430 дни по-късно - Роглич и Погачар отново един срещу друг!

2278
430 дни по-късно - Роглич и Погачар отново един срещу друг!
Снимка: Getty Images / колаж на Actualno.com

Двама от най-силните състезатели в колоезденето в последните години, сънародниците, които неведнъж или два пъти са ни правили свидетели на титанични битки по шосетата, а именно Тадей Погачар (UAE Team Emirates) и Примож Роглич (Jumbo-Visma), отново ще се изправят един срещу друг в спор за нови победи.

Словенците ще премерят сили в цели три надпревари, само в рамките на 8 дни. Те ще участват в трите големи италиански класики през есентта - “Giro dell’Emilia”, “Tre Valli Varesine” и последният монумент за сезона - “Обиколката на Ломбардия”, където компания ще им прави и Ремко Евенепул. Последното състезание, в което двамата се срещнаха, бе миналогодишната “Обиколка на Франция”, където обаче Роглич не успя да завърши заради падане.

Роглич и Погачар имат много запомнящи се двубои помежду си. Сред тях определено изпъква “Тура” през 2020-та година, когато Погачар стори смятаното за невъзможно и отнъкна Жълтата фланелка от Роглич в последния възможен момент. Заветният часовник в тогавашния 20-ти етап ще се помни десетилетия напред. Сред други от големите им битки са “Обиколката на Испания” 2019-та, тогава Роглич спечели първата си “Вуелта”, а Тадей дебютира в триседмична надпревара и завърши трети. В еднодневните състезания също имат доста битки, през 2020-та, когато лидерът на “Jumbo-Visma” спечели “Лиеж-Бастон-Лиеж”, съперникът му от тима на “Емирствата” остана трети, но пък триумфира през следващата година. Двамата вече са се изправяли един срещу друг и в италианските класики, през сезон 2021-ва Роглич победи в “Милано - Торино”, а Погачар остана 4-ти, само три дни по-късно двамата размениха позициите си на “Обиколката на Ломбардия” - Пог спечели, а Рог остана четвърти.

Тадей Погачар

Грубата статистика показва, че от всички състезания, в които са карали заедно, Роглич завърша по-напред в 53,1% от случаите. В еднодневните надпревари обаче осезаемото предимство е в полза на Погачар с 14 успеха срещу 8 за по-големия му сънародник. През 2023-та лидерът на “UAE Team Emirates” има 16 победи, срещу 14 за този на “Jumbo-Visma”. Роглич има 79 триумфа в цялата си кариера срещу 62 за Погачар, но е важно да отбележим, че той е с 9 години по-млад. Интересното е, че в последните пет години, един от тях двамата неминуемо печели ранглистата за колоездач на сезона, 2019-та и 2020-та отидоха на сметката на Роглич, а последните три сезона са оглавявани от Погачар.

Първият им двубой ще бъде на 30-ти септември в класиката “Giro dell’Emillia”, 206-километрово трасе от Капри до Болоня, където ще се въртят обиколки и общо пет пъти ще трябва да преминат през финалното изкачване “San Luca” (2,1км 9,4%). След това на 3-ти октомври ще бъде “Tre Valli Varesine”, 196 километра от “Busto Arsizio” до “Varese”, в трасето ще присъстват цели 24 категоризирани височини. И последният и най-важен старт ще бъде 117-тото издание на монумента “Обиколка на Ломбардия”. Организаторите на състезанието продължават да разменят старта и финала, като тази година началната точка ще бъде в Комо, а финалната - Бергамо. В 238-те километра от трасето са събрани над 4400 метра денивелация.

Време е да запишем още няколко страници в съперничеството между Тадей Погачар и Примож Роглич. Кой от тях ще излезе победител и дали някой друг ще може да ги изненада и победи - предстои да разберем! 

Автор: Иван Андреев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 29 април 2024 г.

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com