Кметът на Ловеч поздрави участниците в отбелязването на 85 г. музей на Левски в Карлово

1268
Кметът на Ловеч поздрави участниците в отбелязването на 85 г. музей на Левски в Карлово
Снимка: Община Ловеч

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова заедно със служители на РИМ Ловеч взеха участие в отбелязването на 85 години от превръщането на възстановения роден дом на Апостола в Карлово в къща музей. Научните конференции се проведоха в Национален музей „Васил Левски“ в Карлово на 18 и 19 ноември 2022 год.

Специално обръщение към участниците през втория ден направи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която е и председател на Ловешкия комитет "Васил Левски". Дългогодишните нейни контакти с карловския музей още от времето като директор на училище в Ловеч дават възможност тя да има поглед към развитието на музея и партньорството ни с РИМ - Ловеч и да подкрепя общите инициативи.

Двете основни теми на конференциите бяха - „Нови документи и нови изследвания за български възрожденци и техните музеи“ и „Движимите културни ценности в образователните програми на къщи музеи на български възрожденци“.

В първия ден на националната научна конференция бяха представени два урока на живо по образователната програма „Аз уча в музей „Васил Левски“ – с ученици от СУ „Васил Левски“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. В рамките на темата за движимите културни ценности с водещ д-р Аксиния Бутева се включиха с презентации музейни специалисти от Къща музей „Иван Вазов“ - Сопот, музея в Трявна, НМО - Габрово, НМ „Васил Левски“ и НЛМ.

В следобедните часове конференцията продължи с темата за новите документи с водещ проф. Пламен Митев, а в дискусиите се включиха участници и гости.

Бяха представени и новоизлезлите книги на проф. Орлин Събев „Документи за Георги Раковски в Османските архиви“ и на проф. Вера Бонева „Иларион Макариополски“.

Приветствия поднесоха кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, зам.- председателят на Фондация „Васил Левски“ Стойо Карагенски, а поздравителни адреси получихме от министъра на културата проф. Велислав Минеков, Сдружение „Български музеи“ и от редица музеи.

По време на конференцията представихме книга втора от поредицата ни "Нови документи и изследвания". Тя е със заглавие "Васил Левски, четническите акции и комитетското дело 1867-1873 г." Изданието включва материалите от научната конференция на същата тема, проведена в Карлово на 18 февруари 2022 г. Представените документи, изследвания и дискусионни въпроси са свързани с четническата тактика в годините преди, по време и след активната дейност на Апостола по изграждане на ВРО. Вниманието на авторите е насочено към четническите акции през 1867-1868 г., замислени и осъществени от различни емигрантски кръгове, както и към еволюцията в разбиранията на Левски за използване на четите в борбата за Освобождение.

Някои текстове са насочени в по-общ план към четническата тактика и Васил Левски – това са автори като проф. Пламен Митев, доц. Тодор Радев, проф. Вера Бонева, проф. Пламен Павлов, доц. Антоанета Кирилова, Теодор Тончев от РИМ – Ловеч.

Други текстове представят конкретни измерения на темата в регионален план и отделни възрожденски дейци /доц. Светла Атанасова, Светлана Мухова, д-р Милена Андреева, д-р Иван Иванов, д-р Веселина Антонова, Денис Иванов, Веселина Антонова, Ани Саргавакян/.

Най-новите документи, включени в сборника, са откритите от Виктор Комбов в масивите на Османския архив в Истанбул материали за четата на Димитър Топалов – Войняговеца. Четата е преминала в Българско през 1867 г. паралелно с четата на Панайот Хитов и стигнала до Карлово, Войнягово и на запад до Софийско. Разпитите на заловените четници на различни съдебни инстанции са преведени от проф. Орлин Събев. Те хвърлят светлина и върху действията на другарите на Апостола в Карлово Христо Пулев и Иван Тюрмето за обезпечаване на четата с муниции. Анализ на тези документи предлага Дора Чаушева.

Научен редактор е проф. Пламен Митев. Сборникът е реализиран от Издателство "Златен змей".

През втория ден на националната конференция своите изследвания представиха колегите от ИМ – Карлово, с доклад за Иван Грозев, НМ "Христо Ботев" за книжовното наследство на Ботьо Петков, съхранено в музея, от Пирдоп, Перущица, Трявна. Теодор Тончев от Ловеч запозна аудиторията с неизвестни сведения за личното оръжие (сабя и кама) на Васил Левски, а Надежда Петрова от НМ "Васил Левски" с нови документи за Ганьо Маджереца и семейството му.

Ръководители на конференцията в частта „Нови документи и нови изследвания за български възрожденци и техните музеи“ бяха проф. Пламен Митев от СУ и проф. Вера Бонева от ИНИБИТ.

Участници и гости на конференцията - председатели на комитети "Васил Левски" от различни селища, посетиха къщата на Иван Грозев до паметника на Левски в Карлово и разгледаха фото-документалната изложба в нея.

Дискусиите и разговорите между колеги от различни музеи, обмяната на опит и мнения, доведоха и до нови идеи. Това е особено полезно тъй като през следващата 2023 г. се навършват 150 години от гибелта на Апостола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Направил им забележка: В Ловешко ученици нападнаха възрастен мъж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч