Оставка и сянка върху изборите: Кои са новите назначения там, където се брои?

7639
Оставка и сянка върху изборите: Кои са новите назначения там, където се брои?
Снимка: БГНЕС

Спорни назначения в "Информационно обслужване" доведоха до оставката на Благовест Кирилов – зам.-министър на електронното управление. Това е държавното дружество, което образно казано "брои" резултатите от изборите.  

"Една от основните задачи, които си поставих преди да приема поста в служебния кабинет, беше повече прозрачност в "Информационно обслужване" АД. За съжаление, това не се случи. Пример за това е изборът за независими членове на борда на директорите. Той не беше съобразен с класирането в конкурса, проведен от Агенцията за публичните предприятия и контрол", посочи като мотив за своята оставка Кирилов.

Справка в Търговския регистър сочи, че от петък (10-ти февруари) в ръководството на "Информационно обслужване" е извършена промяна. На мястото на Михаил Константинов и Валери Борисов за независими членове са назначени Николина Найденова и Дияна Томова. Двете са участвали в конкурса, обявен от Агенцията за публичните предприятия и контрол, но са класирани съответно на второ и трето място.

Номиниран на първо място е Владимир Данаилов – представител на IT-бранша, но той необяснимо е игнориран. Данаилов е бивш шеф на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и съуправител на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" АД (т. нар. Фонд на фондовете). Преди месец той е учредил фирмата "Мегатоп", до миналата година е притежавал "Конкорд КБГ", до по-миналата - "Суперлинк Салюшън" ЕООД, а до 2018-та е бил съдружник в "Конкорд Нитуеър".

За 36-годишната Николина Найденова няма публични данни да е участвала в управлението на държавно или частно дружество. Тя е съпруга на прокурор Николай Найденов от ВКП, видно от декларациите му пред КПКОНПИ. Найденов беше издигнат в ранг на върховен прокурор от главния прокурор Иван Гешев през 2020 година, заедно с Вичо Вичев и Митко Димитров след проведен конкурс.

Диана Томова е била управител на Националния център за ученически отдих, туризъм и спорт, собственичка и управител е на фирмите "Дивайн Стайл", "Икономикс и Юрекс Консулт". Тя управлява дружеството "Инвестиции и мениджмънт България", което е прехвърлила преди години на "Юръпийн Инвестмънт Мениджмънт" АД – Люксембург. 

Кирилов каза следното по отношение на "Информационно обслужване" и липсата на прозрачност: "Пример за това е изборът за независими членове на борда на директорите. Той не беше съобразен с класирането в конкурса, проведен от Агенцията за публичните предприятия и контрол. Във всяко свое действие се ръководя от желанието да има прозрачност на процеса, ефективност на резултатите, както и да се защити националната сигурност. Предстои провеждането на нови избори. За тяхното нормално протичане тези условия са ключови. Когато едно или повече от трите бъдат застрашени, съществува риск за изборите".

На сайта на Министерството на електронното управление е качена позиция по казуса, но от нея изобщо не става ясно защо Данаилов е бил пренебрегнат, въпреки че е класиран на първо място. 

Ето и цялата позиция на ведомството: 

"Изборът на независими членове на Съвета на директорите на "Информационно обслужване“ АД е осъществен след проведена публична процедура за номиниране на кандидати за независими членове на Съвета на директорите на дружеството. Процедурата е проведена от Агенцията за публични предприятия и контрол, която е независим орган. Списъкът на номинираните кандидати е публикуван и достъпен на сайта на агенцията. Видно от публикувания списък, двамата избрани за членове на Съвета на директорите са част от петимата номинирани кандидати. 

Поканата за свикване на Общото събрание на „Информационно обслужване“ АД, на което е следвало да бъдат избрани предложените за членове на съвета, е публикувана в Търговския регистър и е публично достъпна, повече от един месец, преди провеждане на самото събрание. Решението на Общото събрание е публикувано и достъпно на сайта на Търговския регистър. 

Процедурата по номиниране, класиране и избор е проведена при стриктно спазване на разписаните правила в Закона за публичните предприятия и правилника за неговото прилагане.   

Министърът на електронното управление Георги Тодоров категорично заявява, че в своите решения и действия ще продължи да се ръководи от принципите за законосъобразност, честност и прозрачност, като в никакъв случай няма да се повлияе от опити за внушения, имащи за цел други интереси, различни от интереса на държавата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика