Най-престижната концертна зала в Стокхолм аплодира с продължително скандиране български музиканти

36740
Най-престижната концертна зала в Стокхолм аплодира с продължително скандиране български музиканти

На 10-ти октомври с концерт в най-престижната зала на Стокхолм - ,,Концертхюсет’’ бяха отбелязани две събития свързани с името на България - 100 години от рождението на Борис Христов и 100 годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Швеция - съобщават организаторите на събитието.

Солисти на концерта бяха три българки - Елмира Дърварова, концертираща цигуларка и първата жена – концертмайстор в историята на Метрополитен Опера, мецосопраното Вяра Трендафилова (Vyara Trenda) и концертиращата пианистка Антонина Бонева. Концертът е организиран от шведското Сдружение ,,Оперисимо’’ и Българското Посолство в Стокхолм.

10 цитата на велики българи

Има толкова много личности в българската история, които са изричали толкова силни думи, че ги помним и до днес. Не бива да се забравят ...

Оперната певица Вяра Трендафилова, която е и Президент на ,,Оперисимо’’ е инициатор и организатор на събитието, съчета дипломатическия празник и годишнината на световнопризнатия българския бас Борис Христов и посвети изпълненията си на великия оперен певец.

В присъствието на дипломати, представители на посолствата от четири континента и на стотици шведски и български почитатели на класическата музика, българките изпълниха произведения от Шопен, Чайковски, Маскани, Масне, Шпор и новоткритата шведска композиторка Аманда Майер, чиято соната е намерена наскоро от Елмира Дърварова.

Нейният запис на това произведение е номиниран за наградата "Грами’’. Сензационен е фактът, че именно българсите изпълнители Елмира Дърварова и Антонина Бонева за първи път изпълниха сонатата на Аманда Майер на сцената на ,,Концертхюсет’’ - един емоционален момент за шведската публика.

,,Концертхюсет’’ е най-престижната зала в шведската столица, където изнасят концерти Стокхолмската филхармония, вечерта преди този концерт - Виенската филхармония, както и всички най-големи имена от концертния афиш в света.

Заможните шведи ще плащат по-високи данъци

Ръст на данъците за богатите - такава мярка смята да наложи новото шведско правителство на левите и зелените. Това стана ясно от изказв...

След съвместната интерпретация на песните на Шпор от Вяра Трендафилова, Елмира Дърварова и Антонина Бонева публиката аплодира българките със скандиране в продължение на 10 мин. Благодарение на перфектната организация от страна на Посланик Светлан Стоев, екипът на Посолството, ,,Оперисимо’’ и талантът на артистите, вечерта се превърна в празник на българските култура и дипломация!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com