Румен Петков за Actualno.com: Уродливото явление "Лафка" може да го изолираме само с гласуване

75761
Румен Петков за Actualno.com: Уродливото явление "Лафка" може да го изолираме само с гласуване
Снимка: БГНЕС

Едно от лицата на АБВ Румен Петков говори пред Actualno.com за политическата ситуация в страната 12 дни преди изборите за европейски парламент на 25 май. Той показа начина, по който България може да се справи с "уродливото явление "Лафка":

- От известно време започнахте всеки ден да задавате въпроси на премиера Пламен Орешарски...

Румен Петков за Actualno.com: Управляващите внушават, че в ДАНС са редовни, а в МВР - боклуци

"Двойният стандарт в МВР е нелеп". Това заяви бившият вътрешен министър и лице на АБВ Румен Петков в интервю за Actualno.com. Той комен...

- Да, и всеки въпрос е съвършено конкретен. Защо уволнява подготвени хора, защо уволнява добри професионалисти само затова, че са имали политически симпатии. Не го ли е срам да уволнява бащи, заради политическите симпатии на децата им? Да уволнява деца заради политическите симпатии на родителите им? Има конкретни примери. Бащата на Нина Найденова беше уволнен от Пътно управление Пловдив при положение, че се справяше много добре, само затова, че Нина е кандидат-евродепутат на АБВ. Дъщерята на Росица Янакиева я уволниха от Народното събрание само защото майка ѝ е декларирала принадлежността си към АБВ и е кандидат-евродепутат на АБВ. Това е цинизъм, на какъвто не сме били свидетели никога в историята. Съвършено конкретно с имена съм го питал какво означава един човек да взима две заплати в министерство на регионалното развитие? Това е жесток цинизъм! Това е убийствен цинизъм! Същият този човек взима и два бонуса. Какво означава шефката на кабинета на регионалния министър да си оцени допълнителното материално стимулиране на 5555 лева и да ги получи?! Това са абсурди! На пенсионерите да дават по 4 лева, а на шефката на кабинета на регионалния министър 5555. И няма да се учудя, ако сега тръгнат да уволняват служители на регионалното министерство, но не тези, които грабят, а някои по подозрение, че са изнесли такава информация. Което би било абсурдно. Аз съм атакувал и Лиляна Попова, атакувал съм и преди това регионалния министър Росен Плевнелиев. Но такова разчистване на неудобни само затова, че ги подозират в изнасяне на информация, е много цинично.

- Пламен Орешарски обаче не отговаря?

- Орешарски не иска да отговаря, защото няма какво да отговори. Но това са неща, които обществеността трябва да знае. Това са повече от конкретни факти, с имена и фамилии, с конкретни събития, случили се на определени дати, за конкретни суми, за взимане като допълнително материално стимулиране и като двойни заплати и т.н. И няма да спра! И не, защото искам или не искам да спра, а защото безумията при управлението на Орешарски надминават всичко, на което сме били свидетели и потърпевши през последните 25 години.

- Не се ли страхувате?

- Притеснявам се. Утре може да уволнят и моята жена. Може да се случи нещо на децата ми. Сега безстрашни хора има само във филмите. Но пък някой трябва да ги казва тези неща, защото като не ги казваме, тази атмосфера на налагане на страх, на психоза у българските граждани, ще стане необратима. И тогава нищо няма да има смисъл. Ако това налагане на масова психоза, това налагане на страх стане необратимо, аз не виждам кой с какви очи би се изправил пред някой млад човек и би му казал: "Остани да търсиш реализацията си в България!". Зависимостта на това правителство от такива елементи като Делян Пеевски, като Моника Станишева... това са абсурди, които не бъдат ли преодолени сега, после няма на кого да се сърдим.

Правителството на Орешарски трябва да си плаща за извършени противообществени действия, смята Румен Петков

Правителството на Орешарски трябва да си плаща освен за извършените противообществени действия, и за натрупаните финансови борчове. То...

- Остана ли начин за справяне с олигархията?

- Ние тук какво имаме? Имаме един собственик на вестниците в България, с изключение да речем на "Сега" и на още един-два. Същият собственик на вестниците е собственик на разпространителските фирми и същият е собственик на "Лафка", тоест на обектите, които продават вестниците. Това означава, че нормален, обикновен вестник няма как да пробие, защото не може да стигне нито до разпространение, нито до продажба. И ако това ние не го виждаме и не го разбираме като общество, значи нищо не разбираме. Същият е собственик на "Булгартабак". Както и на фирмите, които се занимават с дистрибуция на цигари. И на обектите "Лафка", където се продават цигарите. Такъв тип монопол и политически, и икономически няма не само в Европа, никъде по света го няма. Нито в Третия свят, нито в Африка, нито зад Африка. Сега, колкото и да се опитват да подхвърлят фирмите на тази или онази офшорка, за нормалния българин нещата са ясни. И начинът да се преборим е да изолираме това уродливо явление от политиката. Може да стане чрез гласуване. Българският гражданин трябва да излезе и да направи своя избор - искаме ли да бъдем управлявани от такива инструмени? Ако искаме, гласуваме за БСП и ДПС, за Николай Бареков, защото той е функция на Делян Пеевски. Ясно е, че Делян Пеевски използва Бареков като инструмент.

- Бареков постоянно атакува ДПС и Делян Пеевски?

- Той може да си плюе и по ДПС, и по самия Пеевски, но хората тези неща ги виждат. Така че изходът е на 25 май да се гласува по мое дълбоко убеждение с №13, за АБВ. Защото тук има публичност, има пределна яснота кой какъв е, откъде идва, кой какъв обществен ангажиент поема, кой какъв обществен ангажимент изпълнява. Ивайло Калфин и генерал Михов са неоспорими авторитети с биографии и в обществения, и в политическия живот. Коста Проданов е изключителен финансист с много богат опит в това число в чужбина. Нина Найденова е млад човек, който е образован, работил е зад граница, но се е прибрала тук, в тези условия, защото счита, че така трябва да се опитваме да преборим тези практики, които за съжаление вече са част от етикета на нашето общество. Какво означава ние да сме 78-и по свобода на печата в света? Това е констатация на американска неправителствена агенция. Ние сме 78-и по свобода на печата и това от БСП, от ДПС и ГЕРБ се възприема като нещо нормално. Това е абсурд! Европейска България да е 78-а по свобода на печата, но по този начин управляван печатът няма как да бъде другояче.

- Проблемът обаче не е само с монопола на вестниците, има го в целия бизнес?

Румен Петков: Орешарски уволнява за ръкуване с Първанов, а за кражба на тръби - не

Ясно е, че Орешарски назначава "кадри" в държавни компании и бордове без да работят, защото Станишев и Пеевски му диктуват. Само че т...

- БСП юнашки обеща да разкрие 250 000 работни места, в резултат на което какво направи? Закри корабостроителницата в Бургас - 150 души на улицата. Закри предприятия в Търговище - 150 души на улицата. Тоест БСП уволнява. Уволнили са десетки хиляди хора за една година. И продължават да си лъжат, че следват социална политика. Значи тези избори трябва да са изборите, на които да кажем: "Не на лъжата!" Стига лъгахме толкова време за Белене! Един от основните ми мотиви да напусна БСП е, че лъгахме за Белене по най-циничния начин. Имаме възможност да почнем изграждането на Белене и не го правим! Лъгахме за "Южен поток". Това съзнателно бавене и разтакаване до ден-днешен кого обслужва? Всичките тези въпроси съм ги задавал на заседание на Националния партиен съвет, Станишев не ги допуска, разбира се, до залата. Нещо повече, заместник-министирът на околната среда Чавдар Георгиев много спокойно стана и ми вика: "А, бе, другарю Петков, ти не разбираш ли, че при това правителство нито един руски проект няма да се случи в България?". Има го това в съответните стенограми. Настоявал съм Чавдар Георгиев да каже какво има предвид. Той нищо не казва човекът. Защо да казва?! Явно няма тази потребност. Аз мисля, че "Белене" е български проект. Мисля, че за "Южен поток" България е живо заинтересувана да получава по няколкостотин хиляди долара всяка година. Но така са сложени нещата. И пак казвам, ако ние като общество, като граждани не заемем ясна и категорична позиция сега, после няма да има на кого да се сърдим.

- Ще има ли предсрочни парламентарни избори наесен?

- Винаги съм бил много пестелив в разсъждението си на тема предсрочни парламентарни избори по много причини. Мисля, че е най-важно първо да се организираме за тези избори и да знаем какво ще бъде европейското лице на България. Ще има ли воля, стремеж, ресурс за ефективна комуникация между Министерски съвет и евродепутатите, между Народното събрание и евродепутатите... Защото сега няма. Включително и по време на това правителство комуникацията между министрите и евродепутатите е сведена до нула. И големият въпрос е какво ще изпратим в Брюксел. Считаме ли, че нужните на България лица в Брюксел са Делян Пеевски и Меглена Кунева, която впрочем е със същностни заслуги за затварянето на четирите блока в Козлодуй. Виждаме ли там Николай Бареков, който до ден-днешен не обяснява нито къде живее, нито с какво си плаща кампанията. А виждате за какви билборди става дума и всяка вечер реклами в телевизията в праймтайма на много сериозни цени. Не знам дали си дава и отчетите в Сметната палата, което ние правим на всеки три дни, според изискването. Сергей Станишев излиза и обявява: "Аз водя листата, но няма да отида в Брюксел". Значи за БСП лъжата е норма на поведение. Като няма да отидеш в Брюксел, защо отиваш като кандидат за евродепутат? За да излъжеш, тоест държат се естествено. Дай тук да си лъжем! Аз имам чувството, че БСП, ако не излъже, ще изненада всички. Всъщност не БСП, а ръководството на БСП, защото в БСП огромната част са честни и почтени хора.

- Какви резултати показват социологическите проучвания към момента за АБВ?

- Преди няколко дни получихме едно проучване. Единственото, което ме безпокои на тези избори, е фалшифицирането. Впрочем, аз очаквам от управляващите да инспирират скандал от рода на костинбродската печатница. Защото видяхме, че костинбродската печатница е един шоурум, отворен тогава от прокуратурата, без каквито и да е последствия до ден-днешен. Очаквам от управляващите да измислят какво ли не, защото те нямат друг полезен ресурс. Били сме свидетели и как от ГЕРБ размъкваха чували с бюлетини и протоколи. Това, което ме плаши, е, че сега фалшифицирането на изборите може да добие още по-голям размах и, всъщност, българинът да не види резултата, за който е гласувал. Но лично аз от хилядите срещи, които съм имал с граждани през последните 2 месеца, нямам съмнение за надеждата, която те възлагат на АБВ. И за убеждението, че всъщност гласуването им за АБВ е глас за промяна на това статукво, което като че ли устройва БСП и ГЕРБ. Защото виждаме, че ГЕРБ на четно число иска извънредни избори, на нечетно - не иска. Трудно ми е да се ангажирам с конкретни цифри. Говорил съм с някои социолози, с които се знаем от години. Да кажем така - аз за себе си нямам съмнение в резултата.

Румен Петков: За първото тримесечие в регионалното министерство са дадени 134 хил. лв. бонуси

Основната тема е изключително неморалното стимулиране на държавни служители в кабинета Орешарски. Това каза пред журналисти в Бургас Ру...

- Което означава един, два, три евродепутати от АБВ?

- Това, което всички агенции ни казват, е, че има голям процент скрит вот. А този скрит вот е именно заради страха, който се налага, заради брутализма на управляващите. И аз съм убеден, че този скрит вот в огромната си степен е адресиран към АБВ. Затова лично аз мисля, че ако няма фалшификации, големи лъжи и тежко притискане през последните дни, АБВ може да се поздрави с много сериозен резултат.

- "Сериозен" резултат ще ви даде ли самочувствие да направите опит за предсрочни парламентарни избори наесен?

- Вижте, АБВ е стратегически проект и ще участва в следващите и парламентарни, и местни избори със свои кандидати за кметове, за общински съветници, за народни представители. И сме със самочувствието, че можем да дадем друго усещане за политика в България, в това число и като диалог между политическите партии, като диалог между партиите и институциите, като диалог с обществото. Но на първо място като технология на управление.

- Какво се случва с проекта "Белене"?

Румен Петков: Орешарски, не ти ли е неудобно да купувате гласове?

Не се ли чувства министър-председателят Орешарски неудобно за това, че за пръв път в историята на България оглавява правителство, коет...

- За Белене има проявен чуждестранен интерес поне от три места. И аз не разбирам защо правителството не върви към реализацията на проекта. Това е абсурд! Нещо по-лошо, гледаме и слушаме едни разсъждения на енергийния министър на тема ядрени блокове, които са до такава степен нелепи, че даже не ми се иска да ги коментирам. Не може да кажеш, че най-добрият реактор в света е този, който не работи. По този начин може да се държи само зле платен рекламен агент на определена компания. А нашият енергиен министър се държи и още по-глуповато. България има свой национален интерес. Този национален интерес предполага изграждането на "Белене". Там са най-сигурните реактори с всички направени проби. С абсолютно целия лицензионен и разрешителен режим, който трябва да бъде направен. По Белене може да се започне работа още утре. Това означава след година и половина 5000 до 8000 работни места на площадката. А след 3 години 10 000 работни места там.

- За корупция ли става въпрос?

- Дали е слугинаж, дали е корупция - не мога да кажа. Аз си имам моето обяснение. Но обикновено, когато имам нещо да казвам, го казвам с факти и аргументи. Неизграждането на "Белене" е пълен абсурд на това правителство. Това правителство е пълно отрицание на обществения и национален интерес.

- В последно време силно се увеличи битовата престъпност. Защо държавата не може да се справи с нея?

- Генезисът на тази престъпност, битовата, която е огромен бич за населението, не е от 9 месеца или от година. Това е атмосфера. Отровна атмосфера. Българското общество е отровено. То се трови от тези вестници, за които говорих. То се трови от политиците - съзнателно или не. Затова до много голяма степен става въпрос за психологически въпрос, но и институционален. А интистуциите през последните 6 години бягат от този въпрос. Ние имахме чудесна разработка през 2006-2007-ма година за демографията. Тя тогава беше гледана от Консултативния съвет по национална сигурност, която третираше и такъв тип проблеми. От тогава всичко това се загърбва. И като го загърбваме някак считаме, че то не се случва. А не е така. Има едни нелепи предложения на Министерството на вътрешните работи за разрешителните за оръжие. Те предвиждат, примерно, ловците да бъдат наказани. 150 000 ловци вместо на 5 години да им се издават разршителните, да е на 3. Това ще им оскъпи много възможността да ловуват и да се грижат за дивеча. Защото да си ловец не е само да ходиш да гърмиш. А изваждането на разрешително коства много нерви, защото се минава през КОС, през психопреглед, през оценка на оръжието в специализирана лаборатория... Всичко това е пари, време и нерви. А онзи случай в Лясковец не е повод да накажем 150 000 ловци. Това, че Търновската дирекция не си е свършила работата, не е причина да се търси решение чрез такива законодателни мерки, които са несъстоятелни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю