Кръгчетата влязоха официално в бюлетината за евроизборите

24376
Кръгчетата влязоха официално в бюлетината за евроизборите
Снимка: БГНЕС

Бюлетината за предстоящите европейски избори ще бъде променена, реши Народното събрание.

По предложение на Четин Казак от ДПС номерата на партиите и коалициите, които се намират в дясната част на бюлетината ще бъдат изписани в квадратчета. В лявата част ще бъдат изписани имената на кандидатите за европейски депутати в отделните листи, като техните номера ще бъдат изписани в кръгчета, предаде БГНЕС.

Новоприетият в началото на годината Изборен кодекс предвиждаше както номерата на партиите и коалициите, така и на техните отделни кандидати да бъдат изписани в квадратчета. Мотивите на ДПС са, че този вид на бюлетината може да обърка избирателите, които да посочат номера на кандидат за депутат (т. нар. преференциален вот), вместо на партия или коалиция.

Поправката беше внесена между първо и второ четене на промените в Изборния кодекс, които се наложиха заради скандалите около състава на Централната избирателна комисия. Промяната, предложена от ГЕРБ за състава на ЦИК, също бе приета от депутатите окончателно на второ четене.

По идея на ГЕРБ съставът на ЦИК вече ще се определя по формулата "18 плюс". Комисията ще има "ядро" от 18 души, които ще се предлагат от партиите в парламента. Формациите, които имат евродепутати, но не са представени в Народното събрание, също ще имат право на един представител. По този начин съставът на ЦИК ще се определя от "плаващия състав", който ще се прибавя към ядрото от 18 души.

В частта за ЦИК поправката на Изборния кодекс беше подкрепена от ДПС и ГЕРБ, а от "Коалиция за България" гласуваха само четирима депутати. Поправките, отнасящи се за кръгчетата и квадратчетата в бюлетината пък успяха да минат едва след прегласуване, тъй като при първия опит "Коалиция за България" отново не участва масово в гласуването, което доведе до отхвърляне на предложението. При прегласуването 12 депутати от левицата подкрепиха поправките, с което те в крайна сметка бяха приети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com