Райчев учуден, че много социолози дават победа на БСП

29499
Райчев учуден, че много социолози дават победа на БСП
Снимка: БГНЕС

Нелогично е поведението на някои социлогически агенции за изборите. След като „Алфа Рисърч” и „Галъп” дават обратни резултати, а  много други сочат БСП, значи има нещо сбъркано. Някак не вярвам, че БСП ще спечели убедително. Това каза социологът Андрей Райчев пред bTV.

От своя страна журналистът Иво Инджев подчерта, че третото място в някои социологически проучвания на „новия руски проект” „България без цензура” е логично. Точно както „Атака” – те дойдоха от нищото и спечелиха 8% на предишните избори, което беше логично, когато структурите на партията ти са организирани от руските служби. Затова няма да се изненадам и сега ББЦ да повтори представянето на „Атака”, каза Инджев.

Медиана: Бареков вече изпреварва ДПС, БСП пак е най-силна

Коалиция за България би събрала 20.5% от гласовете на европейските избори, ако те се провеждат днес. След тях със 17.1% се нарежда ГЕ...

Според Райчев обаче тезата, че Сидеров с руски пари е спечелил политическата си позиция. Той спечели, защото говори с крайната реторика на лявото, смята социологът. „Атака” забрави за циганите и кара на православие, откри си кампанията в Москва, посочи Райчев.

За пръв път виждам политическа кампания, която се бори за русофилския глас. Става въпрос „за” Европа и „против” Европа. Наблюдаваме удивителни неща – лидерът на ПЕС Сергей Станишев отива на събитие, на което горят знамето на ЕС (бел. ред. – на 9 май), подчерта Инджев.

С тезата за русофилския вот се съгласи и Райчев. Според него кризата в Украйна и настроенията „за и против” срещу Русия са се отразили много добре на лидера на „Атака” Волен Сидеров. Райчев припомни, че чувствата в Полша и Унгария например срещу Русия са доста негативни. В България обаче това не е така – тук Турция се води като „основен враг”. И европейският вот не се схваща като избор на Европейски парламент, а като „малки парламентарни избори вътре в страната”, категоричен е Райчев.

България е разделена на носталгично настроени към Изтока хора и на прозападно настроени, категоричен е Инджев. Според Райчев обаче това не е точно така – той счита, че много българи всъщност смятат, че ЕС и САЩ се държат лицемерно с Русия. Ето така Москва гледа на Запада – като едно цяло, контрира Инджев. И българите, които са недоволни от прехода, разчитат Путин един вид „да накаже” Запада, защото е силен и не му пука, отговори Райчев.

Сидеров, Бареков и Местан - политиците, на които българите не вярват

Волен Сидеров и Николай Бареков са политическите лидери, към които българите изпитват най-голямо недоверие. Това оповести Юлий Павлов, ...

Двамата влязоха в спора на тема „Крим срещу Косово”. Райчев каза, че е лицемерие да се мери с двоен аршин, а Инджев отвърна, че това са несравними случаи. При Косово имаше етническо прочистване, а в Украйна „Майдана” протестираше седмици и месеци без резултат, докато накрая се радикализираха нещата. А в Крим и в Югоизточна Украйна от първия ден се почна с оръжията, нямаше мирен, граждански протест, нямаше градация, обясни Инджев.

Двамата влязоха и в темата „Плевнелиев срещу Попова”. Иво Инджев е категоричен, че вицепрезидентът Маргарита Попова нарочно не се разграничава твърдо от реториката на Николай Бареков, че тя трябва да е президент. Райчев пък опонира, че има много хора, които смятат Плевнелиев за слаб президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com