Как правилно да поддържаме хилката си за тенис на маса? 4 важни съвета

2656
Как правилно да поддържаме хилката си за тенис на маса? 4 важни съвета
Снимка: Sascha Düser / Pixabay

Прочети тази статия, за да научиш повече за това колко е важно да поддържаш хилката си по правилния начин.

Защо е толкова важно да пазим хилката, с която играем?

Тенисът е спорт, който се играе на много висока скорост. Голяма част от тази скорост се генерира от ракетата. А скоростта и въртенето на топката могат да получават тогава когато ракета ни е правилно поддържана. Повърхността на съвремените гуми за тенис на маса е изключително чувствителна и високотехнологична. Дори и леко замърсяване или влага оказват огромно и негативно влияние на представянето на ракетата. Ето защо е много важно да поддържаме ракетата си в изправност. Това не винаги е толкова очевидно за играчите, особено за начинаещите. Често път те си мислят, че просто ударите им не се получават в момента или че гумите им са захабени. Като взимаме това обстоятелство под внимание ние бихме желали да отправим нашите 4 основни съвета към всеки, който обича и практикува тенис на маса.

4 съвета за поддържане на хилка за тенис на маса

Тук малко по-детайлно ще разясним колко е важно да почистваме гумите за тенис на маса след игра. Ще преминем през разясняване на негативното влияние на на влагата върху дървото за тенис на маса, ще подчертаем защитната функция на калъфа за тенис на маса и ще завършим с важността на протектора на гуми за тенис на маса.

Почиствайте правилно гумата

 Чистотата на съвременната гума за тенис на маса е функция на нейното представяне. Това е така защото заедно с еволюцията на спорта еволюират и гумите за тенис на маса. За да могат да осигуряват нужното въртене и скорост, съвременните гуми за тенис на маса имат изключително чувствителни и нежни повърхности. Ето защо те трябва винаги да са съвършенно чисти от прах и други частици. Една замърсена гума моментално губи 30 % от своята способност да придава въртене и скорост. За това е важно постоянно да следим за чистотата на гумите. Това се извършва чрез специализиран препарат за гуми за тенис на маса и гъбичка за почистване. Не забравяйте, че имаме право да почистваме гумите си и по време на мач!

Не позволявайте ракетата да се намокри

Влагата е другия голям враг на тениса на маса. Както отбелязахме вече повърхността на гумите за тенис на маса е много нежна и тя изисква голямо внимание. Ако по повърхността на вашата гума попадне влага (например капка пот) сцеплението на гумата с топката веднага ще изчезне и ударът ви няма да се получи. Ето защо трябва непрестанно да следим за влага и да я отстраняваме своевременно от ракетата си. Често пъти влагата се получава във залите за тенис на маса по време на големи събития и при по-голяма влажност на въздуха. Това е нормално и се приема за даденост в този спорт, който се играе на закрито. Все пак е важно да се стараем да отстраняваме конденза при всяка възможност.

Използвайте калъф

Друга важна препоръка, която бихме искали да направим е отново свързана с влагата. Често пъти някой играч хвърля ракетата си в сака или раницата заедно с потните дрехи или кърпа, които е използвал по време на игра. Тук резултатът често пъти е катастрофален, защото дървото на ракетата за тенис на маса може да поеме влагата и да настъпят структурни промени в представянето му,  а често пъти се стига дори и до изметване на дървото. Ето защо трябва да внимаваме това да не случва при никакви обстоятелства. Начинът да предпазим ракетата си в този случай е като я оборудваме с калъф.

Купете си протектор за гума

Последно бихме желали да обърнем внимание на един факт, който убягва на повечето играчи, а той именно е, че гумите за тенис на маса стареят от контакта с атмосферата дори и когато не играем тенис на маса. Ето защо е много полезно и удължаващо живота на гумите за тенис на маса да използваме протектор за гуми. Този протектор създава вакуумна среда и е способен да удължи представянето на гумите с до 30% във времето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Мартин Проданов доближи националния си рекорд на 1500 метра

Страхотна Елвира Краснобаева взе сребро в многобоя на Световната купа в Баку

Силен старт за българските гимнастички на Световната купа в Баку

99 дни до Париж 2024: Златното обещание на един любящ съпруг

Асен Василев: Шахматът за деца може да бъде подпомогнат по успешната ни програма за спорт и изкуства в училищата

Ивет Горанова се включва в Купата на Президента по карате, участниците са над 1500

Епично: Над 2000 бегачи и колоездачи застанаха на старт на "Търново Ултра" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт