Тур дьо Франс 2023: 22 отбора и 176 колоездачи застават на старт - кои са фаворитите?

11689
Тур дьо Франс 2023: 22 отбора и 176 колоездачи застават на старт - кои са фаворитите?
Снимка: Instagram: jumbovisma_road

Тази събота (1 юли) стартира 110-тото издание на “Обиколката на Франция” - най-прочутата колоездачна надпревара. 22 отбора от по 8 души ще застанат на старта в Билбао (първите три етапа ще се проведат извън територията на Франция), или общо 176 състезатели. Всеки един от тези 176 колоездачи ще има своята собствена цел, била тя да гонят успехи за генерално класиране, да преследват етапни победи, или пък да се грижат за своя лидер. А сега нека разгледаме всеки един отбор, техните състави и амбициите, с които потеглят към “Тура”.

“Team Jumbo-Visma”

За поредна година се очаква нидерландският отбор да бъде в центъра на събитията по френските шосета. Те идват с целта да защитят победата си от миналата година, но без амбиции да повтарят фурора от тогава, когато освен Жълтата фланелка (за лидер в състезанието), те спечелиха Зелената (за най-добър спринтьор и Бялата на точки (за най-добър катерач).

С номер 1 на гърба си ще кара шампионът от 2022-ра Йонас Вингегор, чиято цел е защита на титлата и втори триумф в Обиколката. Датчанинът показа, че се намира в нужната форма затова, след като вече спечели общо 10 победи през този сезон, включително генералното класиране в “Обиколката на Баския” и “Критериум Дофине”. На помощ на 26-годишният многоетапник отново ще бъдат неуморимият Ваут Ван Аерт, който изигра ключова роля за миналогодишния успех, топ катерачът Сеп Къс, едрите Нейтън Ван Хойдонк, Кристоф Лапорт и Тиж Бенот. Промените спрямо състава от миналата година са две, като на мястото на Примож Роглич и Стивън Кройсвайк влизат мощният класик Дилън Ван Барле и Вилко Келдерман, който да бъде осиновен помощник по тежките планински изкачвания.

Йонас Вингегор

“UAE Team Emirates”

Според мнозина експерти, този състав на “Емирствата” е най-силния в историята на тима. “UAE” идват твърдо решени да си върнат титлата в “Тура” и точно затова изваждат възможно най-добрата си осморка.

Естествено, лидер отново ще бъде неповторимият Тадей Погачар. Словенецът е колоездача с най-много победи през този сезон, като сред тях изпъкват “Обиколката на Фландрия” и пробегът “Париж-Ница”. Около формата на 24-годишния талант обаче витаят някои въпросителни, тъй като подготовката му беше нарушена след падане в “Лиеж-Бастон-Лиеж”, където счупи кост на китката си и беше принуден да се възтановява дълго време. Погачар взе участие в шампионата на Словения, като първо спечели часовника, а след това и общия старт, но еднодневните надпревари далеч не могат да бъдат показател за състоянието му за голяма обиколка, а от неговото последното участие на многоетапно състезание минаха почти 4 месеца.

Компания на “Поги” във Франция ще правят ко-лидерът Адам Йейтс, най-верният му грегар Рафал Майка, още един силен катерач в лицето на Марк Солер, опитният Матео Трентин, Микел Бйерг, както и Феликс Грохшартнер и Вегард Стаке Ланген. Колоездачи, които без съмнение вдъхват респект.

Тадей Погачар

“Ineos-Grenadiers”

Британският отбор беше абсолютен хегемон през миналото десетилетие, като в периода от 8 години между 2012-та и 2019-та, те спечелиха “Тура” 7 пъти с четирима различни колоездачи. В последствие в тима настъпи подмладяване, а най-изявеният им млад състезател и последен техен победител във Франция - Еган Бернал, трябваше да се възстановява много дълго време след катастрофа, която едва не отне живота му. И макар да не се намира в най-силните си дни, колумбиецът ще застане на старта на “Тура” за пръв път от 2020-та, когато преустанови участието си заради болки в гърба. Сега обаче той ще бъде в ролята на грегар, а лидерството поне в началото ще е поделено между Карлос Родригес и Даниел Фелипе Мартинез. За 22-годишният испанец това ще бъде дебют в Обиколката, докато Дани Мартинез се насочва към своето четвърто участие. Феноменалният Том Пидкок ще има по-свободна роля, когато реши да се включва в откъсвания в опит да търси нова етапна победа, докато от Омар Фрайле, Михал Квятковски, Джонатан Кастровиехо и Бен Търнър ще се очаква да бъдат плътно до своите лидери, когато това е нужно.

Михаил Квятковски

“Groupama-FDJ”

Първият френски тим в списъка влиза в родната си обиколка с големи надежди за престижно генерално класиране, които определено не са безпочвени. Лидерът на отбора ще е Давид Годю, който през миналата година остана четвърти, а през тази успя да се вклини между Погачар и Вингегор в “Париж-Ница”, остана втори и в “Обиколката на Баските”, където беше победен от датчанина. И макар да не е на нивото на двамата големи в спора, Годю ще даде всичко от себе си, за да им се опълчи, както казват “у дома и страните помагат”, а и профилът на “Тура” през тази година определено пасва на качествата на 26-годишния французин.

Освен него, групата ще разчита на друг от местните любимци - опитният Тибо Пино, новият френски национален шампион Валентен Мадуас, топ часовникарят Щефан Кюнг, както и Оливие Льо Гаг, Кевин Генийтс, Ларс Ван Дер Берг и Кентан Паше.

“Bahrain-Victorious”

Безспорно това ще бъде много тежка обиколка за отбора на “Bahrain”, тъй като колоездачите на тима все още не са се отърсили от шока след смъртта на своя приятел и съотборник Джино Мадер, който почина след падане в “Обиколката на Швейцария” по-рано през месеца. Въпреки всичко, те се опитват да продължат напред и оттогава направиха някои доста запомнящи се победи, както в многоетапни, така и в еднодневни състезания.

Осморката на “Bahrain” ще се води от опитните баски Микел Ланда и Пейо Билбао, които ще се дадат всичко от себе си още в първите три етапа, които ще бъдат на тяхна родна територия. За “Bahrain” тук са още и непоколебимият Матей Мохорич, силните катерачи Ваут Пулс и Джак Хейг, спринтьорът Фил Баухаус, неговият последен извеждач Никиас Арндт, както и новият шампион на Великобритания - Фред Райт.

Мохорич

“Movistar Team”

След отказването от професионалния спорт на легендата Алехандро Валверде, в испанският тим настъпи преструктуриране, в което все още се търси новият голям лидер на отбора. Енрик Мас изглежда като този, който е най-подготвен да поеме ролята на основна фигура, именно той ще бъде и техният най-голям коз в “Тура”. Испанецът има три втори места в “Обиколката на Испания” и едно пето във Франция, като целта и сега изглежда като минимум топ 5 за него. Към Енрик Мас се присъединяват направилия фурор в класиките през пролетта Матео Йоргенсън, поливалентният Алекс Арунбуру, катерачите Горка Изагире и Рубен Герейро, часовникарят Нелсън Оливейра, Антонио Педреро и Грегор Мюлбергер.

“Lidl-Trek”

Тимът смени своят основен спонсор и занапред вече ще носи името “Lidl-Trek”. Логично, те също вадят най-добрата си селекция, с която да се опитат да бъдат дори по-успешни, от колкото в миналогодишният “Тур”, когато Мадс Педерсен стигна до етапна победа, а още няколко пъти беше “на косъм” от такава. Именно датчанинът ще бъде главна действаща фигура и през тази година, освен в търсене на етапни отличия, той пристига и с амбиции да спечели и Зелената фланелка. Основен помощник в тази задача на Педерсен ще бъде опитният Яспер Щойвен, в планините пък ще се разчита най-много на Джулио Чиконе, които може би стана ясно, че не е колоездач за генерално класиране, но пък се справя перфектно в откъсвания и със сигурност може да се бори за престижни планински победи. Хуан Педро Лопес, който кара 10 дни с лидерската фланелка в “Джиро Д’Италия” през миналата година, ще направи своят дебют в “Тура” и определено би се радвал той да бъде също толкова запомнящ се, колкото този му в “Джирото”. Останалите колоездачи на “Trek” ще бъдат Куин Симънс, който също се справя добре с изкачванията и универсалните Тони Галопен, Матияс Скьелмосе и Алекс Кирш.

Мадс Педерсен

“Soudal - Quick Step”

Няма да е тази годината, в която ще видим титанична битка между Йонас Вингегор, Тадей Погачар и звездата на “Quick Step” Ремко Евенепул, но въпреки това от белгийският тим излизат с доста силен отбор, готов да прави поразии. Лидер на тима ще бъде спринтьорът Фабио Якобсен, който освен за етапни победи, би могъл да се бори и за спечелване на Зелената фланелка. Освен на собствените си качества, нидерландецът ще може да разчита и на много доброто извеждане в спринтовете, което съотборниците му са доказали, че правят най-добре. Последен човек до Якобсен ще бъде Михал Морков, преди това за него ще се грижат хора, както много силни часовникари и също толкова добри класици - Каспер Асгрен и Ив Лампарт. Воденето на групата по дългите равни участъци от Обиколката ще бъде поверено на Тим Деклерк и Реми Каваня. От “Quick Step” ще бъде и най-възрастният участник през тази година - белгиецът Дрис Девенинс, който по време на предпоследният етап ще навърши 40 годишна възраст. Любимецът на цяла Франция и двукратен световен шампион (2020 и 2021) - Жулиян Алафилип, се завръща в родната обиколка след едногодишна пауза, в която беше преследван от падания и контузии. Формата му все още е загадка, но е ясно, че “Жужу” ще даде всичко от себе си в опит да стигне до не една етапна победа.

“Israel Premier-Tech”

Най-голямата новина около този тим безспорно е това, че 4-кратният победител в “Тура” Крис Фрум остана извън състава. Британецът не се намира в нужната форма и ще трябва да изчака поне до догодина, за да се опита да направи един последен голям удар в колоездачната си кариера. С най-сериозни амбиции за генерално класиране изглежда, че би могъл да бъде друг ветеран - Майкъл Уудс, но и той по-скоро ще се бори за етапна победа. Дилън Тьонс е способен на изненада в някои тежък планински ден, а Юго Юл и Саймън Кларк със сигурност имат надежди за победа в етап от Обиколката, нещо което и двамата сториха през 2022-ра. Останалите колоездачи, на които ще разчитат от “Israel” ще бъдат Ник Шулц, Корбин Стронг, Кристс Нейландс и Гийом Бовен.

“EF-Education-EasyPost”

Симпатичният розов отбор на “EF” никога не е имал толкова силен състав с претенции за генерално класиране. Водач ще бъде действащият олимпийски шампион, победител в “Джирото” през 2019-та и трети в “Тура” през 2021-ва - Ричард Карапаз. Той не се намира в най-добрата си форма през този сезон, но това може да се промени, тъй като еквадорецът неведнъж е показвал чудесата, на които е способен точно в най-големите състезания. Верни помощници на еквадореца ще бъдат трима южноамериканци - завършилият втори през 2017-та Ригоберто Уран, Андрей Амадор, с когото Карапаз беше съотборник и в “Ineos” преди, както и вечно усмихнатият Естебан Чавес. Опитните Магнус Корт Нилсен и Алберто Бетиол пристигат тук с цел да се включват в откъсвания, в които да могат да се борят за престижни етапни класирания, каквито не липсваха и за двамата в “Тура” през 2022-ра. Джеймс Шоу ще направи дебюта си във Френската обиколка, а Нейлсън Паулес, който през 2022-ра остана на косъм от това да облече Жълтата фланелка, изглежда решен отново да опита да се добере до нея.

Ригоберто Уран

“AG2R Citroën Team”

Още един френски тим, който има потенциал да постигне много в тази обиколка. Бен О’Конър ще бъде лидер на тима, той остана 4-ти през 2021-ва, като тогава успя да спечели и един от най-тежките планински етапи. 27-годишният австралиец показа, че се намира в добро състояние и то именно във Франция, завършвайки трети в “Критериум Дофине”, като отстъпи единствено на Вингегор и Адам Йейтс. За “AG2R” тук са още и вдъхновеният след етапната си победа в “Джирото” Орлиен Паре Пентра, добрият класик Беноа Коснефроа, опитният Оливер Наесен, Нанс Петерс, Стан Девулф, Феликс Гал и Клеман Берте, като за последните двама това ще бъде и първо участие в “Тур Дьо Франс”.

“Astana Qazaqstan Team”

От “Astana” идват с една огромна цел и тя е да направят всичко по силите си в опит на това Марк Кавендиш да стигне до една етапна победа. Победа, която да го впише в историята, като колоездачът с най-много етапни успехи в историята на “Обиколката на Франция”. За момента, 38-годишният спринтьор дели този рекорд с великия Еди Меркс, като и двамата имат по 34 първи места. Един триумф за “ракетата от о-в Ман”, ще запише както него, така и тимът на “Astana Qazaqstan” със златни букви в колоездачните книги. На помощ за това ще му бъдат ветеранът Луис Леон Санчес, другият спринтьор на отбора Кеес Бол, Джани Москон и Евгений Фьодоров. За добро генерално класиране пък ще се разчита на Алексей Люценко, за когото ще се грижат Давид Де Ла Круз и Харолд Техада.

Марк Кавендиш

“Bora-Hansgrohe”

Превърналият в традиционно силен отбор за големите обиколки, ще заложи и на генерално класиране и на спринтьорските финали. Лидерството ще бъде поверено на победителя от миналогодишното “Джиро” Джай Хиндли, а четвъртия в “Тура” от 2019-та и пресен германски шампион Емануел Бухман ще е в ролята на ко-лидер. Формата на Хиндли се покачва със всяко изминало състезание през този сезон и очакванията са той дори да надгради още повече от четвъртото си място в “Критериум Дофине” по-рано през месеца. Патрик Конрад и Боб Юнгелс ще са хората, на които водачите ще разчитат в тежките планински етапи, Нилс Полит ще бъде универсалният войник в тима, а извеждането на Дани Ван Попел ще бъде поверено на Марко Халер и Жорди Мюс.

“Uno-X Pro cycling team”

Това ще бъде дебют в “Тура” за проконтиненталния тим от Норвегия, те ще разчитат на 6-ма състезатели от своята родина и двама от съседна Дания. В ролята на капитан ще влезе Александър Кристоф, който по време на петия етап ще навърши 36 години. Спечелилият 4 етапа в “Тура”, е и единственият колоездач в отбора, за когото това няма да е дебют във френската триседмична обиколка. Най-големи са очакванията към 23-годишния Тобиас Йоханесен, който показа голямо израстване през тази година и дори остана трети в класирането за бялата фланелка (за колоездачи до 25 години) в “Критериум Дофине”. През 2021-ва пък спечели “Тур Дьо Л’Явенир”, като остави зад себе си много силни състезатели като Карлос Родригес и Филипо Дзана. Останалите дебютанти в тима ще са Йонас Абеахамсен, Йонас Грегоор, Антон Шармиг, Сьорен Уаеренксьолд, Торщейн Траеен и Расмус Тилер, като и тяхното представяне ще бъде следено с повишен интерес от множество хора.

“Intermarché - Circus - Wanty”

Белгийския тим показа леко отстъпление, в сравнение с миналия сезон, но трите седмици във Франция са напълно достатъчни, за да успеят да променят това. Голямата звезда на отбора Биниям Гирмай, ще направи своят дебют в “Тура” и ще търси етапна победа във втора голяма обиколка (след “Джирото” 2022-ра). За извеждането в спринтовете, еритреецът ще разчита на Майк Тьонисен и Адриен Петит. Що се отнася за генерално класиране, там ще се залага основно на Луис Мейнтийс, южноафриканецът завърши “Тура” на завидното 7-мо място през миналата година и ще се опита да защити, а защо не и да надгради това си постижение. В съставът ще присъстват още и световният шампион от 2013-та Руй Коща, Гьорг Цимерман, Лилиян Калмежан и Диън Смит.

“Team Jayco Alula”

От австралийският отбор също залагат както на генерално класиране, така и на спринтьорски етапи, като за първото отговорността ще бъде поверена на Саймън Йейтс, а за второто ще се разчита на Дилън Хроневехен. Последното състезание на Йейтс беше преди повече от два месеца, така че около формата му стоят много неясноти, но британецът е достатъчно опитен колоездач и щом е тук, значи той и екипът му са преценили, че се намира в нужното състояние. Що се отнася за спринта, Хроневехен вече натрупа няколко победи през годината и то в битка с най-големите си конкуренти, така че със сигурност е готов да се бори за етапни отличия, а защо да не се пробва и за Зелената фланелка? За Йейтс ще се грижат Крис Харпър, Кристофър Юл-Йенсен, Люк Дърбридж и Уоусън Крадък, докато извеждането на Хроневехен ще бъде поверено на Лука Мезгец и Елмар Райндерс.

Саймън Йейтс

 “Lotto Dstny”

Макар и да загубиха статуса си на отбор от световния тур, “Lotto Dstny” продължават да получават покани за най-престижните състезания. От белгийският тим ще разчитат на своята голяма и доказана звезда в последните години - спринтьорът Кейлъб Илън. “Джобната ракета от Австралия” среща някои трудности напоследък, като бива измъчван от падания и лоши класирания. През този сезон той има само две победи, което е крайно незадоволително за спринтьор от неговия калибър, но е сигурно, че щом отново е взет на “Тура”, ще направи всичко възможно, за да оправдае доверието на отбора и да ги зарадва с една или повече етапни победи. Останалите колоездачи в състава са основно съобразени за извеждането на спринтьора, като тук за него са силният часовникар Виктор Кампенаертс, Джакопо Гуарниери, Фредерик Фризон, Паскал Ернхорн и Яспер Де Бойст. Флориан Вермееш пък е човека, който ще опита късмета си в по-начупените етапи, докато Максим Ван Жил ще се надява на добри лични изяви в планините.

“Team Arkea Samsic”

В първата си година като отбор от световния тур, от “Arkea” се чувстват длъжни да покажат, че заслужават мястото си сред най-добрите тимове в света. Точно заради това, те залагат на един солиден състав, в който макар и без лидер за генералното класиране, ще разчитат на изненади от отксънали се състезатели. Най-голямата им надежда ще бъде Уарен Баргил, който макар и вече да изглежда далеч от най-добрите си дни, със сигурност ще се включва в откъсвания, търсейки етапни победи в трудните планински изпитания. Тук ще бъдат и навършващият 37 години по време на “Тура” Лоран Пишон, другият им добър катерач Клеман Шампосен, солидният спринтьор Лука Модзато, Симон Гуйлеми, Йенте Бирманс, Антони Делаплас, а също така и младокът Матис Льовел.

“Cofidis”

Френският тим пристига с гвардия от много силни катерачи, които биха имали капацитетът да влязат в множество отксъвания, да спечелят не един или два етапа, а също така и да се борят за Бялата фланелка на червени точки. Лидер на отбора ще бъде Гийом Мартен, които би могъл да се бори и за престижно място в общото подреждане. Останалият втори в класацията при катерачите на миналия “Тур” Симон Гешке, Йон Изагире, Виктор Лафе и Антони Перез, са останалите колоездачи в отбора, които са способни на множество изненади в планините. Браян Кокар пък ще се надява на успех в някои от по-стръмните финали, където чистите спринтьори не биха имали такъв шанс. Дебютантите в отбора са Аксел Зингъл и Алекси Ренар.

“Team DSM - Firmenich”

От “DSM” идват със състав пълен както с опитни ветерани, така и с млади момчета, които ще бъдат дебютанти на най-голямата сцена. Лидерът на отбора ще бъде топ катерачът, останал втори в “Тура” през 2016-та Ромен Барде. Французинът записа няколко класирания между първите осем в едни от най-конкурентните едноседмични обиколки този сезон и място в топ 10 изглежда като програма минимум за него тук. В тимът са още и неостаряващият Джон Дегенколб, спринтьорът Сам Уелсфорд, справещият се добре с височините Крис Хамилтън, Алекс Едмондсън, Нилс Екхоф, както и родените през 2000-та година Кевин Вермарке и Матю Динъм.

Ромен Барде

“Alpecin-Deceuninck”

Белгийският отбор направи фурор в предните две издания на “Обиколката на Франция”, а откакто са и тим от световния тур, нивото им се покачи още повече, заедно с него и очакванията към представянето им. Точно затова от “Alpecin” отново вадят най-доброто, с което разполагат. Матю Ван Дер Пул пристига с амбицията отново да облече Жълтото трико за няколко дни, а също така и да спечели нов етап в “Тура”. В равните финали, Матю и компания ще се грижат за извеждането на соченият за най-силния спринтьор в света в момента - Яспер Филипсен. Белгиецът спечели два етапа през 2022-ра, включително последният на Шанз Елизе, от тогава досега той покачи още своето ниво и този път пристига с целта да се бори и за Зелената фланелка. Йонас Пикаерт, Силван Дилиер и Рамон Синкелдам също ще бъдат заети с намирането на добра позиция за Филипсен, както и със задаването на темпо в равните части от етапите. Сьорен Крах Андерсен, Кентан Херманс и Михаел Гогл пък ще имат за задача работят както за Филипсен, така и за Ван Дер Пул, включвайки се в откъсванията в някои от етапите.

“TotalEnergies”

Макар и с проконтинентален статут, френският отбор продължава да разполага с все по-силни колоездачи. Суперзвездата на тима си остава Петер Саган, който е 7-кратен победител в класирането за Зелената фланелка и има 12 спечелени етапа, това ще бъде последната “Обиколка на Франция” за словакът. В опит да стигне до още едно запомнящо се представяне, трикратният световен шампион ще разчита на своя най-верен съотборник през годините Даниел Осс, а също така и на Едвалд Боасон Хаген. В полупланинските етапи, погледите ще бъдат насочени към Антони Туржи, Валентен Ферон, Матьо Бургодо и Щеф Крас, докато дните с по-сериозни изкачвания ще бъдат полето за изява на опитния Пиер Латур.

С това пълният списък на всички 22 тима и техните общо 176 състезатели е приключен! “Тур Дьо Франс” започва на 1 юли (събота) от Билбао и ще приключи на 23 юли (неделя) с парадния етап до Париж.

Автор: Иван Андреев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт