Трифон Панчев: Прехвърчат искри между „Позитано“ и президентската двойка Радев-Йотова (ВИДЕО)

17737

На Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП се говори както за оставката на Корнелия Нинова, така за много други работи, каза в Студио Actualno Трифон Панчев, член на Националния съвет и на Изпълнителното бюро на БСП и кмет на община Дряново. Резултатът от парламентарните избори е катастрофален. В 7 области БСП няма мандат, една от които е област Габрово. И в тази връзка аз самият подадох оставката си като член на ИБ, защото смятам, че политическата култура изисква да се носи отговорност, дори и по този начин, с подаване на оставка. И смятам, че всеки един от нас носи отговорност за резултата, който е много лош и в крайна сметка председателят на партията постъпи по същия начин, което смятам, че е правилно за партията в тази ситуация, защото ще свали напрежението от бушуващите емоции. Хората по структурите са обезверени и предстои втори тур. Прехвърчат искри между „Позитано“ и президентската двойка Радев-Йотова по ред причини и неизказани помежду им работи, както разбрахме днес от заседанието на бюрото и от пресконференцията.

Моето лично мнение е, че

структурите са зад президентската двойка

навсякъде се заявява подкрепа и през оставащите дни до неделя основното, с което ще се занимаваме, е това президентът Радев да спечели на втори тур.

За отношенията между президента Радев и Корнелия Нинова действително знаем прекалено малко. Странно е как в продължение на цял мандат и сега по време на предизборната кампания ние навсякъде заявявахме, че сме с Радев, той ни подкрепя, ние го подкрепяме... Да, разбира се, нормално е в политиката да прехвърчат искри, но за мен е странна реакцията, която в момента демонстрира председателят на партията и доколко това ще повлияе на резултата тепърва предстои да разберем.

Аз не мисля, че е редно да се обвързва партийният резултат на БСП с другата кампания за президент, с Инициативния комитет на президента, където много общественици, кметове от БСП, в това число и аз, млади хора участваха. Да, факт е, че в момента има подписка, която е подписана от немалко членове на Националния съвет, делегати на конгреса, кметове, известни лица от левицата , които искат оставката на Нинова, но те я искат защото тя лош човек или не я харесват по някаква друга причина, а заради лошия резултат, който понесе БСП на тези избори. И действително аз смятам, че трябва да се понесе отговорност. Още повече, че това, че председателят на партията подава оставка не означава, че при един следващ избор той не

може да се кандидатира и отново да спечели изборите

Аз смятам, че достойното поведение е действително да потърсиш вот на доверие от хората, които са те избрали, именно от социалистите, които преди близо две години, с прекия вот, който направихме тогава, подкрепи безапелационно г-жа Нинова. Дали нещо се е променило оттогава, тепърва ще разберем.

Аз не знам дали това, че Нинова обяви със забавянеподкрепата си за втори мандат на Румен Радев беше някаква стратегия чисто предизборно, грешка, наивност или действително има някакъв такъв по-задкулисен момент във всичките тези взаимоотношения. Трудно ми е да преценя и вярвам, че само времето би могло да покаже каква е истината.

Аз смятам, че има немалка част от българските социалисти, които подкрепят г-жа Нинова, но със сигурност има и все повече гласове за промяна. Виждаме, че

резултатите от избор на избор стават все по-лоши

Прави впечатление, че промените, които се правят, най-елементарният пример, който мога да дам е с кандидатските листи и водачите, ами ние на три избора излизаме с почти един и същи списък от хора и резултатите са пагубни. Няма как в най-големите градове, в най-големите МИР-ове ние да сме четвърта и пета политическа сила и да се борим за нещо по-различно като резултат.

Другото, което искам да кажа е, че аргументът, че структурите или някой вътре в партията е работил срещу, против, или просто не е работил, ми се струма някак си несъстоятелно, защото виждате, в момента първа политическа сила е „Продължаваме промяната“, които нямат структури. Те на места дори листите не си бяха напълнили изцяло и въпреки това резултатът им е в пъти по-висок от нашия. Така че смятам, че трябва да се вгледаме в себе си и да видим защо хората предпочитат другите, а не нас. И аз си мисля, че отговорът не е толкова труден да го видим, просто трябва да се замислим по посланията и по физиономиите, които предлагаме на избирателите. Аз смятам, че партията трябва да върви към абсолютна промяна, ребрандиране. Посланията ни трябва да бъдат различни, защото нашият избирател основно е застаряващото население, което, както виждате с тази пандемия в момента се топи със страшни темпове. И ако ние не се отворим към младите хора, към работещите хора, партията няма да има перспектива.

Аз смятам, че изборът на балотажа е много лесен. Имаме един кандидат, за когото знаем малко, макар че заема публична длъжност, какъвто е ректорът на Софийския университет Герджиков – кандидат на ГЕРБ, и от другата страна е един човек, който вече пет години заема позицията, на която се намира. Всички го познаваме малко или много. Видяли сме и добрите, и лошите му страни. Аз далеч не мога да кажа, че Румен Радев е безгрешен и че не е допускал грешки, и че тепърва няма да допуска грешки. Но за мен, и смятам за голяма част от българските социалисти, изборът е ясен. И той е да подкрепим генерала.

Разбира се,

вътрешнопартийните проблеми

са една от причините за лошия резултат на БСП на парламентарните избори. Вътрешнопартийните противоречия, които все още не могат да бъдат изгладени по ред причини...Това е нещо нормално, смятам, че всяка партия ги има. Но проблемите са много по-комплексни от просто някакво вътрешно напрежение в партията. Аз смятам, че идеите, с които излизаме, начинът, по който говорим, посланията не достигат до хората. Или те ги чуват и си казват: „Да, да, това не е лошо, ама ние искаме това другото, новото, различното“. Смятам, че е крайно време БСП да се модернизира и да започне да се движи в посоката, в която се движат в момента модерните леви партии. Вижте в цяла Европа левите партии са във възход. Ние сме единствената лява партия в Европа вв момента, която е в такова състояние. И смятам, че причината е в нас. Ние в момента...основният враг на партията в момента е, ние се борим с джендър идеологията, основният проблем за нас е Македония, машините и още две-три неща. Хората в момента нямат какво да ядат. Не могат да си платят сметките за тока, ние говорим за неща, които...Да, важни са за обществото, при всички положения, но не смятам, че са приоритетни.

Предполагам, че до края на седмицата, в почивните дни ще бъде свикан Национален съвет и там вече ще се коментират всички тези решения, които предстоят и вярвам, БСП ще излезе на прав път.

Ще бъде ли евентуален приемник на Корнелия Нинова Крум Зарков

не мога да коментирам. Това са абсолютни спекулации. В БСП има много хора с потенциал, с качества, с визия, с харизма. Но аз пак казвам, трябва първо да е обявено състезание, за да коментираме състезателите, които участват и кой какви шансове има. В крайна сметка председател на партията е Корнелия Нинова и тя ще продължи да бъде председател и в следващите няколко месеца. И вярвам, че ако вземе правилните решения през следващите няколко месеца тя има големи шансове да се стабилизира начело на партията. Не мога да коментирам дали тя ще посочи като свой приемник Кристиан Вигенин, но мога да кажа, че и Крум Зарков, и Кристиан Вигенин са изключително качествени хора и всеки един от тях би допринесъл със сигурност за развитието на партията.

Смятам, че темата за Кирил Добрев трябва да я затворим. Не във връзка с това, че той не би участвал или би участвал. Аз смятам, че той отдавна е загубил образа на социалист. Факт е, той е човек с огромно влияние в нашите структури, но смятам, че той повече може да навреди, отколкото да помогне в момента на който и да е било от кандидатите и процесите, които ще се случват в партията. И искрено се надявам да остави младите и да гледа това, с което се занимава в момента.

Бих казал едно: В партията има много подготвени хора и вярвам, че младото поколение, което тепърва настъпва в нашата партия, има много голям потенциал. Има хора като Петър Витанов, като Цветелина Пенкова, като още много... БСП има бъдеще.

В нашата партия гласове всякакви винаги е имало и винаги ще има. На Изпълнителното бюро си казахме, че ще свикаме Националния съвет и на него логичното е да бъдат избрани група от хора, които са част от ИБ към момента, може би и някои извън тях, част от Националния съвет, който би могъл да допринесе. И разбира се председателят в оставка също трябва да участва в този процес, това е повече от задължително.

Още - във видеоматериала:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю