Авторските права за музика се превърнаха в "женски бой в калта"

29806
Авторските права за музика се превърнаха в "женски бой в калта"

В едно студио – дотук стигна войната между музиканти, артисти и продуценти заради авторските права на продуктите на артистичния сектор, които се реализират у нас.

Няма прозрачност в дейността на ПРОФОН – това е основният проблем, заяви певицата Рут Колева. ПРОФОН е единственият механизъм, по който могат да съберат дължимото от ползвани музикални и артистични продукти в България, каза продуцентът Саня Армутлиева. Друг е въпросът, че ПРОФОН генерира толкова малко пари, колкото не се генерират никъде в Европа, язвително намекна Рут Колева в студиото на Нова телевизия.

Репрографско право – що е то?

Книгите са богатство – може би най-голямото, което човечеството познава. И е добре да си го спомним ден преди Международния ден н...

Ако някой не иска да плати, ние нямаме механизми да го принудим, оплака се Армутлиева. Има един куп музиканти, режисьори, артисти въобще, които не са получавали пари за авторски права още откакто ПРОФОН работи. Тези пари са ги дали телевизиите, но пари няма, заяви Колева.

ПРОФОН не събира авторски права за аудио-визуални продукти. Дружеството, което следва да събира парите, е друго. ПРОФОН взема парите за продуцентите и на артистите-изпълнители, заяви Армутлиева.

Кажи кой краде, откъде краде, какво краде, обърна се Армутлиева към Колева. Вие сте абсолютен монополист и октопод, държите права на почти всичко. Осем от десет лева, изкарани от музика в България, заминават за чужбина и вие имате пръст в това, посочи Рут Колева към Армутлиева. Преди да говориш, мисли, отвърна Армутлиева.

Колева извади документ, според който, по нейни думи, Саня Армутлиева няма право да участва в борда на ПРОФОН. Причината – договор, според който Армутлиева е била ползвател на права в областта на музиката, не може да е член на управлението на ПРОФОН. Не може да има 2300 души, които се оплакват и да говорите, че нищо не се случва, продължи Колева.

ЕАЗИПА тръгна да съди Музикаутор, Профон и Министерството на културата

Спорът между организациите за защита на авторските права ЕАЗИПА (Европейска агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авто...

Няма как да си подам оставката, тъй като съм избрана от УС на ПРОФОН, заяви Армутлиева. Да, там, където има и твои хора, язвително отбеляза Рут Колева.

Много тъпо е, че такъв проблем се показва по този начин, включи се в разговора музикантът от Д2 Димитър Кърнев. Кинаджиите и театралите си решиха тези проблеми, ние още сме на стартовата линия. Мисля, че парите са малко, повече прозрачност никога не вреди, никой не идва на събранията на ПРОФОН и става интересно чак като дойде женският бой в калта. Хората това не ги интересува, завърши Кърнев.

Какво представлява Законът на авторското право в България - вижте анализ на Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com