София Щерева пред Actualno.com: Пандемията форсира адаптацията на музикалния бранш онлайн

4002
София Щерева пред Actualno.com: Пандемията форсира адаптацията на музикалния бранш онлайн
Снимка: ПРОФОН

Какво ще е бъдещето на музикалния бранш след кризата с коронавируса, накъде поемат тенденциите в слушането на музика и защо авторските права на артисти и продуценти ще имат все по голяма тежест - по тези и други въпроси Actualno.com разговаря със София Щерева, изпълнителен директор на ПРОФОН. Това е дружествотo, което вече 20 години управлява и защитава сродните права в музиката на изпълнителите и продуцентите пред всички бизнес ползватели на техните звукозаписи - собственици на хотели, ресторанти, магазини, търговски центрове, медии, телекомуникационни оператори и др.

Г-жо Щерева, ПРОФОН предприе мярката за авансово плащане към творците у нас като спасителен план в периода на пандемия. Какъв е размера на разпределените средства до момента? Само членовете на дружеството ли могат да се възползват от тях?

Заради коронавируса - спасителен план за артисти и продуценти

"Музикалният бизнес е тотално парализиран в момента. Артисти, продуценти и автори са оставени без приход заради тоталното спиране на вс...

От тази помощ могат да се възползват всички продуценти и изпълнители, независимо дали са членове на ПРОФОН, или не. Условието е да са участвали в разпределението на средства за 2018 г. След подаването на заявление имаме ангажимента да извършим плащане към правоносителя в седемдневен срок. Останалaта сумата за неговия лицензиран репертоар ще бъде разпределена през септември. Антикризисната мярка влезе в сила от 13 април и към момента са освободени близо 900 000 лв. към творците, които бяха лишени от приход и сцена заради коронавируса.

Как ще изглежда музикалният бизнес у нас след COVID-19? Колко сериозни ще бъдат загубите за сектор "Публично изпълнение" заради липсата на концертна дейност и множеството затворени доскоро търговски обекти?

Пандемията форсира адаптацията на бизнеса в дигиталния свят, като единствената добра новина за музиката беше ръстът в стрийминга заради периода на карантина. Артистите бяха лишени от живи участия, концертният афиш и турнетата бяха замразени, фестивалите на открито - отложени директно за догодина. Вирусът парализира и редица бизнеси, използващи музиката като добавена стойност – молове, супермаркети, кафенета, фитнес центрове, ресторанти. Рестартът след близо тримесечна пауза ще бъде дълъг и мъчителен, а загубите от сектор "Публично изпълнение" ще са в размер на милиони левове. Средно всички територии в Европа предвиждат около 30% спад на приходите от музика. При концертите спадът ще е над 50%.

Българска асоциация на музикалните продуценти стана Национална агенция за ISRC код. Това, според експерти, е една от малкото добри новини в бранша. Защо? Какви са ползите?

Без ISRC код животът на всеки звукозапис и музикално видео в дигитална среда е невъзможен. Това е дигиталното ЕГН на творбата и с него тя става лесно разпознаваема за мониторинг системите на ПРОФОН. Това, от своя страна, значи и шанс за по-висок приход от използвания репертоар в радио, телевизия и онлайн. ISRC кодът може да бъде регистриран от правоносители със статут на продуцент, или самопродуциращи се артисти. Регистрацията е напълно безплатна и е силен бизнес инструмент в ръцете на творците.

Само 15% от заведенията у нас плащат за сродните права на музиката, която пускат

Около половин милиона лева – на толкова се равнява сумата, която сдружението за колективно управление на сродни права „Проф...

Според глобалния музикален доклад приходите от стрийминг за пръв път надхвърлят повече от половината приходи на индустрията. Каква е ситуацията на българския пазар?

България не прави изключение от световните тенденции и ръстът от стрийминг у нас за 2019-та е над 65%. Това е сигурен знак, че българският музикален каталог трябва да се дигитализира с колкото се може по-бързи темпове, за да могат артистите и продуцентите да монетизират максимално ефективно репертоара си. В момента той присъства хаотично, а голяма част от него тотално липсва заради казуси с права. И тук регистрацията на ISRC кодовете ще изиграе ключова роля за идентификацията на звукозаписа и пълноценния му онлайн живот.

Колко важни ще са приходите от лицензиране на музика за оцеляването на бранша, след като животът се върне към някаква нормалност?

Във всеки цивилизован пазар приходите от права са това, което осигурява сигурност и спокойствие на творците в момент на криза, тъй като тя ги лишава от жив контакт с публиката. Изключително важно за българските продуценти и изпълнители е да се държат за правата си, защото приходите от тях, особено от дигиталното, са спасителен пояс в настоящето, а ПРОФОН работи и за трансформацията им в справедливо бъдеще.

Интервю на Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю