X
 
 

Зам.-кметът на Благоевград: В новия бюджет най-голям е делът за образование

691 0
photo of Зам.-кметът на Благоевград: В новия бюджет най-голям е делът за образование
Снимка: БГНЕС
Actualno.com разговаря с Иво Николов, зам.-кметът на Благоевград, за бюджета на общината за предстоящата 2018 г.

Г-н Николов, рамката на бюджет 2018 г. на община Благоевград е 60 млн. лева, кои са приоритетните разходи като дял от него?

Да, приблизително 60 млн. лв. е рамката на бюджет`2018 г. За делегирани държавни дейности са 33 млн. лв. - с 4 млн. лв. повече от бюджета за 2017 г. За местните дейности сумата е 27 млн. лв. - с 1 млн. лв. повече от миналата година. По отношение на разходите с най-голям дял е функция "Образование" - приблизително 26 млн. лв. Следват дейностите по жилищно строителство, опазване на околната среда (около 8 млн. лв.), за култура, спорт и почивно дело са приблизително 8,5 млн. лв. От тях 7 млн. лв. са за сметка на общинския бюджет. Няколко са приоритетите в новия бюджет. Сред тях е осигуряване на нормално функциониране на бюджетните дейности - детски градини, детски ясли, образование, социални услуги. Друг приоритет е подобряване качеството на живот чрез осигуряване на добра градска среда. Той се изпълнява чрез капиталовите разходи в инвестиционната програма. Приоритет ни е разнообразният културен календар, по-добре поддържана културна инфраструктура.

В увеличените с 4 млн. лв. делегирани от държавата дейности не влизат само повишението на МРЗ, какви други дейности ви финансира държавата?

Увеличението основно касае сферата на образованието, където са предвидени инвестиционни дейности. Освен това там е заложено предвиденото увеличение на учителските заплати. Това е във връзка с обявеното намерение на правителство да увеличава постепенно заплатите на учителите.

След натиск: Над сто работници от "Булгартабак" - Благоевград остават без работа

Заповеди за освобождаване поучават днес над сто работници от "Булгартабак" - Благоевград. Те приеха да бъдат доброволно съкратени, за д...

Като какъв определяте проекто бюджета за настоящата година – реален, оптимистичен, песимистичен?

Според мен той е реално изпълним. При прогнозиране на бюджета сме спазили консервативния подход, чрез който се ограничава възможността да се поемат финансово необезпечени разходи и ангажименти. По този начин се постига бюджетна стабилност, тъй като планираните собствени приходи са реалистични и изпълними.

Най-важните обекти от капиталовата програма, които се планира да бъдат изпълнени?

Всички обекти в програмата имат значение. Но по-големите са улица "Илинден" в с. Рилци. Част от дейностите вече са извършени в размер на 1 152 000 лв. Остава да бъде приключен и въведен обектът в експлоатация. Тренировъчната база в село Падеш, по която се работи в момента. Тя е на стойност 593 000 лв. Има няколко улици – „Възрожденска“ с част пътна, конструктивна и улично осветление за 837 000 лв., няколко улици в общ размер на 1,8 млн. лв. в четвърти микрорайон. Тук става въпрос за изграждане на ВиК-мрежа, свързана с усвояване на средства от ЕС и по-точно ОП "Региони в растеж". С тези средства от ЕС не могат да се финансират ВиК-мрежите, затова са ги финансира община Благоевград. Целта е преди да се асфалтират пътните платна да се изгради подземната инфраструктура. В социалната инфраструктура има малки обекти - газификация и основни ремонти на социални заведения, спортни площадки в лечебни заведения, изграждане на нови площадки и ремонти за около 500 000 лв. Имаме планирано изграждане на площадки за разделно събиране на отпадъци от домакинствата за над 700 000 лв. Цялата инвестиционна програма е обявена на сайта на община Благоевград. И зависи от интереса на гражданите - за някои по-важно е изграждане на улицата, за други пък вложенията в социална инфраструктура. Обектите са в повечето случаи по инициатива на гражданите и на различни сдружения. Всеки, който проявява желание, може да я разгледа, тъй като на 15 януари предстои бюджетът да бъде подаден към Общинския съвет и на 26 януари да бъде разгледан от ОбС.

62-годишна жена заспа и заби колата си в бензиностанция

62-годишна жена, пътувала сама, се заби с Опел в "тотема" на бензиностанция на Е-79 край Благоевград. Пътният инцидент стана в 17 ч. д...

Как завършихте финансово 2017 г.?

Към 31 декември бюджетът приключва със салдо 3,2 млн. лв. от местни приходи, което е един добър показател за стабилност. Същият се наблюдава и от МФ. За община Благоевград този показател е положителна величина. Нямаме поети ангажименти, които да не са обезпечени финансово. Не остават неразплатени или просрочени задължения. Това показва, че финансовото състояние е много добро. Салдото си е реално, даже е по-голямо - над 4,5 млн. лв., но тук става въпрос за суми, оставащи от делегирани държавни дейности. Затова казвам чистото салдо от 3,2 млн. лв.

Каква събираемост постигнахте?

Собствените приходи са в размер на 21,1 млн. лв. Планираните са 20,8 млн. лв. Имаме малко преизпълнение около 300 хиляди лв. Най-голямото изпълнение се дължи на местните данъци. Тук преизпълнението е около 13% при планирани 8,8 млн. лв. Тоест, постъпленията са около 10 млн. лв.

Арестуваха 34-годишен мъж, убил куче край Сандански

Полицията в Благоевград е арестувала 34 годишен мъж от Сандански, прострелял куче. Той е задържан след получен сигнал от 42-годишна же...

Преизпълнението от стари недобори ли е?

Винаги има граждани, които не са си платили навреме задълженията. Анализите показват, че около 30% от данъчно-задължените лица не могат да си заплатят текущите задължения през годината и те преминават в следващата като просрочени. За тях се начисляват лихви за закъснение. Има непрекъснато движение на средства от стари години. За съжаление имаме случаи, в които 4-5 години съответните лица не заплащат задълженията и в този случай се спира давността с издаването на акт установяване на задължение и се предават на съдия-изпълнител за образуване на изпълнителни дела. Те вече не се погасяват по давност. Има граждани, които чакат да се разпоредят с имотите си, за да подадат заявление за данъчна оценка, а знаете, че разпореждане с недвижим имот, за който има задължения, не може да бъде извършено. Така, че рано или късно си заплащат данъците, за съжаление с натрупани допълнителни лихви. Ние се стараем всячески да стимулираме плащането на задълженията навреме. Затова въведохме от есента на 2017 г. виртуален пост терминал, през който задължения могат да се плащат и от чужбина. Защото в някои случаи не говорим за липса на средства, а за невъзможност да ги платят, защото не са в страната.

Има ли ефект от въвеждането му вече?

Общините доста трудно развиват електронните услуги. Част от тях вече се предоставят, но не в пълен обем. Малко са общините, които дават такава опция, а информацията трудно стига до хората. Затова имаме вече медийна реклама и банер в сайта на общината за тази нова услуга. Но има 7 000 лева платени по този начин, което означава, че бързо ще се въведе като практика. Особено младите хора много бързо ще открият, че има начин да плащат без да идват в общината.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
"Пътна полиция": Когато магистралата е в...

В участъците на магистралите, които са в ремонт, е позволено да се кара в аварийната лента, за да се облекчи трафикът, каза днес пред ж...