От АБВ предупреждават - медицинските ни сестри напускат масово България

20337
От АБВ предупреждават - медицинските ни сестри напускат масово България
Снимка: БГНЕС

Здравните ни работници масово напускат страната, защото заплатите им са ниски. След като не могат да получат достатъчно тук, логично отиват зад граница. Това коментира по повод днешния Международен ден на медицинските сестри Нина Найденова, кандидат за евродепутат от листата на Алтернатива за Българско Възраждане (АБВ).

„Оказва се, че всяка година 1000 медицински сестри заминават зад граница, а още толкова се отказват от професията. 9000 работят в болниците из цялата страна. Липсата на кадри се отразява на професионалистите по здравни грижи, които се натоварват в пъти повече", каза Найденова.

Работодателите в Европа търсят програмисти и медицински специалисти

Търсенето на работа от страна на българите в европейската мрежа за намиране на работа ЮРЕС не е по-различно от началото на предишни год...

„За отлива на медицински сестри се говори от години. Нашите сестри емигрират предимно в Западна Европа. Там получават поне три пъти по-високи заплати. За да се реши донякъде, палеативно, проблемът с недостига на кадри, тази година приемът на студентите в специалност "Медицинска сестра и акушерка" е увеличен със 140 места. Това са фактите”, заяви кандидатът за евродепутат от АБВ.

Проблемът обаче е, че няма млади хора, които да завършват тези професии. Обучението е тежко, а професионалната реализация в България е абсурдна, допълни Найденова.

„Дефицитът е особено очевиден в някои от по-малките български градове, които са заплашени скоро да останат както без медицински сестри, така и без лекари. Възможната алтернатива минава през реализиране приоритетите на АБВ в здравната политика като кадрова и финансова обезпеченост на тези практики в труднодостъпни и непривлекателни райони на страната за сметка на бюджета на Министерство на здравеопазването извън финансирането по НЗОК”, коментира Нина Найденова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com