Премиера на “Smart Коледа“ в Кюстендил

3046
Премиера на “Smart Коледа“ в Кюстендил
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова

Вчера – 28-ми ноември в мол “Paradise“, в София бе представена гала премиерата на първия български коледен семеен филм – “Смарт Коледа“. Утре – 30-ти ноември, пък е официалната премиера на филма в “Кино в Театъра“ – Кюстендил, както и в още в 56 салона из цяла България.

Сценарист и режисьор е Мария Веселинова, продуцент – “Джули Марули“. Разпространител на филма е Лента, “Ветрогон БГ“, “Фул мун улф“, “Аудиовидео Орфей“и “Консепт студио“. В ролята на Дядо Коледа ще влезе Кръстю Лафазанов, а Константин Гергинов ще играе другата главна роля – на малкото момче Марти. Калин Врачански ще бъде ръководител на работилницата, а в ролята на главен елф ще влезе Николай Брънзалов. Участват още Стефания Колева, Константин Лунгов, Радослава Неделчева, Константин Икономов, Поли Генова, Орлин Павлов, Станислав Пеев, и др.

Повече подробности за първата българска коледна комедия ще ни разкаже актьора Николай Брънзалов - един от “главните елфи“ в кинопродукцията. Той е роден в Кюстендил и казва, че много неща го свързват с този град. През 2011г. завършва актьорско майсторство в Благоевград, след това следва магистратура – актьорско майсторство за театър и кино в НАТФИЗ. От 2016г. работи в Драматичен театър – Кюстендил. Той участва в редица постановки на драматичния театър, като съвсем на скоро беше и премиерата на една от тях - “Оркестър Титаник“ , в град Кюстендил:

- Здравейте г-н Брънзалов! Вие участвате във филма, в ролята на един от главните елфи, в работилницата на Дядо Коледа? Моля Ви, разкажете ми малко повече за историята, която се разказва във филма и може би някои по-любопитни факти от снимачния процес?

- Здравейте! Удоволствието е взаимно. Да - гала премиерата беше вчера, в мол “Paradise“. По кината тръгва от утре – 30-ти ноември, в 56 салона из цяла България. Това е първия български семеен детски коледен филм. Като цяло в България такъв филм не е правен до момента – на тема Дядо Коледа, работилница, елфи. Историята е за едно 9-годишно момче – Марти, което попада съвсем случайно в работилницата на Дядо Коледа. Така се случва, обаче, че нещата там малко се пообъркват. Действието се развива на 24-ти декември, а закъсняваме с крайния срок. Няколко часа преди да потегли шейната на Дядо Коледа трябва да са подготвени всички подаръци, обаче се случва нещо, което обърква нещата. Марти, понеже е представител на съвременното поколение, казва “Аз ще помогна да се справим, но трябва да въведем технологиите!“ А елфите работят само и единствено на ръка. Всичко се случва на ръка, технологиите са забранени! Дядо Коледа позволява на Марти да модернизира работилницата на му, но в един момент, естествено, пак се объркват нещата и с общи усилия, благодарение на модерните технологии и на усилията на хората – Коледа е спасена ! Подаръци ще има за всички от сърце !  

Мария Веселинова, която е режисьор и сценарист на филма, се е постарала да ни въведе в един свят, в който хем е приказно, хем реално –  децата постоянно са с телефони и таблети в ръка. Тя се опитва да покаже как не е редно да се обръща толкова голямо внимание на тези неща, да прекарваме цялото си време с тях, а трябва да ги превърнем в наша помощ, полза, да ги съчетаем за да бъдат полезни за всички нас! Това е и посланието на филма.

- А подходящ ли е филма за по-възрастни зрители, за каква аудитория е предназначен?

-  Хубавото е, че филма е подходящ за всички зрители. Изпробвали сме неколкократно пред публика от родители и деца - всички реагират еднакво – и децата и родителите им. Това е семеен филм, който се старае да е интересен и да се хареса на всички!

- А кога заснехте филма?

-  Лятото. Зимен филм, а се снима лятото.

-  Това е много интересно, защо избрахте лятото?

-  Мисля, че е по-лесно да се снима лятото, през зимата метеорологичните условия пречат понякога. Голяма част от снимките заснехме в студио - студийни снимки. Това са интериорните снимки на работилницата на Дядо Коледа. Те бяха заснети в студио “Орфей“. Вътре бяхме изключително много хора. Имаше дни, когато в “работилницата“ имаше снимки със всички елфи, участници и заедно с екипа, когато се събирахме всички там бяхме около 100 човека. Но успяхме да устоим!

Другото интересно обаче беше, че ние всички играем с специални ушички – на елфи, така наречените “елфски ушички“. Това всъщност не са нашите уши. Винаги, когато имам възможност изказвам специални благодарности към, аз ги наричам “трите магьосници“ – това са гримиьорите, които просто направиха чудеса ! В началото, за да ни залепят ушите, на човек им отнемаше около 40-50 минути.

- Предполагам, че тези уши са специални?

- Да! Специални са ушичките, от чужбина са поръчани. Слагат се със специално лепило – всъщност целта е да изглежда реално. И се получи. Много се стараеха и много бързо успяха да свикнат и се справиха отлично.  Сценограф на филма е Мира Каланова, която се постара да направи една невероятна работилница на Дядо Коледа с над 5 000 елемента. Вътре е приказно! Както сценографията, така и целия филм е на изключително високо ниво. Антония Попова е костюмограф, над 100 костюма са ушити. Има главни елфи, аз съм един от тях. Това са - Работливко, Мързеланчо, Сърдитко, Страхливко, Любопитка, Глупчо, Бързачко. Всеки един си има отличителни белези в своя костюм. Пригодени са специално за всеки един от персонажите. Костюмите се шиха в Народния театър и те допринасят изключително много за ефекта на целия филм.

- Значи, както костюмите, така и грима са на изключително високо ниво? И може ли да се каже, че като цяло филма е направен на световно ниво?

- Да, категорично! Участва и едно малко момиче – София, която играе сестрата на главния герой  Марти. Тя е изключителна красавица и много талантлива.

- Какви проекти да очакваме от Вас за в бъдеще? Ще подготвите ли нови спектакли през следващата година?

- Скоро имахме премиера – участвам в “Оркестър Титаник“, което е съвместна постановка на Драматичен театър – Кюстендил със Сатиричен театър “Алеко Константинов“ - в София. Интересни неща се случват, живот и здраве от догодина ще се играят спектакли и на кюстендилска сцена. Януари месец имаме премиерни дати, в Сатиричен театър – София. 

-  От утре започват прожекциите и на “ Smart Коледа“ в Кюстендил. За финал какво да очакват утре почитателите на филма?

-  Призовавам всички в града, които желаят да приповдигнат своя коледен дух, преди тези светли християнски празници, да заповядат в “Кино в театъра“ – Кюстендил. От 30-ти ноември започват прожекциите на “Smart Коледа“ , а коледното настроение е гарантирано!

Филмът е спечелил мнението на критиката и наградата на публиката от фестивала “Златна роза“, който се проведе във град Варна, предаде кореспондент от града, за Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com