Тайната на успеха на "Баумит България" - постоянство, качество, иновации

43264
Тайната на успеха на "Баумит България" - постоянство, качество, иновации

Когато говорим за изолация на дома, няма как да не се сетим първо за "Баумит". Компанията е лидер в сегмента си в България вече две десетилетия. Как се постига успех на българския пазар - тайните разкрива Николай Бъчваров, управител на "Баумит България" ООД. Той заема длъжността от 2000 година. Преди това е бил консултант в Ernst&Yang AFA, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Приватизационен фонд „България”, вицепрезидент по финансите в „България Холдинг”, главен счетоводител в Застрахователно и презастрахователно дружество "България" АД, главен счетоводител в Завод за изчислителна техника. Завършил е специалност "Счетоводство и контрол" в УНСС и Немската езикова гимназия в Ловеч.

Г-н Бъчваров, тази година "Баумит" отбелязва 20 години от стъпването си на българския пазар. За тези 20 години вие успяхте да се превърнете в лидер на пазара на топлоизолационни системи и мазилки. Каква е формулата за успеха?

Бих казал, че тайната на успеха е в три неща: постоянството, качеството и иновациите. И като казвам тези думи, нямам предвид само продуктите на "Баумит". Имам предвид екипа, търговската политика, начина на работа, взаимодействието на отделните звена на фирмата, процеса на производство и контрол. Всички изброени неща дотук се нуждаят от упорита и качествена работа без излишни компромиси, както и от това да сме винаги с една крачка напред пред другите.

Още от самото начало, въпреки непретенциозния пазар тогава и ниските очаквания на потребителите, "Баумит България" се стремеше да наложи системните решения в областта на топлоизолационните системи. Ние сертифицирахме продуктите си в системи и бяхме подложени на външен контрол във времена, когато всеки слагаше каквото му падне както отвън на фасадата, така и вътрешно. Никога не се подадохме да тръгнем по лесния път с нискокачествени и евтини продукти, само и само да продаваме. Провеждахме семинари, правихме презентации, обучавахме строителните работници на самия обект. По-късно създадохме сертифициран от държавата ни обучителен център за придобиване на професия. "Баумит" създаде набор от детайли за архитекти и строители, за да могат изолациите да се изпълняват по европейски начин. Вече 12 години организираме конкурси за проектиране на топлоизолация на сграда сред студентите. И тъй като сме фирма, ориентирана към бъдещето, искаме 20% от нашия оборот да бъде от иновативни продукти. И сега, след 20 години мога да заявя, че пазарът ни се отблагодарява. Никой не се съмнява, че "Баумит" е синоним на топлоизолационни системи в България.

Каква е визията на "Баумит" и към какво се стремите?

Фирмената визия на "Баумит" гласи: "Искаме всички хора да живеят по-красиво, по-здравословно и с по-голяма отговорност към спестяването на енергия. Искаме да улесним работата на строителния обект и да скъсим времето за строителство!"

Тези две изречения изчерпват всичко, към което се стремим. "Баумит" иска да постигне най-вече дълготрайност на своите продукти, системи и инвестиции, които от своя страна да допринесат от една страна за постоянно спестяване на енергия, от друга да направят така, че хората да живеят комфортно с по-малко средства. "Баумит" има за цел в европейски мащаб да стане най-известната марка в областта на фасадите, мазилките и замазките. Нашата международна компания развива и насърчава системните решения за всички области на строителството. Това, което всъщност предлагаме е комплексен продукт, който решава проблеми в строителството.

"Баумит" разполага със собствен изследователски център. Разкажете ни повече за него, какво се случва там?

Както вече Ви казах, ние сме иновативна фирма. Затова наричаме Центъра по изследователска и развойна дейност във Вопфинг, Австрия "сърцето на компанията". Ръководството на нашия холдинг инвестира много средства в този център, за да го направи един от най-големите и най-модерните в Европа. За пример ще ви дам това, че непосредствено до Изследователския център се построи най-големият в Европа изследователски парк за строителни материали. 10 къщи, изградени от различни строителни материали, участват в сравнителните измервания, които се извършват от измервателни сонди. В къщите се симулира "обитаване", което се измерва подробно. На седмица биват регистрирани около 30 000 данни. През следващите години ще бъдат анализирани зависимостите между строителните материали и тяхното въздействие върху човешкия организъм. Ето виждате в каква посока работи нашата компания. На преден план излиза комфортът на обитаване.

Искам да допълня само, че във всяка страна има локални отдели по развойна дейност, които работят съвместно с центъра за внедряване на иновациите в местното производство.

Изборът на цветове за една фасада е от съществено значение за нейната визия. За съжаление при нас рядко могат да се видят приятно съчетани цветни фасади. На какво се дължи това и какви са възможностите за експериментиране?

Трудно мога да си го обясня. В цветовия каталог на "Баумит", който се казва Life има 888 цвята. Това е най-голямата цветна концепция за фасада в Европа. Като прибавим към нея и разнообразните структури на нашите мазилки и още структурите, които архитекти и строители сами могат да сътворят благодарение на моделиращата се мазилка "Баумит КреативТоп", мога смело да твърдя, че възможностите за творчество по фасадата са неограничени. Защо намесвам тук и структурите? Защото всеки специалист, а и неспециалистите знаят, че даден цвят, положен върху различни структури, въздейства по различен начин. Освен това формите на една сграда, подкрепени от цветове и структури, могат да направят фасадата неповторима. Само погледнете как погледът ни се привлича от старите сгради, построени преди векове. Кое в тях ни привлича? Точно орнаментите и структурите, зададени от архитектите,съчетани с майсторството на занаятчията. Доста се отдалечихме от това разбиране за фасадата и затова често сградите ни изглеждат бездушни.

Доколко е важно една сграда - цветово и архитектурно да се вписва в околното пространство?

Ето това най-вече ни липсва в България. Този въпрос ще дискутираме и в организираните от нас форуми за архитекти "Креатив". Важно е сградата да бъде в хармония с околното пространство и въпреки това да излъчва индивидуалност. Това се постига много трудно. Отдел Маркетинг, с помощта на нашите студенти-стипендианти проучи опита на други европейски държави. Когато впоследствие посветихме нашата студентска творческа работилница на темата "Фасади, цветове, хармония" ние установихме, че на много места цветовите решения подлежат на регулация. И тук е тънкостта да се намери баланс между творческата свобода и ограничението на цветовата палитра.

Чия е отговорността да осигури добра визия на сградата години наред - на архитекта или на строителя?

Несъмнено и на двамата. Трябва да се обръща по-голямо значение на детайлите още на проектно ниво. Всяка сграда е специфична и много често детайлите не са стандартни. Затова имаме и архитектурен консултант и продуктови мениджъри. Но и най-добрите архитектурни намерения могат да бъдат провалени, ако тези детайли не се изпълнят както трябва или с цел на криворазбрана икономия се спести някой продукт или операция.

Какви са най-новите тенденции при фасадните решения?

На първо място, както вече споменах, е усъвършенстването на изолационната способност на системите. Стремим се да постигнем "пълна топлоизолация", т.е. термомостовете да бъдат изцяло премахнати и фасадата да има еднородна, ненарушена обвивка. Това става с помощта на уникалното закрепване на топлоизолационните системи под топлоизолационната плоча (без тя да се пробива), което се осъществява с лепилен анкер "Баумит СтарТрек".

След това идва ред на комфорта, който създаваме благодарение на активно дишащи продукти за фасада - СтарКонтакт бял, топлоизолационни плочи опън и дишащи мазилки. Най-иновативната ни мазилка "Баумит НанопорТоп" се грижи освен за дишането на фасадата и за нейното самопочистване. Тя е създадена с помощта на нанотехнологиите, в нея има и фотокатализатор, който спомага замърсяванията да се отделят от фасадата и повърхността да остане за много години чиста, без нужда от пребоядисване. Разработихме и доста продукти за визуално реновиране на стари фасади.

С няколко думи искам да обобщя: създаваме дълготрайни продукти, които да спестяват енергия, средства за поддръжка и да създават неповторим комфорт на обитаване. И естествено, да бъдат по джоба на всеки.

Предстои финалът на международния конкурс европейска фасада на годината "Baumit Life Challenge 2016", където има и българско участие. Прецедент ли е това и до момента печелила ли е сграда от България?

Не е прецедент, ние още на първото издание имахме сграда-финалист в категория "Жилищни сгради". Тя беше с проектант арх. Калин Диков. Сега също една българска фасада е на финала в категория "Структури". Тя е на арх. Слави Славов от Хасково. Досега нямаме българска фасада, която да е спечелила голямото състезание, но и конкурсът е само един. Да се надяваме, че ако не стане този път, един ден това ще стане. Шансове имат всички. "Баумит България" изпраща за член на международното жури и български архитект. Този път през юни ще журира арх. Атанас Панов.

Според мен по-важното е, че популяризираме дейността на български архитекти, строители и инвеститори в чужбина. За участие в тазгодишния конкурс сме изпратили 24 обекта. В предишния, през 2014 г., участниците бяха 30. Всички, подбрани за международния конкурс фасади, влизат в големия европейски каталог на конкурса и след това луксозното издание се разпространява на територията на страните-участнички. И то попада преди всичко в ръцете на специалисти. Каква по-добра реклама от това?

Как да финансираме поставянето на дограма в дома си?

Веднъж взели решението каква дограма да изберем за нашия дом, идва не по-малко важния въпрос за финансирането на така нужния ремонт. Ка...

Как се развива българският конкурс "Фасада на годината"?

В конкурса "Фасада на годината" на "Баумит" за общо девет издания, журирани от професионалисти и 6 интернет-издания с жури - публиката, са се състезавали общо 820 сгради. Това са наистина много обекти. Но като ви кажа, че общо над 14 млн. м2 фасадни площи са направени с материали "Баумит", ще видите, че много внимателно сме подбирали фасадите-участнички. Обектите ни са най-разнообразни - жилищни и нежилищни сгради, еднофамилни къщи, висши учебни заведения, детски градини и училища, болници, сгради- паметници на културата. Имаме и ново и възстановително строителство. Сега, през 2016 г., конкурсът продължава в интернет, но променихме малко правилата. Публиката ще журира отделните сезони, но в края на конкурса ще прибегнем отново до професионално жури. То ще разглежда обектите по категории и ще определи първите три фасади от всяка категория, които ще приемат предизвикателството да отидат през 2018 г. на международен конкурс "Баумит Life Challenge".

Какво предстои на "Баумит". Имате ли планове за бъдещи инвестиции в страната, втори завод например?

Ще работим с постоянство, отговорност и качество както досега. Ще се стремим да запазим особения дух на фирмата, с който се гордее екипът ни.

Ако така вървят нещата, със сигурност ще дойде и моментът, в който сегашната ни производствена база няма да бъде достатъчна. Но дотогава имаме още какво да доказваме на българския пазар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю