Кристина и Владимир - доброволците от Македония в читалище “Братство“

927
Кристина и Владимир - доброволците от Македония в читалище “Братство“
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова

За четвърта поредна година, читалище “Братство“ - Кюстендил домакинства на доброволци по програмата Еразъм+. Двама са доброволците от Македония, които подпомагаха работата на читалището през тази година. Това са 20-годишната Кристина Талевска-Царибродска от гр. Битоля и 22- годишния Владимир Стойчевски от гр. Прилеп.

За Владимир това е първата доброволческа кампания, а Кристина е участвала в редица програми за обмяна на опит и изпълняване на доброволческа служба - в Холандия, Унгария, Румъния, Албания и Турция. Те прекараха 6 месеца в град Кюстендил и спомагаха активно за работата на читалището в града.

По повод Международния ден на доброволчеството, днес заедно с колегите си от читалище “Братство“, те организираха информационна кампания, с материали по повод международния празник. Освен това беше представена и фотоизложба - свързана с дейността, не само на Кристина и Владимир, но и на останалите доброволци, които са реализирали доброволческата си дейност в читалището през годините - това са Озан Билечен от Турция, Александра Дунимаглоска и Дарко Дамески от Македония.

Ексклузивно за кореспондент на Actualno.com от града, доброволците Кристина и Владимир разказаха своите впечатления за град Кюстендил, за работата им в читалището и за бъдещето на Македония:

- Здравейте! Честит международен ден на доброволчеството! Радвам се, че именно на този ден, имам възможноста да разговарям с доброволци в град Кюстендил! Първо искам да ви попитам, за първи път ли идвате в България и какви са впечатленията ви за нашата страна?

Владимир: Здравейте! Честит празник и на Вас! Аз за първи път посещавам България и много ми хареса!

Кристина: Здравейте и от мен и честит празник! Аз съм идвала в София, преди това, но за малко. Участвала съм в много младежки дейности, доброволчески кампании в други европейски държави и младежки обмени по програма Еразъм+. По този проект сега додохме и в България.

- Харесва ли ви в Кюстендил? Колко време прекарахте вече тук, до колкото знам скоро програмата ви приключва?

- Да, много сме изненадани от този български град и най-вече развитата му култура. Много ни хареса! Вече пет и половина месеца сме в град Кюстендил, след няколко дни се връщаме в Македония. 

- Ще ви липсва ли град Кюстендил и в частност читалище “Братство“? Успяхте ли да се сплотите с екипа, доволни ли сте от работата тук?

- Разбира се!  Изключително сме впечатлени! При нас няма такива народни читалища, а тук - в читалище “Братство“  е събрана цялата култура, всичко има в читалището! Можеш да се в включиш в най-различни дейности, мероприятия, лекции, информационни и доброволчески кампании, младежки инициативи и най-различни културни събития!

- Какво е вашето мнение за присъединяването на Македония към Европейския съюз? За или против сте - все пак вие сте представители на младежта- бъдещето на вашата страна, вашето мнение е от значение?

- Би било хубаво да сме в Европейския съюз, защото така ще се отворят едни нови граници за нас. Ще пътуваме по-лесно, ще имаме повече възможности за обмени, ще са по-достъпни за всички македонци и ние сме ЗА присъединяването!

-Благодаря ви за хубавите думи. Пожелавам ви успех на предстоящата кампания и отново да се връщате в България!

- Със сигурност! Благодарим, успех и на Вас! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com