Квалифицирани инструктори ще пазят младежите от допинг във фитнеса

7469
Квалифицирани инструктори ще пазят младежите от допинг във фитнеса
Снимка: БГНЕС

Да, има „такава ситуация”, поясни спортният министър Красен Кралев в коментар дали е възможно във фитнес зали да вземеш хранителни добавки и да се окаже, че всъщност си поел допинг вещества.

Според Кралев над 100 хил. души в България ходят на фитнес. Пред Нова телевизия той посочи, че във фитнес залите има два проблема. Първият – хранителни добавки за спортисти с примеси, в които има забранени стимуланти. Повече от 40% от хванатите с допинг спортисти са го поели през хранителна добавка, каза спортният министър. Той отрече като активен атлет да е вземал добавки, защото „на дълги бягания” от такива неща полза няма. Но имало млади хора, които искали за кратко време да постигнат много високи резултати. Затова Кралев обясни, че се работи с големите фитнес вериги в България да има образователни центрове към фитнес залите и там да се обучават специалисти, които да знаят какво представляват добавките и да дават адекватни съвети на хората, които искат да тренират. Отделно фитнес центровете, които искат да продават добавки, трябва да се регистрират, посочи спортният министър.

Шефът на щангите не дава оставка: Няма да платим 500 хил. долара глоба и чао

"500 хиляди долара глоба... ами няма да ги платим и чао, това е. Повече не ми досаждайте на главата", каза председателят на федерация...

По думите на Кралев стратегията вече е пусната за одобрение и сега се чака фитнес центровете да дадат предложения по нея, както и Асоциацията на производителите на хранителните добавки. Максимум две седмици ще отнеме това, добави спортният министър.

От фитнес сферата пък подчертават, че родителите трябва да са наясно с опасността от забранени вещества и да внимават какво прави отрочето им. Въпрос на лична отговорност, отговорност от страна на инструктора, казват специалисти. Сертифицирането на инструктурите е добра идея, добавиха от бранша.

По отношение на националния ни отбор по вдигане на тежести, който беше изловен с допинг, Кралев коментира, че било пределно ясно, че имало недобросъвестни производители и търговци на хранителни добавки. Пределно ясно било, че в случая с нашите щангисти ставало въпрос за хранителна добавка. А производителят, въпреки че е работил от години с националния отбор, нямало как да знае каква била суровината, защото работел с подизпълнители, от Китай дори. Един е правил продукта, втори го е доставял, а производителят е бранд, т.е. той възлага тези дейности, обясни Кралев. Не бързам с каквато и да е присъда към производителя и щангистите – чакаме резултатите от специализираните лаборатории в Германия, завърши спортният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт