Спор за площад и митинги праща засилено полицейско присъствие в Джебел

776
Спор за площад и митинги праща засилено полицейско присъствие в Джебел
Снимка: БГНЕС

Политическият спор между ДПС и ДОСТ за мястото на днешния възпоменателен митинг в Джебел, който мина и през съда, може да провокира и физически сблъсъци, а полицията праща „достатъчен брой служители за охраната на обществения ред и движението на автомобили“, съобщи БГНЕС.

На този ден по традиция на площада в малкото родопско градче пристигат хиляди хора от Кърджалийска област и чужбина, за да отбележат годишнина от трагичните събития от „възродителния процес“, отключили безпрецедентната бежанска вълна към Турция, известна като „Голямата екскурзия“.

Без сблъсък Доган-Местан в Джебел, кметът забрани митингите

На 19 май няма да има възпоменателен митинг в Джебел, а на трибуната няма да се качи нито един политик. Решението е на кмета на общинат...

На 19 май 1989 г. погребална процесия се превръща в мирна демонстрация с искане за връщане на рождените имена на покръстените турци, от съседните села прииждат многолюдни шествия, но срещу тях се изпречват милиция и войска. Протестът е окървавен, стотици са арестувани, пребити, изчезнали, пратени в концлагера в Белене или без съд и присъда в затвора, а после започва принудително изселване и депортация. Според потърпевши и свидетели на събитията цивилни служители на ДС тръгват по домовете да уговарят хората да се стягат за път към Турция, следва и обявлението на тогавашния държавен лидер Тодор Живков за отварянето на границата и готовността на Турция да приеме „желаещите“, а фото-студията и паспортните служби дни наред са под мълчаливата обсада на бъдещите „екскурзианти“.

Прочистването стартира приоритетно от турската интелигенция, на натиск са подложени първо лекари, учители, инженери, опустяват училищата и детските градини. Драматичните истории от онова време са много, но ако досега отбелязването на Майските събития бе монополизирано от ДПС и политик от друга партия не можеше и да припари до трибуната, то тази година ситуацията е особено различна – с „териториална“ претенция за площада и датата се включи и още нерегистрираната партия ДОСТ с лидер Лютви Местан. Ключовата фигура тук е Бахри Юмер – кмет-рекордьор по мандати и дългогодишен областен лидер на ДПС, който на 24 декември м.г. открито подкрепи Местан и го последва след отлъчването му от партията, и впоследствие подаде оставката си. Заместникът му обаче в кметството в Джебел е Хюсеин Мустафа, общински председател на ДПС и заявител на организацията на възпоменателния митинг от името на ДПС с участието на националното ръководство.

Дали е смислов лапсус, но в заявката на ДПС митингът е определен като протестен, което провокира Юмер и той издаде забранителна заповед за него, тъй като характерът на деня не допуска подобни прояви. Преди това джебелският кмет се зарече да не допусне крак на политик до трибуната. Последваха жалби на ДПС до Административния съд в Кърджали, последната бе отхвърлена завчера. Бахри Юмер издаде нова заповед, с която разреши на ДПС да реализира проявата си, но далеч от градския център и определи терен за нея на изхода на градчето на зелени площи край главния път за Маказа. С което ДПС очаквано не се съгласи и отново обжалва, а след като съдът отхвърли жалбата, реши да действа според тълкуванията на юристите си. Така вчера до медиите бе разпространена официалната позиция на областното ръководство на ДПС, в която категорично се посочва, че въпреки съдебното решение, митингът ще се състои именно на площада в центъра на Джебел. „Движението за права и свободи провежда този възпоменателен митинг от 20 години на централния площад в град Джебел и досега винаги с активното съдействие на Бахри Юмер като областен председател на ДПС. Всяка година хиляди от страната и чужбина изминават стотици километри, за да отдадат почит на участниците в протестите по време на Майските събития през 1989 г., с които бяха поставени основите на демократичните промени в нашата страна. За 21-и път ДПС ще организира със своите привърженици традиционния митинг в Джебел. Очакват се около 15 000 участници“, се посочва в позицията. ДОСТ обяви преди дни, че ще събере 16 000 свои симпатизанти на същото място. То е с площ 5 000 кв.метра и очевидно ще бъде чудо да побере 31 000 души. ДПС дава гаранции, че няма да има опасност от нарушаване на обществения ред. Проведени са срещи с кмета на Джебел и директора на ОД на МВР Кърджали, на които те са информирани за предприетите мерки по организацията на празника.

„ДПС не може да си позволи да не проведе това мероприятие, защото то е част от историята на движението и историческа памет на местното население. Непровеждането на възпоменателния митинг ще бъде предателство към всичко онова, което е правено в последните години, предателство и неуважение към паметта и делото не тези герои, които с цената на живота си спечелиха нашето право да бъдем свободни и с равни права. ДПС не може да не отговори на очакванията на хората от страната и чужбина, които пристигат на 19 май в Джебел, именно за да почетат паметта на жертвите на майските събития през 1989 г.“, подчертават още в позицията си областните лидери. И още: „Ръководството на партия ДПС изразява своето възмущение от грубия опит за манипулиране на историята, за да се използва тя по най-елементарен и недостоен начин за тесни партийни интереси на нововъзникнала формация, която с първите си действия погазва и отнема права на граждани и правото да изразяват гражданска позиция“.

След повече от година започва процесът срещу двойния убиец от Джебел

Два дни в Окръжния съд в Кърджали ще се гледа делото срещу Мерт Мехмед от Джебел, който извърши двойно убийство и грабеж. Делото зап...

Преди два дни лидерът на ДОСТ Лютви Местан в Момчилград подчерта, че 19 май с решение на Общинския съвет на Джебел е обявен за празник на града и тази година тържеството ще бъде надпартийно, без трибуни и политически послания и провокации, а ако се случат такива, отговорността няма да бъде на ДОСТ. „Ако някой е решил да покаже сила точно на 19 май в Джебел с автобуси от цялата страна и провокира напрежение, да си поеме отговорността. Ние днес отправяме призив за висока политическа култура и този ден да бъде за почит към героите, а не на днешните политици, които сме такива заради техния подвиг“, предупреди той. Кметът на Джебел и член на ръководството на ДОСТ Бахри Юмер е категоричен, че митингът на ДПС няма място на градския площад и заяви, че „който не уважава съдебното решение, отива в затвора“, а адвокатските тълкувания не могат да бъдат основание за промяна на мястото, посочено в заповедта му. Снощи в Кърджали пристигнаха депутати от опозиционната Народно-републиканска партия на Турция, посрещнати от кмета на областния град и зам.-председател на ДПС на национално ниво Хасан Азис. И ДОСТ посрещна свои гости, също от Турция, сред тях са представители на влиятелни изселнически организации. По предварителна информация от Бахри Юмер съседната държава трябваше да изпрати вицепремиер, а премиерът Бойко Борисов обеща да присъства и наше вице, имената им все още не са известни. Посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче обаче е дал потвърждение да се включи в проявата по покана на ДОСТ.

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали