Георг Георгиев: Тетевен е пример за толерантност към различията и борба с езика на омразата

3407
Георг Георгиев: Тетевен е пример за толерантност към различията и борба с езика на омразата
Снимка: община Тетевен

В с. Български извор се проведе дискусионна среща на тема „Толерантност и превенция срещу езика на омразата“. Инициативата, част от Комуникационната стратегия на Р България за ЕС за 2019 г., бе на Областния управител на Област Ловеч - инж. Ваня Събчева.

По покана на Областна администрация – Ловеч, Община Тетевен и Кметство с. Български извор, Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи и национален координатор за борбата срещу антисемитизма и езика на омразата, разговаря с гражданите на Община Тетевен повече от час.

Присъстваха Зам. областния управител на Област Ловеч - Бойко Пъдарски, Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, Председателят на Общински съвет – Тетевен – Мария Стойчева, Кметът на с. Български извор - Исай Данг, общински съветници и граждани.

Заместник-министърът на външните работи поздрави жителите на с. Български извор с избора им за кмет, който е и абсолютен пример за толерантност към различията и борба с езика на омразата. Той изтъкна, че справянето с неприемането на различията на хората и езика на омразата е една от основните битки, която Европа води в момента. България, за наша гордост, е един остров на стабилността с оглед на етническото многообразие и региони със смесено етническо население, запазване на културните особености на гражданите, успешното съжителство на различни етнически групи и взаимопомощта, докато в други европейски държави наблюдаваме религиозен екстремизъм и силна радикализация, водещи до ужасяващи престъпни актове.

Георгиев акцентира и върху важността на справянето с езика на омразата и нетолерантността за международния имидж на България и привличането на повече международни инвеститори, защото в ерата на глобализация, големия бизнес отива там, където културните и етнически особености не представляват пречка за добре свършената работа. Той припомни, че най-хуманният акт в съвременната българска история, спасяването на хиляди евреи по времето на Втората световна война, е не просто проява на толерантност към даден етнос в най-страшни военни времена, а спасяване на човешки същества и принос към Човечеството, най-ценният ни урок към Света за справяне с езика на омразата, незачитането и поругаването на различията.

Д-р Бояджиева, Кмет на Община Тетевен, напомни колко е важно да научим децата си да проявяват толерантност към различията – към различните етноси, към хората с увреждания, към различните религиозни общности и т.н. Тя определи като ключово подпомагането на интеграцията на децата в детските градини и училищата, не само от учителите, но и от родителите, защото всяко разделяне на децата води до сериозни последици в техните възприятия и до девиации на личността. Д-р Бояджиева акцентира, че медийното облъчване с фалшиви новини, фалшиви сайтове, фалшиви споделяния из социалните медии и насаждане на омраза, особено по време на избори, трябва да спре, а то ще спре, когато започнем да проявяваме повече критично мислене към поднесената информация и научим и младите на това.

Исай Данг, Кмет на с. Български извор, беше щастлив, че тази дискусия се проведе именно в неговото село, защото отчете, че тя е много полезна. Той сподели, че се радва, че като гражданин на Р България, дете на смесен брак между българка и виетнамец, винаги е бил приеман в обществото и доверието, което му е гласувано за кметския пост също доказва, че не различията са важни, а човекът като същност и това да не го съдиш за особености, за които той няма вина.

След редица въпроси от присъстващите и последвалия градивен диалог, всички заедно си пожелаха светли празници и успешна нова година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Направил им забележка: В Ловешко ученици нападнаха възрастен мъж

В Тетевен се проведе обучение на педагози от детските градини и училищата

Проведоха се практическа тренировка и учение на тема „Действия на общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и съставните части на ЕСС при възникване на земетресение“

Държавата предоставя свой имот за приют за кучета в Ловеч

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч