Екатерина Дафовска заговори за олимпийското участие на биатлона, държавата реагира бързо

4473
Екатерина Дафовска заговори за олимпийското участие на биатлона, държавата реагира бързо
Снимка: БГНЕС

Биатлонът на България е със сериозни затруднения по пътя към Олимпиадата в Пекин, Българска федерация по биатлон изпитва огромни затруднения непосредствено преди старта на олимпийския сезон. Притесненията този път не са свързани със състоянието на отбора и състезателите, а с липсата на нормално финансиране, заявява във фейсбук пост президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска. 

Ситуацията поставя под въпрос участието на най-добрите ни биатлонисти в стартовете за Световната купа до края на годината, които ще определят участниците на игрите в Пекин идния февруари.

По думите ѝ, бюджетът на най-успешния български зимен спорт поначало бе орязан със 150 000 лв. в сравнение с предолимпийската година преди Пьонгчанг’2018 с мотив, че летните игри в Токио се отложиха с 12 месеца.

"Тази редукция бе придружена с обещанията от Министерството на младежта и спорта, че зимните федерации ще бъдат дофинансирани в последното тримесечие на тази година за да завършат нормално квалификациите и подготовката си за олимпиадата в Пекин. Това обаче така и не се случва. Служебните правителства и служебните министри са от избори в избори, а олимпиадата вече чука на вратата", коментира Дафовска.

Зимните игри в Пекин са от 4 до 20 февруари 2022 г. и за тях MOK взе решение квотите да се определят до 16 януари, тъй че броят на нашите състезатели в китайската столица ще стане ясен след участието им в началните 6 кръга за Световната купа. Първият от тях започва след три седмици - на 27 ноември в Йостерсунд, Швеция. До Коледа предстоят още три из Европа.

"Българската федерация си е поставила възможната цел да има максимален брой участници – 4 мъже и 4 жени на олимпиадата в Пекин, но това може да се случи само ако се осигурят обещаните средства, за да се стартира във всички световни купи. В момента обаче, след няколко срещи с министъра на спорта и неговите заместници, все още не е ясно как и кога ще се подпомогнат зимните федерации. Това затруднява неимоверно организацията и логистиката на националните отбори в преследването на квоти за Зимните олимпийски игри в Пекин", обобщава Екатерина Дафовска.

Светкавична реакция на служебния министър на младежта и спорта Андрей Кузманов решава затрудненията на българския биатлон.

Часове след като федерацията обяви притесненията си, че липсата на обещаното финансиране поставя под въпрос участието на най-добрите ни биатлонисти в стартовете за Световната купа и на олимпиадата в Пекин, от ММС увериха, че средствата за дофинасирането на зимните ни федерации вече са осигурени с решение на Министерския съвет.

"Българска федерация по биатлон благодари за разбирането и бързата реакция, която ще спомогне нашите най-добри състезатели да проведат нормална подготовка, стартиране в олимпийските квалификации и безпроблемно участие на зимни игри в Пекин", заяви президентът на БФБ Екатерина Дафовска, златна олимпийска медалистка от Нагано 1998.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт