Априлци чака хиляди гости този уикенд за Празника на сланината и греяната ракия

3624
Априлци чака хиляди гости този уикенд за Празника на сланината и греяната ракия
Снимка: Община Априлци

Град Априлци очаква хиляди гости от цялата страна идния уикенд за Празника на сланината и греяната ракия. Той ще се проведе на 11 и 12 февруари.

"Поради огромния интерес, тази година обособихме ново, по-голямо пространство от 10 декара, където да посрещнем гостите от страната и чужбина. Зарадвах се, когато с мен се свързаха групи на българи от Турция и Съединените щати, които ще се приберат в родината специално за празника", сподели кметът на общината Тихомир Кукенски.

"Априлци е приказно място, което си заслужава да бъде посетено не само заради кулинарните си традиции, но и заради уникално красивата си природа. Вярвам, че голяма част от хилядите хора, които очакваме да ни гостуват през идния уикенд, ще се върнат отново в Априлци, за да разгледат природното богатство на нашия край!", добави той.

След две години затишие покрай COVID вълната празникът се завръща, като сред специалните гости ще е екипът на "Хелс Китчън". В Априлци ще бъде сниман един епизод от предаването.

Ще звучат и емблематичниизпълнители. Откриването ще направи детски гайдарски състав "Родопски полъх" - с. Челопеч. Втори на сцената ще излезе народният певец Райко Кирилов, а след него за гостите на празника ще пеят внучките на Гуна Иванова - Ива и Велислава Костадинови. Те, заедно с Райко Кирилов, са част от Националния ансамбъл на българската армия.

Точно в 12 часа на сцената ще излезе Валя Балканска. Космическият глас на България ще се разнесе по площада в Априлци под музикалния съпровод на гайдаря Петър Янев и синовете му Христо и Стоян.

През втория ден - 12 февруари, за гостите на празника ще пее бесарабската българка Лилия Семкова, която стана популярна и като "славеят" от риалити предаването "Фермата". В културната програма ще вземат участие още ловешката фолклорна формация "Елит" и Народен оркестър "Развитие", гр. Стражица.

Всички посетители ще имат възможност да вкусят от т.нар. „Бабина гозба”, сготвена в огромния „чорбаджийски тиган” - ястие, станало символ на събитието.

Троян и Априлци - планинските бижута на България

Време е за следващата идея за пътуване в България. Това са чудесните градчета Троян и Априлци. Те ми грабнаха вниманието заради безкрай...

Ще има и разнообразни конкурси с участието само на местни производители: „Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка”, „Кулинарна изложба - базар за ястия със сланина”, „Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”.

Медийни партньори на събитието са "ББР ТВ", а финансови спомоществователи и партньори на Община Априлци са фирмите „Калинел“ ЕООД, „Паралел“ ЕАД, „Идеал Стандарт- Видима“ АД, „Берко България“ ЕООД, „Балдим Федерн“ ООД.

"Съхраняваме българското в душата на Балкана! Очаква ме ви с нетърпение", пишат организаторите.

Снимки: Община Априлци

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Направил им забележка: В Ловешко ученици нападнаха възрастен мъж

В Тетевен се проведе обучение на педагози от детските градини и училищата

Проведоха се практическа тренировка и учение на тема „Действия на общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и съставните части на ЕСС при възникване на земетресение“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч