Венеция, Никита и Борис пред Actualno.com: Мечтаем да превърнем робота ни в професионален уред

12135
Венеция, Никита и Борис пред Actualno.com: Мечтаем да превърнем робота ни в професионален уред

Ако някой някога се е съмнявал в кадърността на младите хора у нас, съмненията му ще бъдат изцяло изличени от Венеция, Никита и Борис. Тримата са в XI клас в Американския колеж и са създатели на уникалния робот Maze (“Лабиринт“). Изобретението има потенциала да прониква във всякакви недостъпни за човека места, да изпраща данни за обстановката, да дава проби за учените, дори при бедствия да индикира дали някъде човек има нужда от помощ. Преди седмици учениците се завърнаха от Международния фестивал на науките във Виена, където се класираха първи във всички категории. Пред Actualno.com Венеция, Никита и Борис разказаха малко повече за робота и за бъдещите си планове.

Как се роди идеята за робота и колко време ви отне разработването й?

Идеята дойде от научно-фантастичния филм „Прометей“. Действието се развива в далечното бъдеще, когато хората пътуват до други планети. Главните герои са учени и те намират пещера на планетата Прометей. За да изследват пещерата, те използваха една малка кръгла джаджа, която лети, сканира терена с червена светлина и им дава информация за него. Естествено, първоначално искахме и нашето роботче да лети, но за съжаление осъзнахме, че ще трябва да почакаме преди тази технология да е достъпна. Все пак бяхме силно впечатлени от машината във филма и искахме да направим нещо подобно. На този етап роботът дава информация на потребителя за разстоянието между себе си и най-близкото препятствие, както и кога спира и накъде завива.

Разработката мина през два етана. Първият беше подготовката за фестивала на науките в Американския колеж, който отне около месец. Вторият етап беше подготовката за международния фестивал на науките във Виена, който отне около 2-3 месеца.

По какъв начин изобретението ви може да помогне за спасяването на човешки животи при бедствия и аварии?

Важно е да се знае, че на този етап роботът е само прототип. Той показва основните ни идеи и принципа си на работа, а може и да се използва в по-безопасни местности, за да връща информация за пространството около себе си. Ние имаме много планове и идеи, който биха го направили чудесен уред за изследователи и дори за спешни случаи, но няма как да ги реализираме от финансова гледна точка. Някои от тях включват добавянето на камера (с която би могло да се видят пострадали), на различни сензори (за радиация, температура, за отровни газове и т.н.), на още ултразвукови сензори, да направим робота по-издържлив (дори водоустойчив), да се добавят фарове, да се добави механизъм за взимане на проби от въздуха и още. Основната ни идея за робота е той да се използва по-скоро за изследователска цел, отколкото при аварийни ситуации, въпреки че може да намери приложение и при тях.

Да правиш бизнес в Украйна - мисията възможна

Да правиш успешен бизнес в Украйна в настоящата ситуация никак не е лесно. Но не е и невъзможно. Доказват го създателите на старт-ъпа T...

Класирали сте се първи във всички възможни категории на престижния фестивал във Виена. Очаквахте ли да постигнете такъв успех?

Определено не очаквахме да спечелим тези награди. На самото състезание участваха два отбора от Американския колеж, като другият отбор спечели второ място. Ние бяхме първите ученици от колежа, които се явиха на форума и не знаехме какво е нивото и как да се подготвим. Радваме се, че след многото положени усилия бяхме възнаградени.

Срещнахте ли подкрепа за проекта си от страна на свои учители? А съучениците ви проявиха ли интерес към него?

Госпожа Красимира Чакърова (физика) и госпожа Мариана Павлова (физика) ни подкрепяха най-много. Госпожа Мариана Павлова ни помогна да подготвим проекта за фестивала в училище, на който спечелихме първо място в нашата категория и вота на публиката. Още тогава съучениците ни бяха много заинтересовани от проекта и ни задаваха различни въпроси за него. След този успех госпожа Красимира Чакърова ни информира за състезанието във Виена и ни помогна с подготовката за него. Направихме постери, доклад и подобрихме робота за този международен форум. Всички учители ни поздравяваха и се радваха за нас, както и много от съучениците.

Предложили са ви финансиране до момента?

PubNative пред Actualno.com: За да успееш в сферата на нейтив рекламата е нужна креативност

Запознаваме се със старши мениджъра на суперуспешния германския старт-ъп PubNative на форума CEEDS'15 by Webit. С интересното и енергич...

За момента не, но все пак ние сме в 11-ти клас, а тази година е много важна за кандидатстване в чужбина. Ще взимаме изпити и се подготвяме за тях, затова не сме имали време да направим добър бизнес план.

Колко струва изработката на един робот Maze и колко би струвал един при започване на масово производство?

На нас ни струва около 300-400 лева, но за масово производство цените биха варирали в зависимост от способностите на продукта. Към момента няма как да кажем с точност, но имаме предположения. Ако се продава за любители или като играчка, ще има по-малко опции и цената би спаднала до 200-300 лева. Ако се продава за учени, ще има повече функции, отколкото има сега, и цената може да надмине 1000 лева. Зависи от това, за което ще се използва от потребителя.

В чужбина ли възнамерявате да продължите образованието си? И в какви области?

(Борис:) Да, и тримата смятаме да учим в чужбина. Ники и Вени са се ориентирали към Великобритания, докато аз съм нямам ясна цел, и затова ще кандидатствам в САЩ, както и в Италия, Франция, Великобритания. Въпреки общия проект и работата върху робота, имаме различни интереси и те не са свързани директно с роботиката. Ники се е насочил към защитни системи, Вени към анимация, но и двамата обмислят софтуерно инженерство. С две думи, компютри. Аз от друга страна не съм решил, но ми се въртят медицина, право, криминалогия, хуманитарни дисциплини и финанси в главата. Гледам да не ограничавам възможностите си.

Мартин Кулов пред Actualno.com: Държавата прави услуга на IT сектора, като го оставя на мира

Мартин Кулов има близо 17-годишен опит в сферата на IT технологиите. От 2006 г. насам ежегодно е награждаван като “Най-добър проф...

Бихте ли се върнали да работите в България, след като завършите?

Все още не е ясно. Простете за клишето, но вятърът може да ни отведе навсякъде. Със сигурност, не сме отписали България по никакви параграфи и има всяка вероятност да се върнем и да направим нещо тук. И все пак какво ще правим след следването в чужбина, ще разберем чак, когато дойде това време, защото има повече от пет години дотогава.

Какви са амбициите ви във връзка с робота? Смятате ли, че такава технология може да получи широко приложение и някой ден масово да се използва например от службите за сигурност по света?

Роботът наистина започна само като хоби и проект за фестивал на науките. След неочаквания интерес към него, вече започват да се пораждат идеи за разрастване. За да си изградим по-реалистичен комерсиален план, ще трябва да седнем и наистина да го обсъдим, което би трябвало да стане в идните месеци. Както споменахме по-рано, тази година е много важна за кандидатстване в чужбина и не можем да проведем този сериозен разговор сега. Мечтаем да направим всички подобрения, който сме намислили и роботът ни да стане професионален уред. Ние, както и учителите ни, виждаме много потенциал в устройството и няма да го пренебрегнем. И да, тези технология може да се използва от почти всички като играчка за дечица, за изследователска дейност и евентуално като инструмент на службите за сигурност. Могат да се направят няколко версии на робота, в зависимост от предпочитанията на потребителя.

Интервю на: Деница Райкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю