ГЕРБ: Цялата ЦИК да си подаде оставката

4532
ГЕРБ: Цялата ЦИК да си подаде оставката
Снимка: БГНЕС

След като по-рано днес Реформаторският блок поиска оставката на ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК) заради хаоса в "Арена Армеец", примерът му бе последван и от коалиционния му партньор ГЕРБ. "Искаме оставка на цялата Централна избирателна комисия", каза на пресконференция депутатът от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

„Цял ден запазихме умишлено мълчание, за да изчакаме конкретните действия на тази комисия. Не искахме да правим промяна на законодателството в последните 5 минути преди изборите. Трябва да се наложи промяна в целия Избирателен кодекс. Цветан Цветанов каза, че е спешно още в началото. ГЕРБ няма отношение към носенето на храна и материали към членовете на СИК, независимо от коя партия са те”, обясни Ненков.

Дончев: Не трябва да има вмешателство в работата на ЦИК и ОИК

Освен за демокрацията, трябва да мислим и за човешките права. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за провеждането ...

По думите му всичко се дължи на СО. „Има осигурени и пунктове за хора, които имат изисквания към лекарства. Хората са на предела на своите физически възможности”, добави Ненков, цитиран от "Фокус".

Данаил Кирилов допълни, че според него сценарият е политически. „Не изключваме възможността да стоят и конкретни икономически интереси. През 2011 година партийни лидери в БСП развяваха изчезнали протоколи. Съставите на СИК също се състоят от представителите на политическите сили. Те изпълняват политическите си команди”, уточни Кирилов.

Според него изборната ни система не е чувална, тя е протоколно-удостоверителна. „Протоколът е най-важният документ, който трябва да има точни числа. Когато са сгрешени, има проблем ОИК. Когато СИК са бързали и претупали контролите, те критично вече трябва да се коригират от ОИК. Професионално стоим зад работата на колегите ни, но ние сме в малцинство”, каза още Данаил Кирилов.

Припомняме, че на фона на припаднали хора и недоволство, продължаващо близо 24 часа, председателят на ОИК София заяви, че хаос всъщност няма и твърденията за такъв са спекулации.

Фандъкова поискала повече хора в ОИК още през август, но ЦИК отказала

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е поискала от Централната избирателна комисия да увеличи броя на членовете на Общинската избирателна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com