Ah! Perfido, Zanetto и „Батаклан“ в София през октомври

4121
Ah! Perfido, Zanetto и „Батаклан“ в София през октомври
Снимка: Фестивал на Камерната Опера

След броени дни, от 14 до 18 октомври, София за втори път става домакин на уникално за Европа събитие – Фестивал на камерната опера. За първи път на наша сцена ще бъдат представени няколко произведения на известни композитори, сред които и две незавършени опери на Моцарт (Измаменият младоженец, по либрето на Л. да Понте) и на Бетовен Огънят на весталката по либрето на Е. Шиканедер). Българските автори са представени с мюзикълите „Патиланци“ от Александър Йосифов по мотиви на едноименната творба на Ран Босилек и „Вражалец“ от Дечо Таралежков по пиесата на Ст. Л. Костов.

Фестивалът се провежда под почетния патронаж на оперната прима проф. Красимира Стоянова.

Като музикално-сценичен жанр, камерната опера става все по-популярна по света с възможността си да „донесе“ елитното изкуство в по-достъпен и лесен за осъществяване формат към аудитория с различни интереси и възрасти. През тази година Фестивалът на Камерната опера ще запознае публиката с произведения на различни епохи и композитори, сред които операта от Пиетро Маскани „Zanetto”, „Ба-та-клан“ - едноактна оперета от Жак Офенбах по либрето на Людовик Халеви, „Парадокси“ - три едноактни опери от Парашкев Хаджиев по мотиви от разкази на О`Хенри. Освен със свои незавършени опери, Л. ван Бетовен и В. А. Моцарт ще бъдат представени и с произведения като Ah! Perfido (Ах! Коварен) – сцена и ария за сопран, Ritterballet (Рицарски балет – „Синът на Великата Богиня-Майка”), Увертюра „Леонора 1“. Постановките ще бъдат представени на сцените на Зала „Люмиер“ НДК и на зала „Средец“ в Дом на културата „Средец“.

14.10.2020 г.

ОКИ Дом на културата „Средец“

18.00 ч. – Изложба – „Изкуството на Радостин и Боянка Чомакови“.

19.00 ч. „Zanetto” Опера от Пиетро Маскани. Либрето –Джовани Тарджиони-Тоцетти и Гуидо Менаши. По пиесата на Франсоа Копе.

Във Флоренция куртизанката Силвия излиза на балкона и се оплаква от скучния си живот. Млад уличен музикант спира под балкона й и пее за любовта. Заинтригувана, Силвия слиза за да разговаря с младежа, който й споделя че е чул, че красивата куртизанка Силвия живее наблизо. Силвия осъзнава че това е шанс за нея в любовта, но идеализираната представа на момчето я подтиква да го накара да потърси другаде неговата Силвия. И когато момчето си тръгва, Силвия пролива сълзи от любовно съжаление и се решава на своя фатален край.

 

15.10.2020 г.

НДК, зала 11

Официално откриване на Втория Фестивал на Камерната опера

Симфониета Враца, Small Opera Theatre

19.00 ч. Увертюра „Леонора 1“ – Л. ван Бетовен  

Ritterballet / Рицарски балет – „Синът на Великата Богиня-Майка” – Л. ван Бетовен

Lo Sposo Deluso / Измаменият младоженец (незавършена опера) – В. А. Моцарт, Л. да Понте

Vestas Feuer / Огънят на Весталката (незавършена опера) – Л. ван Бетовен , E. Шиканедер

Ah! Perfido-Scena e Aria (Ах! Коварен) – сцена и ария за сопран – Л. ван Бетовен. Със специалното участие на оперната прима Красимира Стоянова.

 

16.10.2020 г.

НДК, зала 11

Академичен оперен театър при АМТИИ „Проф. А. Диамандиев“ и Камерен оркестър при НУМТИ „Добрин Петков“ - Пловдив

19.00 – „Ба-та-клан“, Едноактна оперета от Жак Офенбах. Либрето – Людовик Халеви.

Ба-та-клан е първият голям успех на Офенбах. Находчивата пиеса сатиризира всичко - от съвременната политика до великите оперни заглавия. Действието се развива в Ше-и-но-ор (Там-където-няма-злато), или в градините на двореца на китайския император, с павилиони и пагоди. Ко-ко-ри-ко, началник на стражата е глава на заговор за детрониране на императора.

След като се играе в Париж, Лондон и Ню Йорк в продължение на десетилетия, в крайна сметка Офенбах разширява творбата си като пълноактна пиеса с актьорски състав от единадесет изпълнители. През 1864 г. в Париж се открива музикална зала с името Батаклан, наречена на оперетата, която функционира и до днес.

 

17.10.2020 г.  

Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ - Велико Търново

ОКИ Дом на културата „Средец“

11.00 ч. – „Патиланци“ - мюзикъл за деца от Александър Йосифов по мотиви на едноименната творба на Ран Босилек.

На сцената се срещат любимите на всички баба Цоцолана, палавият Патиланчо, Дана, Данчо, Ганчо и куп други колоритни герои, с които са израснали поколения български деца. Детската фантазия на сцената пропуска в забавления и патилански игри под съпровода на музика и забавни песни на героите ни известни.

Спектакълът е съобразен с образователната програма и е подходящ за деца над 6 години.

 

НДК, зала 11

19.00 ч. – „Вражалец“ – мюзикъл. Музика Дечо Таралежков, по пиесата на Ст. Л. Костов.

В класическия прочит на мюзикъла „Вражалец“, без фалшиво осъвременяване, зрителят ще открие един ярък разказ за оплетените в мрежата на мошеника – вражалец селяни, които са се превърнали в жертва на своята алчност. Една история за наивността и глупостта, пресъздадена по забавен и ироничен начин. Ярките сценични образи, създадени от автора, носят в себе си несъвършенствата и пороците на човешката природа и будят лишен от злорадство искрен, жизнерадостен смях.

 

18.10.2020 г. 

ОКИ Дом на културата „Средец“

10.30 ч. „Двеста хитринки“. Музика - Николай Димитров. Диригент-Христо Павлов. Оркестър – Симфониета Враца

„200 хитринки" е мюзикъл за деца по едноименната приказка на Ран Босилек и музика на композитора Николай Димитров. Увлекателната пиеса е разиграна от четири персонажа, като умело съчетава увлекателно с поучително. Предназначена е за детската аудитория, без възрастови ограничения.

12.00 ч. „Младост и талант“ – Камерен обеден концерт на млади таланти - Камерна опера - Благоевград

В концерта ще участват  талантливи деца от Националното музикално училище „Любомир Пипков“  под акомпанимент на пиано. Ще бъдат изпълнени произведения за цигулка, пиано, народно пеене,класическо пеене, поп-джаз пеене.

 

НДК – зала 11

19.00 ч. – „Парадокси“ - три едноактни опери от Парашкев Хаджиев. По мотиви от разкази на О`Хенри. Либрето: Петко Райков.

Развод. Мировият съдия Бинаджа Уидъп седи в кабинета си бездействащ и скучаещ. Чука се! Невярвящ, че някой се нуждае от услугите му, Бинаджа приема Ранси и Ариела Билбро, които се нападат взаимно и искат развод. Разводът се присъжда, като Ранси трябва да плати съдебна такса от пет долара и издръжка. Ранси, останал без пари, моли за отсрочка до другият ден. През нощта издебва съдията и заплашвайки го със смърт му отнема петте долара. На сутринта Ранси и Ариела осъзнават колко много се обичат и искат да бъдат отново оженени. За целта трябва да се плати такса от пет долара, които съпругът с радост плаща. Бинаджа Уидъп обаче като че ли познава тези пет долара отнякъде...

Крадец. В спалнята на Хари Хигинс се промъква крадецът на дребно Кристофър. Стопанинът се събужда, Кристофър го заплашва с пистолет, но Хари вдига само едната си ръка, като обяснява, че има остра форма на плексит. Оказва се, крадецът страда от същата болест. От дума на дума, двамата споделят какви лекарства и форми на лечение са опитали, като установяват, че нищо не помага и се сприятеляват. Крадецът кани стопанина в близкия бар, за да полеят новото приятелство.

Подаръци. В очакване на любимият си Джим, Дела е нещастна, че спестените долар и трийсет цента няма да и стигнат за подарък за Рождество. Тя решава да продаде красивата си и дълга коса, за да може да му купи верижка за часовник. През това време Джим се връща, радостен че й носи подаръка, за който винаги е мечтала.

Дела се връща, а Джим е изненадан и тъжен затова, че е отрязала красивата си и дълга коса. Дава и подаръка си - красива и тъй желана от Дела диадема за коса. Дела му дава верижката за часовник, но Джим е продал часовника си за да купи диадемата. Двамата слагат подаръците под елхата и са щастливи, защото имат най-големия подарък – любовта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com