Вземат лиценза на "Еврофутбол", компанията счита това за разправа

12327
Вземат лиценза на "Еврофутбол", компанията счита това за разправа
Снимка: Еврофутбол

"След близо 27 години съществуване ще бъде принудително унищожен първият лицензиран частен хазартен оператор в България… Отново българско предприятие ще бъде насилствено фалирано от управляващите, а хиляди хора ще бъдат безработни съвсем скоро". С тези две изречения най-известната марка в спортните залагания в България "Еврофутбол" буквално си взема сбогом.

Защо? Преди минути започна заседание на Държавната комисия по хазарта (ДКХ). То касае само "Еврофутбол" и по-точно - временното отнемане на лиценза за дейност на компанията (чл. 85 от Закона за хазарта). В него един от първите текстове е, че лиценз се отнема заради просрочени задължения към държавната хазна в размер над 5000 лева. Държавата търси от "Еврофутбол" 328,9 млн. лева, твърди дружеството.

В светлината на това заседание, хазартната компания предупреждава какво ще се случи с временното отнемане на лиценза:

1. Ще бъдат унищожени източниците на доходи на близо 800 директни търговски партньори /букмейкърски пунктове/ на "Еврофутбол", които се стопанисват от самостоятелни юридически лица в цялата страна и са малък семеен бизнес;

2. Над 2300 физически лица, пряко свързани с организирането и провеждането на игрите на "Еврофутбол", насилствено ще бъдат лишени от правото си да упражняват труда си и ще станат безработни;

3. Повече от 100 търговски партньори на "Еврофутбол" ще загубят източник на приходи;

4. Българският държавен бюджет ще бъде лишен от милиони левове ежемесечни приходи, които иначе биха били използвани в полза на обществото ни.

От "Еврофутбол" казват, че са предприели "всички необходими и възможни мерки по административен и съдебен ред, по българското и европейското законодателство, но управляващите използваха целия репресивен апарат на държавата срещу екипа ни и юристите, ангажирани по казуса".

"За тези, които не ни попитаха, а и за широката аудитория, за която думата „хазарт“ е мръсна дума, ще кажем, че „"Еврофутбол" изплащаше близо 3 милиона лева на месец към малкия и средния бизнес в лицето на букмейкърите, които осигуряваха работа на над 2300 българи. Те от своя страна плащаха данъците и осигуровките си в България, а не в Малта или в някоя офшорна зона например. И това бе всеки месец! (...) Управляващите не се интересуват от държавния бюджет, нито от спазването на законността в страната ни, а единствено целят принудителното закриване на "Еврофутбол" и още по-масова безработица, удовлетворяваща нечии интереси. Над 500 милиона внесени такси не могат да бъдат преобразени в 700 милиона невнесени, само за да осигурят алиби за заграбване и унищожаване на бизнес", казва още хазартният оператор и задава въпроси към властта, най-важните от които са:

А) Свързана ли е системата на "Еврофутбол" директно с НАП и ДКХ? Председателите на комисията по хазарта ръководили ли са НАП и КФН?

Прокуратурата публикува части от разговори на Божков със собствениците на Efbet

Прокуратурата публикува аудио записи на части от разговори между обвиняемия бизнесмен Васил Божков и собствениците на Efbet Стефан Найд...

Б) Министърът на финансите не е ли знаел как се формират приходите в бюджета от компаниите, които са сред най-големите данъкоплатци в държавата?

В) Някой от властимащите изчислил ли е какви ще са загубите в дългосрочен план за бюджета и представил ли ги е на обществото?

Д) Кой ще спечели от този грабеж?

В заключение компанията казва, че с отнемането на лиценза тя губи възможност да покрие каквито и да е задължения към държавата.

Припомняме, че в "Еврофутбол" съдружници бяха Васил Божков и собствениците на Efbet Стефан, Боян и Цветомир Найденови. След сигнал на Найденови срещу Божков в прокуратурата за закана за убийство, на Божков бяха повдигнати редица обвинения, а хазартният му бизнес е разследван за пране на пари и укриване на данъци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт в бизнеса: Ключът към повишената продуктивност

Милица Мирчева подобри националния си рекорд на 5 км, силно бягане и за Иво Балабанов

134 дни до Париж 2024: Един от най-големите грабежи в историята на олимпийските игри (ВИДЕО)

Антъни Иванов намекна, че повече няма да се състезава за България

Кой е най-добрият колоездач в света?

Скандално: България рискува да остане без щангисти на Олимпийските игри в Париж?

Отхвърлиха жалбата на Антъни Иванов, плувецът трябва да плати близо 30 хил. лева

Подадоха нов сигнал за злоупотреби срещу шефа на щангите

Иво Балабанов и Милица Мирчева атакуват националните рекорди на 5 км шосе

Роден боксьор се сдоби с олимпийска квота и се прицели в златото в Париж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт