В Деня на народните будители град Тетевен отбеляза своя празник - 145 г. от освобождението си

3747
В Деня на народните будители град Тетевен отбеляза своя празник - 145 г. от освобождението си
Снимка: Тетевен

На 1 ноември Тетевен отбеляза своя празник - 145 г. от освобождението на града и Деня на народните будители.

Празничният ден започна в църква “Св. Всех Святих” с молебен за здраве, след което в двора на църквата се проведе панихида пред паметника на загиналите за Освобождението на Тетевен. В знак на признателност бяха поднесени цветя от името на Община Тетевен, Общински съвет – Тетевен, евродепутати, народни представители, сдружения, институции, детски градини, училища, политически партии, граждани.

След това от храма тръгна Тържествено шествие, а крайната му точка бе пл. “Сава Младенов“. Пред сградата на Община Тетевен, кметът – д-р Мадлена Бояджиева, произнесе празнично слово, след което бе издигнато знамето на града.

Първи ноември е особено скъп за Тетевен празник, защото на този ден преди 145 години, след петвековно турско робство идва свободата, каза в своето слово д-р Бояджиева.

Тя подчерта, че Тетевен е град, носещ в себе си многовековна история, в който витае духът на българщината, отекват стъпките на много поколения – всяко оставило своя диря в днешния ни ден.

Ние, тетевенци, имаме пълното основание да бъдем горди, да имаме своето самочувствие за достойното си място в историята на България, изтъкна кметът.

Първи ноември е и Ден на народните будители. Днес българският народ отдава почит към делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал, каза още д-р Бояджиева. Тя допълни, че е необходимо да отдадем заслужена почит и към съвременните будители, чиято дейност е особено важна днес – в дни на сериозни предизвикателства и трудности.

Д-р Бояджиева не пропусна да отбележи положителното развитие на града, който се превръща във все по-модерен и привлекателен център за живот. Тя добави, че всичко постигнато е и благодарение на жителите на Тетевен – хора с предприемчив дух, смели идеи, воля, трудолюбие и упоритост.

Днес, следвайки заветите на будните тетевенци от миналото, ние продължаваме да градим Тетевен – с работа, с ентусиазъм, с желание и с много любов. Той става все по-красив и привлекателен. През последните години градът ни се промени и придоби съвременен европейски облик, каза още кметът на Тетевен.

Програмата продължи с концерт на духов оркестър „Виво Монтана“, след който се проведе и тържествена сесия на ОбС - Тетевен в заседателната зала на Общината. По време на сесията своите приветствия отправиха председателят на ОбС- Тетевен – Мария Стойчева и кметът на Общината – д-р Мадлена Бояджиева, а инж. Емил Максимов, д-р Невелина Ганева и д-р Дарина Димитрова бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на град Тетевен“ за своите заслуги към града и общината.

Почетен плакет бе връчен на исторически музей – Тетевен – за съхранение и опазване на историческото богатство и културна памет на града и по случай 110-годишнината на институцията. Почетен плакет за „Забележителен принос впечатляваща последователност, постоянство и отдаденост в съхраняването на българската духовност, традиции и култура“ получи г-жа Тотка Мазнева – дългогодишен учител. С Решение на Общото събрание на ОФ „Тома Васильов“ с плакет и парична сума бе награден Сергей Стоев – за своите постижения в спорта.

Тържествената сесия бе закрита с музикален поздрав от учениците от ОУ „Георги Бенковски“, с. Черни Вит.

Празничният ден продължи с детски футболен турнир „За купата на кмета“ на спортен комплекс „Тетевен-2009“. След приключването му се проведе благотворителен футболен турнир в подкрепа на нуждаещите се, пострадали при наводнението в община Карлово. В него взеха участие отборите на Общинска администрация, местната пожарна и полиция. Денят завърши с концерт на „Тоника СВ“ в салона на НЧ „Съгласие 1869“ - град Тетевен.

Специални гости на празника бяха евродепутатите - Андрей Новаков и Асим Адемов, народните представители в 48-то Народно събрание - Николай Нанков и Младен Маринов, областният управител на Ловеч – Светослав Славчев, началникът на Щаба на 12-та авиационна база в гр. Долна Митрополия – полковник Ивайло Пешаков, началникът на РСПБЗН – Тетевен – Николай Христов, началник на РУ Тетевен – Илия Нешев, представители на Сдружение "Великоизворски корени", с. Велики извор - Радивойе Стойчич и Иван Цолович и др. На Събитието присъстваха още – зам.-кметовете на Община Тетевен - Борис Врабевски, Тони Стоев и Красимир Красимиров, председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, общински съветници, кметове на кметства, директори на училища, ръководители на държавни и общински институции в града.

Събитията по случай празника на града започнаха още на 24 октомври с откриването на изложба на тетевенските художници – Милен Цаков, Милена Стамболийска, Валентин Грозев и младият творец Радостин Васков. В седмицата преди 1 ноември бяха открити изложението „Моят роден край“, фотоизложбата „Старият Тетевен“ и паметна плоча на видния общественик и член на местния революционен комитет - Дочо Мръвков. Проведоха се образователни игри с ученици от средните училища на територията на общината, турнир по тенис на маса и състезание по ориентиране за Купа „Тетевен 2022”. Бе организиран поход към м. Боева могила, където се е състоял решителният бой за освобождението на Тетевен между руските и турските войски.

Поздравителни адреси по повод празника на Тетевен бяха получени от министър-председателят – Гълъб Донев, президента на Република България – Румен Радев, директора на ОДМВР – Ловеч – ст. Комисар – Станислав Великов, началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ – бигаден генерал Юлиян Радойски, командира на 12-та авиационна база – полковник Петър Банков, управителния съвет на Асоциацията на българските градове и региони, председателя на УС на Съюз за стопанска инициатива /ССИ/ – Васка Бакларова, д.ик.н. Янка Такева – председател на Синдикат на българските учители, Мариела Петрова – изпълнителен директор на РСО „Централна Стара планина“, кмета на Община Троян – Донка Михайлова, кмета на Община Роман – Валери Ролански, РСПБЗН – Тетевен, народни представители и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Община Тетевен ще получи финансиране от МРРБ за още два проекта

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч