"Няма нито един независим член на ЦИК": Кой ще ни гарантира честни избори? (ВИДЕО)

11387

ЦИК реши финалните данни от машинните и хартиените бюлетини да се записват заедно в секционните протоколи. Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов заяви в интервю, че ще сезира Административния съд, а говорителят на ЦИК - Цветозар Томов подаде оставка като такъв, с довода, че това решение е против задължението на ЦИК да осигурява прозрачност на изборния процес.

Оставка хвърли и Благовест Кирилов – зам.-министър на електронното управление.

От своя страна министър-председателят Гълъб Донев не смята, че решението на ЦИК може да доведе до нарушаване на честността на изборния процес, с довода, че има видеонаблюдение. Чувстват ли се спокойни за честността на вота на 02.04.2023 в Студио Actualno ще ни кажат Стоил Цицелков от Обществения съвет на ЦИК, и Божидар Божанов - бивш министър на електронното управление, експерт по информационна сигурност.

"Видеонаблюдението няма да реши другите проблеми, то е по-скоро превантивен  механизъм. Голяма част от грешките са технически и от умора. Ще ги спре повечето контроли в СИК. Когато данните са поотделно: хартия - машина, и се сравнят с данните от флашката. Тогава ако има несъответствие се разбира нарочно ли, грешно броене ли е или друго. Когато всичко това се скрие и накрая остане едно число, без да знаем как се е стигнало до него, стигаме до невъзможност РИК да провери тези данни консистентни ли са", заяви Божидар Божанов.

"Не можем да натоварим честността на изборите върху една технологична хрумка. Не работи това", каза от своя страна Цицелков.

"Няма нито един независим човек в ЦИК, там са само партийни квоти", каза още той.

Божанов отговори на въпроса ще бъдат ли честни изборите:

"Спектърът е голям - няма абсолютно честни и нечестни избори. Опитваме се да ги направим по-честни и прозрачни. Този ход със скриването на данните е явно достатъчно голям проблем, че говорителят на ЦИК да си подаде оставката. Ако има решение, което да премества изборите от честни към нечестни, то е точно това".

Той все пак смята, че имайки видеонаблюдение, като член на СИК е по-малко вероятно да направиш някаква манипулация.

Бившият министър на електронното управление се опита да обясни т.нар. "спорни" назначения в "Информационно обслужване", които доведоха до оставката на Благовест Кирилов – зам.-министър на електронното управление:

"Информационно обслужване" честно се превръща в дъвка, защото се смята, че те броят. Данните се приемат от тях, вкарват се в една система и накрая "Информационно обслужване" обявява резултата, включително и мандатите. Членовете на борда нямат кой знае какви права, свързани с изборния процес. Те са надзорен орган, не могат да контролират. Конкурсите за бордове на публични предприятия, какво е и "Информационно обслужване", на практика се провеждат от бившата агенция за приватизация и това класиране е информативно. Тоест не е длъжен министърът да назначи първия и втория. Както казва Кирилов добре е да се каже защо е това, понякога има и други фактори..."

Той уточни, че първият в класирането сега е Владимир Данилов, който е страхотен професионалист, но може да бъде свързан с ГЕРБ, защото е бил е зам.-кмет на Фандъкова: "Предвид атаките, че служебното правителство бута хора на ГЕРБ, ако назначи човек, свързан с ГЕРБ, може да привлече нови атаки. Не казвам, че това е била мотивацията на министъра, но ако има такава съм сигурен, че е логична. Конспирацията с това кой е бил сложен на борда, който няма кой знае какви функции, освен надзорни, е случайна. Освен това "Информационно обслужване" не брои, а взима финализирани протоколи."

Какво трябва да се промени, за да имаме гарантирани честни избори? Отговорът на този и други въпроси - вижте във видеото!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю