Д-р Мадлена Бояджиева: Сияещото име на Бенковски ще остане със златни букви в нашата история

3542
Д-р Мадлена Бояджиева: Сияещото име на Бенковски ще остане със златни букви в нашата история
Снимка: община Тетевен

На 25 май в с. Рибарица, местността „Костина“, традиционно се проведе възпоменателен митинг, посветен на 146-та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски.

Събитието събра множество хора от цяла България, дошли за се преклонят пред подвига и делото на героя и неговите съратници.

146 години ни делят от оня пламенен април, в който се сложи началото на истинското българско освобождение. Това е въстанието, което показва на света, че на Балканите има народ, който жадува свободата си от векове и който е решен с цената на всичко да я постигне. И успява, бяха думите на кмета на Община Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева към присъстващите.

Името на Георги Бенковски се нарежда между всички останали златни имена в нашата история и сияе по свой собствен начин – с младостта си, с волята си, със силата си. Героят, мислителят, будителят, оставил домашния уют и тръгнал да въздига българския народ към свобода. Същата тази свобода, която имаме днес, ние българите дължим на безстрашието на Бенковски и неговите съратници, добави още д-р Бояджиева.

Тя подчерта, че Априлското въстание е открило изворите на вдъхновението и е дало тласък на безсмъртието на участниците му. То стана стожер на всички български поколения, като ги въоръжи с непобедимото оръжие на духа. То ни вдъхна вярата в народа и свободата, отбеляза кметът.

Тетевен отбеляза 24 май с традиционно шествие и празничен концерт

Отбелязването на 24 май в гр. Тетевен винаги се превръща в един голям празник за всички жители и гости на цялата община. Както винаги в...

Приветствие към събралите се отправи и полковник Данаил Диков – зам.-началник по административната част и логистиката на Висше военновъздушно училище ,,Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия. След него възпитаниците от Спортно училище „Георги Бенковски“ – гр. Плевен, положиха клетва.

Венци и цветя пред паметника на войводата бяха поднесени от името на Община Тетевен, ОбС-Тетевен, ВВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия, Областният управител на Ловеч, Кметство с. Рибарица, СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, ОУ „Георги Бенковски“ – с. Рибарица, НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, СУ „Георги Бенковски“ – гр. Плевен, НЧ „Развитие 1931“ – с. Рибарица, ФК „Бенковски“ – гр. Тетевен, ТД „Бунай“ – гр. Панагюрище, Център за подкрепа за личностно развитие – Тетевен, политически партии, граждани и др.

Краят на събитието бе сложен от представители на клуб „Традиция“, които пресъздадоха последните минути от живота на Георги Бенковски и верните му спътници.

На митинга присъстваха още народните представители Младен Маринов и Николай Нанков, Областният управител на Ловеч – Виктор Стойчев, зам.-кметовете – Тони Стоев, Красимир Красимиров и Борис Врабевски, Мария Стойчева – председател на ОбС – Тетевен, кметът на с. Рибарица – Пенка Ганева, общински съветници, жители и гости на с. Рибарица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Направил им забележка: В Ловешко ученици нападнаха възрастен мъж

В Тетевен се проведе обучение на педагози от детските градини и училищата

Проведоха се практическа тренировка и учение на тема „Действия на общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и съставните части на ЕСС при възникване на земетресение“

Държавата предоставя свой имот за приют за кучета в Ловеч

Кметът на Тетевен поздрави жените от пенсионерския клуб в с. Черни Вит

Пенсионерските клубове от няколко града се събраха на приятелска среща по случай 8-ми март

Кметът на Тетевен получи грамота от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва

Болницата в Ловеч е на ръба: Персоналът масово напуска

Община Тетевен отбеляза националния празник 3-ти март

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч