Режисьорът Виктор Божинов за фаталния инцидент с Алек Болдуин: Това е пълна свинщина и безотговорност (ВИДЕО)

11770
Режисьорът Виктор Божинов за фаталния инцидент с Алек Болдуин: Това е пълна свинщина и безотговорност (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Вчера (27 ноември) стана ясно, че прокуратурата обмисля да повдигне обвинения за фаталния инцидент, при който актьорът Алек Болдуин застреля операторката Халина Хътчинс и рани режисьора Джоуел Соуза. Това се случи на снимачната площадка на уестърна "Rust". Според съдебните документи асистент-режисьорът Дейв Холс е взел един от три пистолета, подготвени за снимките, и го е подал на Болдуин с уверението, че не е зареден с истински патрони. Оказва се обаче, че оръжието е било заредено. Според разследващите не изключено да бъде повдигнато обвинение и на Алек Болдуин.

Затвор заради убитата от Алек Болдуин операторка - може да има и такъв развой

Тръмп-младши продава тениски „Алек Болдуин убива хора“

Доналд Тръмп-младши, синът на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, продава тениски на уебсайта си за $27,99 в няколко различни цвята с...

Кой носи отговорност за фаталния инцидент и каква е филмовата практика при използването на оръжия? С тези въпроси екипът на Actualno.com се обърна към режисьора Виктор Божинов, който има десетки филми зад гърба си. Сред тях са криминалния телевизионен сериал „Под прикритие“, както и игралния пълнометражен филм „Възвишение“. Режисьорът заяви, че главната отговорност за случилото се е на асистент - режисьора и вероятно ще влезе в затвора за непредумишлено убийство.

“По западния стандарт, който е установен, първият асистент-режисьор носи отговорност за безопасността, живота и здравето на всички хора от екипа на филмовата продукция. Това означава, че той трябва да създаде такива условия на работа, че да се спазват всички мерки и да следи за всякакви нарушения”, коментира Божинов.

Той обясни, че когато се работи с пиротехника и оръжия има строго определени правила, които асистентът трябва да ги ръководи.

“Ден преди снимките той трябва издаде документ, в който подробно да е описал сцените, с какви средства ще бъдат изпълнени те и какви са рисковете. Трябва да бъде описана и схема за действие за реакция ако нещо не се обърка. Документът се обсъжда и се дава на координатора на каскадите, след което става официален. На следващия работен ден асистент-режисьорът прави среща с всички екипи, обяснява какво предстои да се направи и как ще бъде постигнато технически. Той предупреждава за мерките и плана за действие при необходимост”разказа режисьора.

Смърт на снимачната площадка - най-фрапиращите случаи

Смъртта на жената, застреляна от актьора Алек Болдуин потресе света. Но истината е, че на снимачната площадка са загубили живота си мно...

Виктор Божинов разясни, че отговорност за съхранението и използването на оръжията във филмовите продукции носи и оръжейникът.

“Когато в сцената има оръжие първият асистент вика оръжейника на терен, който трябва да донесе необходимото оръжие. Пред всички той трябва да извърши серия от проверки, които се изпълняват по протокол. (Вижте пълната демонстрацията за проверката на огнестрелни оръжия във видеото).

Режисьорът обясни, че проверката се извършва задължително  в присъствието на актьора, тъй като той трябва да е убеден, че оръжието, което държи е безопасно. Според него инцидентът, с филмовата продукция на Алек Болдуин, са били нарушени всички правила за безопасност.

“От бързане и подценяване на мерките за безопасност е направена фаталната грешка. До колкото разбрах някой от служителите просто е отишъл да вземе пистолета, подал го е на Болдуин, без да го провери, и по време репетицията е произвел изстрел. Как се е оказало, че в това оръжие има зареден куршум това е въпрос на разследване. За мен това е пълна свинщина, пълно нарушение на всякакви протоколи и всякакви правила. От информацията, до момента, става ясно, че оръжейникът е бил младо момиче, без опит. Така, че понякога арогантността, самонадеяността и желанието нещата да се случват по-бързо и високомерието довеждат до такива глупости”, заяви Божинов.

Оръжейникът, заради който Алек Болдуин застреля човек, не за пръв път прави така

Aлек Болдуин не е знаел, че пистолетът е бил зареден с истински патрони

Помощник-режисьорът на филма с участието на Алек Болдуин, няколко минути преди инцидента при снимането, при който загина операторката н...

Според режисьора вероятно съдебната отговорност по случая ще поемат оръжейника, асистент-режисьора и до някъде и актьора, който е произвел изстрела, тъй като той е получил пистолета, но не е бил уверен, че оръжието е проверено. Отговорност ще носят съответно и продуцентите. По думите му това е така, защото когато има такова тежко нарушение на правилата, в крайна сметка шапката на цялото това нещо е продуцента.

“Казусът е изключително сложен за разплитане и ще отнеме доста време. В България, мисля, че нямаме подобни случаи, а и до колкото ми е известно това не е много регулирано в законодателството ни. За това ние сме се учили от чуждите продукции и изискванията им. Те ни научиха да спазваме тези правила за безопасност. При заснемането на “Под преките” редовно имахме сцени със стрелба и спазвахме правилата, защото част от екипа работеше и за западните продукции”, завърши режисьора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю