Петър Божинов: Добрият барман трябва да бъде и психолог

24771
Петър Божинов: Добрият барман трябва да бъде и психолог
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова

Петър Божинов е от град Кюстендил и от дълги години е професионален барман. След като завършва право и прекратява футболната си кариера, Петър се отдава на майсторството на коктейлите и вкусовете, и се превръща в един от най-добрите бармани в България.

През изминалата година той печели първото място на Националното първенство по барманство за “Най-добър безалкохолен коктейл“ със своето произведение “Любовно приключение“, а през дългите години на професионална практика вече е извоювал множество национални и международни награди за своята работа. Участва на Световното състезание Beefeter mixldn и се класира на престижното трето място с коктейла си “Бабина градина“, а през 2017 г. представя България и на Световния шампионат за бармани в Копенхаген, след като печели приза за “Най-добър барман на България“ и е сред финалистите в категорията “Класически коктейл“, побеждавайки най-добрите 76 бармана от целия свят. В момента Петър работи в Студентски град, където приготвя невероятните си коктейли.

През изминалата година Петър Божинов отново извоюва Първото място на Националното първенство по барманство, след което беше финалист и на най-голямото състезание за бармани в света – WORLD CLASS Барман на годината. През месец декември пък, той стана и барман номер 1 за Сърбия, след като спечели Международното състезание за бармани XIII Barmens cup HUBERT 1924 – FLAIR and MIXOLOGY , което се проведе в хотел “Шератон“ - Нови Сад, с коктейла си “Любовна отвара“, а към момента той се подготвя за поредния национален конкурс – Barmasters 2019, който ще се окаже и по-специален за него. Специално за Actualno.com, Петър Божинов разказа за професионалната си кариера, предстоящото му състезание, тайните съставки на своите коктейли и защо Barmasters 2019 е символичен и сантиментален момент в неговата кариера.

Здравейте, Петър! Разкажете ни най-напред от колко години се занимавате с барманство и какво Ви провокира да започнете да се занимавате с нещо толкова различно от предишните Ви дейности? Дълго време ли се занимавахте с футбол, за кои отбори играхте и кога и как започна кариерата Ви на барман?

Занимавам се професионално с барманството от 2015 година. Преди това не взимах на сериозно това което правех. Бях чул от по-големите батковци, че лесно се свалят мацките и има хубави бакшиши, общо взето съблазнителни неща за всеки тинейджър. Докато дойде денят в който се сблъсках наистина с тази професия и разбрах, че тя всъщност е цяла наука. Започнах да чета специализирана литература, да се допитвам до по-опитните бармани, да се съветвам, защото с времето разбрах, че винаги някъде там има барман, който знае малко повече от теб!

От малък играя футбол, юноша съм на “Велбъжд“ - Кюстендил. Играех при покойният вече г-н Велинов - треньорът, дал много на кюстендилския футбол. Футболисти като Илиян Стоянов - Коловати и Красимир Петков - Пинко - легенди, които израснаха при него. Преминах през отборите на “Септември“ - Жабокрът, Фк Кюстендил, “Ботев“ - Лозно, като по това време започнах да следвам право в Американският университет в Благоевград, но знаем че времената са тежки и трябваше да работя, за да си плащам образованието и така започна всичко....

Много интересна история! Казвате, че човекът, който Ви е запалил по барманството, е Ивайло Рангелов - отличен професионалист. Разкажете ми за него, как се запознахте?

Човекът, който ме запали по барманството, се казва Ивайло Рангелов - голям професионалист, собственик на един от баровете, в който работех. Един ден, докато приготвях поредният си коктейл зад бара, той влезе при мен и каза: “Момче, ти имаш голям талант! Искаш ли да те науча да работиш правилно?“, защото както във всички професиии и в нашата си има тънкости.

Започна да ми показва как да държа правилно инструментите зад бара, как да общувам с хората без да разговарям с тях, общо взето ми показа всичко - правилно. Това ми помогна не само да стана добър барман, помогна ми да се изградя като личност! Изказвам благодарностите си и никога няма да забравя това, което направи ! Винаги ще го споменавам, навсякъде!

По-специфична ли е тази професия от останалите? Изискват ли се големи жертви, много търпение, трудно ли се работи с клиенти и истина ли е, че трябва да си психолог, ако искаш да бъдеш успешен барман?

Не мога да кажа, че нашата професия е по-специфична от останалите. Всяка една си има своята специфика и изисква и жертви, и търпение. Ние сме добри психолози - да, срещаме се с хиляди хора всеки ден и доста често се случва, когато има употреба на алкохол, човек да се отпусне и да започне да говори за това, което го мъчи. Винаги, ако мога да дам съвет и да помогна - съм на среща! Това те прави успешен барман, а и добър събеседник!

A трудно ли се работи с клиенти в заведенията в България? Претенциозни ли са, взискателни ли са? Вие категорично сте успял в професията си, а какво Ви коства това? Празниците, например, къде прекарвате – със семейството си или на работа? 

През нас всеки ден минават различни хора, ако бъдем гостоприемни, усмихнати и любезни, и успеем да предразположим гостите ни да се чувстват добре няма как да не бъдем успешни! Всеки е претенциозен и взискателен до някаква степен. Ние сме хората, които трябва да задоволим капризите и да оправдаем изискванията им, за да се върнат отново при нас, защото конкуренцията е жестока! Често се случва по празниците да не сме със семействата си, защото това ни е работата - когато хората празнуват, именно ние трябва да се погрижим да се почувстват специални. Случва се да не се прибираме по цели нощи, но това е нашата професия! Приятелките ни чакат по цели нощи и въпреки всичко ни подкрепят и обичат - тези жени са герои !

Искам да Ви върна няколко години назад, когато участвате на състезанието Beefeter mixldn - световни квалификации за Най- добър коктейл с джин и се класирате на престижното трето място с коктейла "Бабина градина", за който казвате, че е “запазената Ви марка“. Тогава журито е от Лондон, а темата на състезанието е “Коктейли, вдъхновени от лондонски филми“. С какво успяхте да грабнете журито, въпреки претенциозната тематика на конкурса? От кой филм се вдъхновихте за “Бабина градина“ и коя е тайната му съставка, която го направи уникален? Как избрахте името?

- Участвал съм на редица състезания и съм разбрал три основни неща, за да се харесаш на съдите трябва:

Първо - да имаш силно присъствие, второ - много добра презентация и разбира се - перфектен коктейл - това е ключът към успеха! Когато се явих на това състезание ходех с едно момиче, но социалните ни статуси бяха различни. Тогава гледах филма с великата Джулия Робъртс - “Нотинг Хил“, където тя играеше най-известната филмова звезда - много богата, а той работеше в книжарница - симпатичен, небрежен и винаги усмихнат! Това ме вдъхнови - филмът доказва, че въпреки различните им социални стауси, любовта е възможна!

Цитатът, който ме грабна, в този филм и ме накара да посветя коктейла си на нея, беше: “Аз съм просто едно момиче, което седи пред едно момче и иска то да я обича..“ За името на коктейла допринесе баба ми, защото преди състезанието минах през нейната градина да набера свежи продукти, след което тя ми се расърди, но когато й обясних, че всичко съм направил от любов - тя просто се усмихна !

Значи вдъхновението и любовта са донесли тази така желана победа - страхотно! През 2017г. отново представяте България и ставате финалист на Световния шампионат за бармани в Копенхаген, в раздел „Класически коктейл”, сред конкуренцията от най-добрите 76 бармани в целия свят. На състезанието сте презентирал коктейла си „Има нещо в очите ти”. Каква е рецептата на този коктейл и от къде дойде вдъхновението Ви за него? Наистина ли майка Ви е тази, на която сте го посветили? Каква е тайната съставка на „Има нещо в очите ти“?  Каква подготовка е необходима за подобен тип състезание? Какви бяха правилата на Световното първенство и категориите?

Всяка година Световната асоциация изкарва правилата месец преди Световното първенство, като поставя всички класирали се държави в групи по 8. В нашата група трябваше да направим коктейл, подходящ за преди вечеря, със задължителна съставка - шампанско. Вдъхновението ми дойде от майка ми, която работи като психолог и помага на хората с психични проблеми. Видях себе си в нея, защото живеем адски труден живот и хората идват в моят бар да се отпуснат след дългия работен ден, а аз ги карам да се усмихват - две професии - един профил!

Когато излезнах на сцената имах 7 минути да направя 5 коктейла. По регламент първо има техническо жури, което оценява как боравиш с инструменти - дали разливаш, представяш ли бутилките, които наливаш, охлаждаш ли шейкъра - общо взето дали спазваш правилата. След което, четири от коктейлите отиват в една стаичка, която е изолирана и където има четирима съдии, които дегустират коктейла ти. Там вече се оценява вкус, аромат, визия и украса. Подготовката ми за Световното беше на морето и продължи около 5 месеца. След като приключвах работа, оставах на плажа да тренирам и така всеки ден лишения, недоспиване, но този път аз съм си го избрал!

През 2018г. Вие за пореден път печелите Първо място на Националното първенство по барманство, организирано от Българската асоциация на барманите. С коктейла си “Любовно приключение“ печелите приза за “Най-добър безалкохолен коктейл на България“, на надпреварата във Варна. Разкажете ми за това състезание и за вашия коктейл. Вдъхновен ли е от любовни трепети и лични преживявания или името му е по-скоро метафора?

Българската асоциация на барманите, също като Световната, всяка година представя правила в сайта си. Има категория “Алкохолен коктейл“ и категория “Безалкохолен“. Аз спечелих приза за “Безалкохолен коктейл“, като името, с което се състезавах, тук е просто метафора. Правилата бяха да приготвим 5 коктейла за 5 минути, като оценяването е същото, както на Световното парвенство !

Казвате за барманството, че е изкуство? Така ли е наистина и всеки, който реши ли може да практикува тази професия или се изискват по-специфични качества?

Барманството е цяла наука, барманството е изкуство, барманството е страст ! Разбира се, че всеки може да практикува професията, но трябва да е упорит, да е постоянен и да не се предава, въпреки трудностите и лишенията! Тогава рано или късно всичко ще си дойде на мястото ! Това е професия, която ти дава много, изгражда те като личност, ставаш дисциплиниран и постоянен - не само зад бара, а и в живота !

Отново с “Любовно приключение“ през месец декември ставате и Барман номер 1 на Сърбия, след като печелите Международното състезание за бармани XIII Barmens cup HUBERT 1924 – FLAIR and MIXOLOGY , което се проведе в хотел “Шератон“, Нови Сат. Това е изключително международно признание – да станеш първи, в чужда държава. Мотивира ли Ви подобно признание? Интересен факт е и също, че в този конкурс част от регламента бил барманите да включат в коктейлите си ракия. Трудно ли се правят коктейли с тази традиционна напитка, с доста силен и натрапчив характерен вкус и аромат? Подходяща ли е да се смесва с други вкусове? На каква ракия се спряхте за Вашия коктейл?

Много съм щастлив, че спечелих това състезание! Сбъднах една мечта! Да станеш първи в друга държава е много трудно, особено в Сърбия - всички знам какви националисти са. Беше много яко изживяване и ще го помня цял живот. Емоциите, които изпитах, ги пожелавам на всеки - това е нещо неописуемо!

Правилата на това състезание бяха да приготвим коктейл, подходящ за след вечеря, който влиза в категория “Диджестиви“, със задължителна съставка - дюлева ракия. Никога преди не бях приготвял коктейл с ракия и точно това ме мотивира ! Аз съм нестандартен и обичам да влизам в непознати води ! Искам да благодаря на двама големи бармани - Драгомир Иванов и Павел Памукчиев, които ми помогнаха много с безценните си съвети !

Към момента Вие се подготвяте за участието си в Националното състезание – Barmasters 2019. Разкажете ми малко повече за него - къде ще се проведе, кога, какви са участниците в конкурса и регламента, какви са категориите и кой ще избере победителя?

Barmasters2019 е ново състезание, което съм сигурен, че до няколко години ще е най голямото в България ! Лицето на това състезание е Димитър Петровски, който е един доказал се професионалист в нашия бранш. В състезанието участваме 60 състезатели, като ще се проведе в три кръга на елиминации и победителя ще спечели 3000 лв и възможност да представи България тази година в Киев.

Ще издам една тайна за вашите читатели - това ще е последното състезание за мен или моят бенефис !

Вие вече сте и преподавател в училището за бармани Sofia flair school. Разкажете ми от колко време се занимавате с преподавателска дейност, харесва ли Ви да предавате наученото на по-младите, има ли талантливи бармани и бъдеще за професията в България? Как протича обучението в “Училището за бармани“ и има ли интерес сред младите?

От скоро преподавам в училището за бармани Sofia Flair School. Щастлив съм, че съм там, защото професионализмът е на високо ниво и самият аз научих адски много неща! Там преподават личности като Иван Атанасов, който е най добрият Флеър състезател в България - страшен професионалист и Иван Филипов, който е страшен талант и за кратко време показа, че е един от водещите Флеър състезатели!

Разбира се, че ми харесва да показвам на учениците, какво съм научил през годините - щастлив съм много! Разбира се, че има много талантливи и момчета, и момичета - всичко е постижимо, трябва много постоянство и разбира се - желание! Има много бъдеще в барманството. В последните години се нашумя много около нашата професия и хората видяха, че има голям прогрес и ще продължи да е така. Сигурен съм, че до няколко години нашата професия ще е една от водещите в България ! Интересът е голям и съм щастлив, че младите хора все повече се интересуват и искат да се научат да работят правилно и да имат самочуствие и знания, което е изключително важно в за тази професия!

Наскоро имаше един неприятен случай и Вие станахте жертва на агресия? Нападнаха Ви маскирани мъже през тъмната половина на денонощието, но каква според Вас беше причината за тази вандалска проява – заради жена, заради работата Ви или нещо друго? И какво ще кажете на хората, които търсят решението на проблемите си с агресия и насилие. Вие сте уважаван и успял професионалист, а също така и спортист. Какъв пример бихте дал на по-младите, как да реагират в подобни ситуации на агресия, спрямо тях? Знаем, че в България, за жалост, това не е единичен случай.

Да, за съжаление, бях нападнат от двама маскирани мъже, въоръжени с палки. Живея спокоен живот, добър съм, честен съм, не съм конфликтна личност и винаги гледам да помагам на хората, които имат нужда! Знам каква е причината, но не ми се коментира - един ден всичко ще си дойде на мястото! Господ си знае работата!

Не толерирам агресията, към нея посягат само слабите хора! Ако на някой му се случи това, ще го посъветвам да не отговаря със същото, защото рано или късно всичко се връща на този свят ! Бъдете добри - животът е труден! Трябва да извличаме само позитивното от него! Бъдете истински, проблемите не се решават с побоища!

Кои са актуалните коктейли за 2019 година и какви напитки ще препоръчате за предстоящите по-топли сезони на нашите читатели? Кои са вкусовете на 2019?

Винаги вкусните коктейли ще бъдат модерни и актуални, а класическите коктейли също отново са на мода! Бих посъветвал вашите читатели да се поинтересуват за коктейлите, които се предлагат, когато отидат в дадено заведение - няма нищо по-хубаво за сетивата да изпиеш един качествен коктейл, придружен с вкусно ястие - комбинацията е зашеметяваща! Благодаря ви много и аз и бъдете здрави!

Интервю на Джулия Андонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю