Свалят от поста кмет на село с 60 души население, бил в конфликт на интереси

3777
Свалят от поста кмет на село с 60 души население, бил в конфликт на интереси
Снимка: Pixabay

Кметът на джебелското село Търновци Сабри Али (59 г.) вероятно ще бъде свален от поста си. В Централната избирателна комисия е предаден сигнал от КПКОНПИ, че имал фирма преди да го изберат през 2015 г., но тя е заличена едва през август месец 2016 г.

При встъпването си в длъжност обаче кметът е вписал, че не развива дейност като едноличен търговец.

Справка в Търговския регистър сочи, че към датата на избирането му е собственик на ЕТ „Джемка – Сабри Али“. По закон той е трябвало в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати да предприеме действия за прекратяване на търговската си дейност и да уведоми председателя на Общинския съвет в Джебел за това.

„От края на 1996 г. фирмата е недействаща. Когато ме избраха за кмет, никой не ме посъветва какво да направя. Голямата ми грешка е, че при попълване на декларация за имотно състояние съм вписал, че нямам фирма. Просто аз съм забравил, че тя изобщо съществува. Оттам идва цялата работа. Поради това мое недоглеждане са направили жалба срещу мен“, обясни Сабри Али.

Той разказа, че за около две години излизал по пазарите да продава облекло и затова е трябвало да регистрира фирма.

„Но се отказах бързо, защото видях, че нищо не става. Замразих фирмата към края на 1996 година. Тогава заминах за Турция и останах там за година и половина. След връщането ми от Турция тя си остана замразена. И щеше да бъде заличена, заради това, че дълго време няма дейност. Но един приятел ме посъветва и към края на 2011 г. я пререгистрирах. След пререгистрацията обаче пак не е действала изобщо. Като разбрах за проблема, веднага я закрих, но това стана в месец август 2016 г., със закъснение“, казва Сабри Али.

Той е бил издигнат от ДПС и избран с 42 гласа на последните местни избори, 3 бюлетини са били недействителни. Бил е единствен кандидат за кмет на Търновци и селото, което е към това кметство – Брежана. Постоянно живущото население в тях е около 60 души.

„И да се ядосвам сега, няма полза. Допуснал съм грешка, вписвайки че нямам фирма, а аз просто съм забравил за нейното съществуване. Ако имаше дейност, аз най-малкото щях да я прехвърля на друг човек. Но съм изключил напълно, това ми е грешката. Каквото има да става, ще стане“, обобщи Сабри Али.

По думите му местните хора се занимават с животновъдство някои, а други получавали по някой лев от субсидии за земята.

„Повечето са пенсионери. Млади и да има регистрирани в селото, те са в чужбина. Когато излизат програми за млади хора, не мога да намеря кого да назнача. През зимата за опесъчаване едва намирам човек. Добре, че един има, който лятото е на сезонна работа и зимата се връща“,  допълва кметът на Търновци.

Жалбата в ЦИК е подадена от Фирдес Мехмед – общински съветник от ДПС в Джебел и председател на постоянната комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество към ОбС.

Тя моли ЦИК да направи проверка по изложените от нея факти и обстоятелства с оглед прекратяване на правомощията на Сабри Али като кмет.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЪРДЖАЛИ:

Агресията в училище не спира: Непълнолетен е задържан

Крумовградско село си избра кмет с 1 глас

Милко Багдасаров се отказа от мястото си в общинския съвет в Кърджали

Новият кмет на Кърджали говорил с Доган, иска по-прозрачно управление

Кърджали има нов кмет, но пак от ДПС

Обелиск на толерантността между религиите ще строят в Кърджали

Делян Пеевски в Кърджали: Вашата задача е да сте победители, ние се ангажираме с подобряване на живота на хората в общините*

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Кърджали

Хасан Азис с първи коментар защо Доган няма да го издигне за кмет Кърджали (СНИМКИ)

Мълнии причиниха два пожара в община Момчилград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали