги ще бъде моята родина. Но докато същите корумпирани политици са на власт, аз не се връщам".

Интервю на Ивайло Ачев

* Платена публикация в рамките на предизборната кампания за вота за Европейски парламент

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...