8 язовира край Перник са в предаварийно състояние

14953
8 язовира край Перник са в предаварийно състояние
Снимка: Actualno.com

Осем язовира на край Перник са в предаварийно състояние. По-нататъшната им експлоатация е недопустима, поради риск за хората и за околната среда. Това съобщи областният управител на Перник Ирена Соколова пред БНР.

В "черния списък" попадат водоемите "Мещица" в община Перник, "Прибой" и "Бобораци" в община Радомир, "Конска", "Завала" и "Кошарево" в община Брезник и язовир "Лялинци" в община Трън.

Няма опасност от преливане на язовирите в страната след валежите

Няма опасност от преливане на язовирите в страната, които се стопанисват от „Напоителни системи" ЕАД. Това успокоиха от дружест...

Язовир "Брезник" е в неизправно състояние, тъй като са нарушени повече от един показател за технологична и конструктивна сигурност.

В частично работоспособно състояние са осем язовири в региона, сред тях питейният водоизточник на Перник- "Студена" и най-големият водоем в региона - "Пчелина".

Останалите 13 от общо 29 язовири на територията на област Перник са в изправно състояние.

Огласените данни са от извършената по заповед на областния управител Ирена Соколова проверка на хидротехническите и водни съоръжения. Инспекцията е текла във времето от 29 април до 10 май.

Язовирите от каскада "Арда" спокойни, Одрин пак на нокти

Няма място за паника, ситуацията при язовирите от каскада "Арда" е нормална, увериха от ръководството на Язовирския район в Кърджали...

Ревизирано е състоянието и на реките в региона. Изхвърлени строителни материали и битови отпадъци, храсти и дървета намаляват проводимостта им, по поречията има разрушени участъци от предпазни диги, ерозия на част от бреговете, както и намалена проводимост на отворите на мостовете, са установили проверяващите.

Участъкът на река Струма и притоците й в землищата на градовете Перник и Батановци и на селата Студена и Драгичево на територията на община Перник, както и участъкът на Струма и притоците й в землището на Земен попадат в участък, определен като значим по отношение на бъдещи наводнения и част от райони със значителен потенциален риск от наводнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество