Николай Димитров спечели 7 награди на конкурса "Шуберт"

1300
Николай Димитров спечели 7 награди на конкурса "Шуберт"
Снимка: БГНЕС

16-годишният възпитаник на Училището по изкуствата в Русе Николай Димитров обра наградите в 11-ото издание на Международния конкурс „Франц Шуберт“, който се проведе в Русе, предаде БГНЕС.

Възпитаникът на клавирния педагог Даниела Кюркчиева сътвори истински подвиг, след като имаше участие в конкурса във всеки един от петте дни на надпреварата, и получи общо седем отличия.

Наградиха най-добрите български фирми

За поредна година в авторитетния конкурс „Най-добра българска фирма на годината“ бяха отличени най-успешните компании в стр...

Николай спечели първа награда при пианистите в трета възрастова група, където участваха изпълнители от 19 до 33 години. Въпреки че е само на 16 години, той се представи в три тура, включително свирене на концерт с оркестъра на Държавна опера-Русе. Като индивидуален изпълнител получи и специалната награда на Българското национално радио – продуциране на студиен запис в БНР, а общинската фондация „Русе-град на свободния дух“ му даде награда за най-ярко представяне на русенски участник.

Като част от дуо „Апасионато“ заедно с флейтиста Димитър Димитров младият пианист спечели и Гран при на конкурса. Дуото получи най-високата награда заради изумителното си представяне в категорията за камерна музика. Димитър Димитров стана носител на специалната награда на преподавателя от Линц Антон Матев за най-добро изпълнение на участник от НУИ-Русе.

В останалите категории при пианистите първи награди спечелиха станаха 10-годишната пианистка от Румъния Карина Танасе-Ене, която взе и наградата за най-малък участник – на 10 години, и Катрин Терзич от НУИ-Русе, която е удостоена и с награда за най-добро изпълнение на творба от Шуберт. При клавирните дуа победители са Марта Войчик Шикора и Якоб Шикора – Полша, а в класическото пеене - Кристиян Христов от София. В камерната музика първа награда спечели перкусионният ансамбъл от Плевен „Акцент“.

Всички носители на първи награди получават и специалната награда на община Русе – концерт в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ догодина. Те ще имат и концерт във Виена в Българския културен център „Дом Витгенщайн“. Министерството на културата пък ще даде едногодишни стипендии на Катрин Терзич, Цвета Атанасова, Йоана Иванова и Николай Димитров.

Община Бургас организира конкурс за Деня на народните будители

Община Бургас и Инициативата "Бургас харесва младите", съвместно със СНЦ "Дружество за младежка и социална политика", обявяват  ко...

Церемонията по награждаването на лауреатите завърши с концерт на носителите на първи награди и Гран при, а финалът бе поставен от Николай Димитров като солист с оркестъра на Държавна опера-Русе под диригентството на Юрий Илинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com