Кога ще е готов яз. „Луда Яна“? Строителството му вече се финансира само от държавата

16293
Кога ще е готов яз. „Луда Яна“? Строителството му вече се финансира само от държавата
Снимка: МРРБ

Строителството на язовир „Луда Яна“ близо до Панагюрище вече се финансира само от държавата. Неговото предназначение е да осигури питейна вода на града, на селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица, а също на мина „Радка” и площадките на „Оптикоелектрон” и „Асарел”.

Също така може да осигури водоподаване и за населени места от общините Пазарджик и Стрелча. Предвижда се да доставя чиста питейна вода за общо 45 000 души.

Какво бе финансирането преди?

До края на 2019 г. изпълнението на проект „Развитие на общинска инфраструктура“ се финансираше 80% чрез заемно споразумение от Международната банка за възстановяване и развитие и 20% национално съфинансиране от държавния ни бюджет. Поради изтичане срока на действие на заемното споразумение в края на 2019 г., договорът се завършва със средства от държавния бюджет, пояснява министърът на регионалното развитие Андрей Цеков в отговор до депутата от ПП-ДБ Петър Куленски.

Договорът за строителство на язовир "Луда Яна" и пречиствателна станция за питейна вода е подписан на 1 септември 2016 г. Общата стойност на всички договори е 64 706 735,84 лв.

Кога ще завършат строителните работи?

Обектът е сложен и комплексен, състои се от 9 подобекта, всеки от тях с отделно разрешение за строеж, най-важният от които е язовирната стена. Два от тях са приети и въведени в експлоатация, пояснява министър Цеков.

Първоначално определеният срок за завършване на строителните работи беше 900 дни, но към момента изпълнението е завършено на около 65%. Общият напредък е изчислен на база стойност на изработени (сертифицирани и несертифицирани) работи от строителния надзор. Последната представена работна програма от изпълнителя предвижда завършването на строителството до края на 2024 г.

За изпълнител е избран консорциум „Щрабаг – Станилов“ с партньори „Щрабаг“ АГ – Австрия, „Станилов“ ЕООД – България, „Щрабаг“ ЕАД – България.

Справка в Търговския регистър сочи, че към дата 3 октомври 2022 г. обаче „Станилов“ ЕООД е с прекратена дейност.

Към настоящия момент разплатените суми за изграждането на язовир „Луда Яна“ и ПСПВ са в размер общо 36 102 258,61 лв., от които чрез държавен инвестиционен заем от Световна банка - 20 654 277,10 лв, и от държавния бюджет на Република България - 15 448 071 лв.

Предвидено е общият обем на язовира да бъде 20 млн. куб. м, а стената му да е висока 50 метра, плюс модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и други съоръжения.

Повторен старт

Припомняме, че строителството на яз. „Лудя Яна“ започва през 1986 г. и прекъсва през 2000 г. с изградена частично язовирна стена и допълнителни съоръжения.

При повторния старт на обекта на 25 октомври 2016 г. тогавашният регионален министър Лиляна Павлова съобщи, че след извършено задълбочено изследване на геоложкия и сеизмоложкия риск е установено, че изградената до онзи момент стена отговаря на всички изисквания за здравина и качество и може да бъде надградена, но останалите съоръжения трябва бъдат разрушени и изградени наново.

През 2021 г. съдружникът на „Щрабаг“ в консорциума – „Станилов“ ЕООД, е бил заменен с „Джи Пи Груп“ АД.

Официално изявление на фирмата „Джи Пи Груп“ от 3-ти февруари 2021 г. гласи:

"Изпълнението строителството на язовир Луда Яна и Пречиствателна станция за питейни води бе възобновено. Изпълнител на обекта е Консорциум „Щрабаг – Джи Пи“.

Проектът е комплексен, състои се от няколко подобекта: язовирна стена и прилежащите ѝ съоръжения, пречиствателна станция за питейни води, два довеждащи водопровода и две помпени станции. Проектирането и строителтвото на язовира за първи път започват през 80-те години на миналия век, но през 2000 г. проектът е замразен с изградена частично язовирна стена и допълнителни съоръжения. Отново строителни дейности започват през есента на 2016 г., като проектът е замразен през 2019 г., когато са завършени около 30 на сто от дейностите. 

Възстановяването на строителните работи е от изключително значение за жителите на гр. Панагюрище, тъй като язовир „Луда Яна“ е предназначен за водоснабдяване на града.   

В обхвата на проекта “Джи Пи Груп” АД ще изпълнява язовирната стена, която е от каменно насипен тип с глинено ядро. Височината на стената е 43,40 м, дължина на стената по короната е ~550 м и широчина на короната - 6 м.

Ще бъдат изградени и траншейният преливник, отбивен тунел, санитарно-охранителна зона и ще се почисти хумусният слой от чашката на язовира. 

Съгласно изготвения календарен график работата на обекта ще стартира с разработване на кариерите за добив на насипен материал. На териотрията на обекта ще бъде инсталирана Трошачно-миячна сортировъчна инсталация /ТМСИ/, с която на място ще се преработва добитият от кариерата материал. Преди да продължат насипите по язовирната стена, най-горният слой трябва да бъде премахнат, тъй като е компроментиран от дългия престой. 

При благоприятни метеорологични условия в отбивния тунел, ще започне полагането на чугунената тръба DN400 с успоредното ѝ бетониране в дъното на тунела. 

Предстоят и подготвителните работи по преливника. Ще бъдат изправени 2 кулокрана в долната и горната част на бързотока, а при необходимост има готовност за изправяне и на трети кулокран. Поради дългия период, в който обектът е бил в престой, трябва да се предприемат действия по репариране на откритата армировка и корозиралите бетонови повърхности. 

Сложността на проекта изисква високо ниво на организация, професионална компетентност и стриктна последователност на работите, каквито Джи Пи Груп показва в дългогодишната си практика".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Деца боядисваха яйца и фигурки с Дома за стари хора в с. Главиница

Кметът на Пазарджик иска да свали цената на ежедневното хранене на дете неколкократно

29 спортисти бяха наградени от община Пазарджик с отличия "Спортен връх"

"Цветя за смет" събра хиляди килограми отпадъци за рециклиране в Пазарджик

Общественици, японското посолство и община Пазарджик засадиха съвместно вишни

Община Пазарджик обяви 2 май за неучебен ден

Община Пазарджик ще раздава цветя и фиданки срещу отпадъци на 20 април

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Петър Куленски на среща с Пламен Димитров: Достойното заплащане на труда е от първостепенно значение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик