X
 
 

Докога реките Тополница и Медетска ще бъдат оцветени във всички цветове на дъгата? (ВИДЕО)

1458 3
Докога реките Тополница и Медетска ще бъдат оцветени във всички цветове на дъгата? (ВИДЕО)
Снимка: Хашимото Хашимотов
Ще вземе ли някой мерки за замърсяването на реките Тополница и Медетска? Този въпрос отново излиза на дневен ред, след като от много време нещата стоят по един и същ начин и периодично се поставят въпроси, по отговорите на които не се вземат достатъчно мерки.

Реките текат, оцветени в цветовете на дъгата, най-вече синьо. И има официални доказателства за замърсяване – по официални данни от държавата, през октомври миналата година концентрацията на мед е била 740 пъти над нормата, на манган – 99 пъти, а на алуминий – 98 пъти. Пробите са взети там, където се съединяват реките Тополница и Медетска. Река Тополница пък отива в язовир "Тополница", който се ползва за напояване. Сега той не се използва за тази цел.

При село Чавдар, което се намира на доста километри от това съединяване на двете реки, също има сериозно замърсяване – между 10 и 13 пъти на трите посочени по-горе в текста вещества.

Прокурорска проверка и протест заради завод, замърсяващ река

Полиция и прокуратура влязоха в завода за хартия в Никопол след разследване на Нова телевизия. Извънредни проверки започнаха всички инс...

Според репортаж на bTV и твърдения на природозащитното дружество "Балканка" всичко идва от мина "Медет". Тя не работи от 1992 година, но от хвостохранилището се изливат вредни химически вещества – чрез дренажните води.

Държавното дружество "Еко Антрацит" носи отговорност за почистването на водите. По план, одобрен от държавата, е трябвало да бъде построена пречиствателна станция в периода 2010 – 2016 година. "Може би в рамките на 2020 година пречистването на водите ще е факт", казват от "Еко Антрацит".

Дружеството получава всяка година 5 млн. лева от държавния бюджет, а за конкретния район от 1994 досега са дадени 40 млн. лева за рекултивация на хвостохранилища. Но от 20 000 декара площ на хвостохранилището на мина "Медет" 18 000 са на концесия, затова има частична рекултивация.

За капак там, където е хвостохранилището, има опасност от свлачище, потвърдена от РИОСВ Пазарджик. Според "Балканка", това може да доведе до неконтролируемо преливане на своеобразното езеро. Тогава вече щетите ще са далеч по-големи.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Нема по мръсно нещо от проста мутра в управлението! Ко прайм?
 • Октомври 1.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Не има по мръсно нещо ? И това са му съучастниците. Изреждам. каракачанов / безпринцпно съшество номер 1 на Хунтата 10111989/ балевски / изключително вярна подлога на борисов/ , сидеров / без коментар/. плюс дпс дето им е писнало да бъдат в тайна коалиция .
  : 1 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ами какво правим ли ? Нищо. Взимаме actualno com и форума . Ами над 80% НЕГОДНА АМорфна маса. Смяната на герб и патрОтите с Антибсп е от трън на глог. Смяната на караколевска п*смина с парговска п*смина е заменянето на карелия с уинстон. Да някаква промяна е , но пак Пушиш. А , пък дпс винаги са си във власта.Винаги.
  : 1 !