Първанов: Президентът трябва да има право да разпуска парламента

18159
Първанов: Президентът трябва да има право да разпуска парламента

 

Президентът трябва да има право да разпуска парламента. Това каза президентът Георги Първанов в периода 2002 – 2012 г. и лидер на АБВ по време на дискусия, предаде "Фокус" в НДК.

Той добави: "Извинявайте, но ако през последната една година ние имахме президент с по-силни правомощия, този парламент трябваше поне 10 пъти да бъде разпуснат, защото беше вреден за страната. Президентът трябва да назначава за премиер този, който може да формира мнозинство в парламента. Той трябва да има по-широка гъвкавост".

АБВ ще прави допитване за въвеждане на президентска република

АБВ започва допитване за възстановяване на държавата чрез президентска република. Това обяви днес лидерът на политическата формация Гео...

От АБВ се опитват да намерят по-работещ баланс между институциите. В тази връзка Първанов обясни: "Например, ние не предлагаме популисткото свиване на депутатите наполовина, защото ако ги свием, ще си избираме само две партии до безкрайност. Ние предлагаме преглед на администрацията, да се видят звената, за да има ефективно управление".

Лидерът на АВБ обясни, че от партията са за президентска република. За това те предлагат общонационално допитване до хората по един набор от идеи чрез анкетни карти. Тези идеи биха могли да доведат до сериозен тласък за възраждане на българската държавност.

Допитването, което ще започнем утре, а практически го правим днес и се надявам да има ефекта на една по-голяма мобилизация на членовете и симпатизантите на АБВ. Това ще ни позволи по-ясно да очертаем съществените различния между нас и другите партии. Иска ми се това да става чрез дискусия, коментира Първанов.  Според него няма по-важен момент сега от този да се възроди българската държавност.

„Държим на мажоритарното начало, на избора на личности, защото твърдим, че личностите засилват партиите, а не ги обезценяват. С моя екип сме предлагали нееднократно референдуми по различни въпроси, в т. ч и за вятърната енергетика, членството на България в Европейски съюз (ЕС)”, каза той.

Първанов беше избран за председател на АБВ, поиска президентска република

На връх рождения си ден Георги Първанов (президент на България 2002 - 2012) бе избран от Учредителната конференция на АБВ за председа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com