Реставрираха старата баня в Ловеч

54514
Реставрираха старата баня в Ловеч

Приключи реставрацията на старата баня "Дели Хамам" в Ловеч, съобщи кметът на общината Минчо Казанджиев, цитиран от БТА.

По думите му ремонтните дейности са извършени и се очаква след разрешение на Националния институт за паметниците на културата комисия да приеме обекта и той да отвори врати.

Бедственото положение в Ловеч е отменено

Отменено е бедственото положение в Община Ловеч. Информацията съобщи кметът на Общината Минчо Казанджиев. В 10.30 той е издал заповедта...

Финансирането на реконструкцията на банята е по проекта на общината "Подкрепа за развитие на туристическите атракции в община Ловеч" по оперативна програма "Регионално развитие". Стойността на дейностите е 4 милиона лева.

Кметът каза още, че старата римска баня в квартал "Вароша" ще бъде превърната в музей на водата. "Там могат да се видят водните хипокаусти, които сме направили така, че през стъкла да се вижда къде е минавала навремето парата. Това е нещо много уникално. Възстановено е парното - стар парен локомотив. Направени са ефекти, които ще бъдат прожектирани на принципа на 3D - мапинга", допълни Казанджиев.

По проекта вече е доставено и атракционно влакче, което ще бъде пуснато през пролетта. Маршрутът му ще бъде от старата баня до крепостта "Хисаря".

В средновековната крепост с предоставената по проекта техника присъстващите на сватбен ритуал там ще могат да наблюдават сватбата на крепостната стена. Предвиждат се и други атракции и ефекти за туристите.

И в 34 ловешки села е обявено бедствено положение

В 34 села на територията на Община Ловеч е обявено бедствено положение. Снеговалежът на територията на общината продължава както и сил...

"Опитваме се да направим разнообразен живота на нашите съграждани и да покажем това, което имаме като културни, исторически и природни забележителности по най-добрия начин", заяви още кметът. Той допълни, че броят на туристите в Ловеч се увеличава с всяка изминала година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч