Проф. Вили Лилков: За 45 години социализъм България преживява три тежки финансови фалита (ВИДЕО)

42230

За 45 години социализъм България преживява три тежки финансови фалита. Кога са били те и как са се случили? Кога се е наложило страната ни тайно да продаде златния си резерв?

В Студио Actualno ви представяме една уникална книга, която хвърля светлина върху социалистическото ни минало. Книгата се казва „Стопанските абсурди на българския комунизъм – Интимната изповед на ДС за икономиката“. Неин автор е проф. Вили Лилков, физик и политик, народен представител от Реформаторския блок и няколко мандата общински съветник от ДСБ. Автор е и на книгата „Доблест и наказание“ и съавтор с Христо Христов на книгите „Бивши хора“ и „Погубената България“. Ето какво каза проф. Лилков в Студио Actualno:

“Това е една много малко позната част от историята на комунизма, тъй като ние се съсредоточавахме през годините основно в комунистическите престъпления веднага след 9 септември, концлагерите, но ни убягваше тази част от живота при социализма. През годините постепенно се създаваше една митология, че в стопанско отношение комунизмът е един процъфтяващ строй и сме живели в една едва ли не социалистическа Аркадия, където всичко е било безплатно, не е имало никакъв проблем и по отношение на задоволяването и изобщо в материално отношение сме благоденствали.

Това беше пропагандната страна на комунизма, тъй като по отношение на пропагандата комунистите нямаха равни. Когато обаче се прочетат архивите на Държавна сигурност (ДС) или Стопанска милиция, се вижда, че в годините на комунизма стопанските предприятия изобщо не са били процъфтяващи. Имало е икономика, имало е големи предприятия, имало е дори свръхпроизводство на някои продукти, но същевременно всичко това е съчетано с огромен дефицит, огромен брак, прахосничество, нискокачествени стоки, износ на продукция в капиталистическите страни, което е било тотално на загуба, фалшифициране на стопанските резултати.

Като в крайна сметка, защото някой трябва да плати сметката за всичко това, се оказва, че през 45-те години социализъм имаме три финансови фалита, в края на 50-те години, 1978 г. и 1989 г. И то много тежки фалити. При първия фалит се налага България да продаде чрез Тодор Живков лично, тайно, целия си златен резерв чрез съветски банки, за да можем да погасим натрупаните задължения. 78-а година Леонид Брежнев и Съветският съюз буквално издърпват България от финансовия крах със сериозни помощи.

А 89-а година държавата фалира с над 10 милиарда щатски долара външен дълг, който беше изплащан до 2015 г. Тогава беше платена последната вноска.

Плюс това наследяваме една икономика, в която има огромен брой от структуроопределящите предприятия, които са работили на загуби със силно амортизирани производствени мощности, силна вътрешна задлъжнялост, около 26 милиарда лева между стопанските субекти. Огромни средства на населението буквално замразени в ДСК, поради това, че няма какво да се купи с тези пари, които след това бяха изядени от инфлацията, незавършено строителство за над 12 милиарда лева. Това са огромни пари“.

Още за стопанските абсурди на българския комуниъм с конкретни примери – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Кой печели от избори 2 в 1? Елена Дариева в Студио Actualno (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю