Ревизоро: С вързани ръце сме за заразните отпадъци и водата на Перник без извънредния закон

8691
Ревизоро: С вързани ръце сме за заразните отпадъци и водата на Перник без извънредния закон
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За спешни разпореждания на Щаба или правителството за обезвреждане на заразните отпадъци от коронавируса и за снабдяването на Перник с вода настоя екоминистърът Емил Димиторв. Той е категоричен за инсинератора за изгаряне на опасните отпадъци: "Трябва заповед от Щаба или Министерския съвет, или Законът да влезе в сила. Иначе сме с вързани ръце", а за водата на Перник: “Министерският съвет да вземе решение независимо, че не са си плащали, независимо, че нямат право, докато трае кризата да получат вода по форсмажорен авариен начин“.

В интервю за Канал 3, Димитров обясни, че забавянето на Закона за мерките и действията на извънредното положение връзва ръцете на МОСВ, което е собственик на единствения инсинератор за опасни болнични отпадъци – този, който е към "Александровска болница" и се намира в центъра на София. Припомняме, за решаването на проблема министърът предложи промени в Закона за обществените поръчки, което беше възприето, но влизането в сила на закона се забавя, заради наложеното вето от президента.

Проблемът трябва да се реши веднага, категоричен е Димитров. "Все още няма заповед, която да регламентира какво да стане", алармира той и предупреди, че ако софийския инсинератор се претовари, няма как да бъде сключен договор с другия, който е частен, визирайки този в Девня.

Нов теч по водопровода за Перник

Нов пробив е бил регистриран при тестването на новия водопровод за Перник. При аварията е залят с вода пътят в село Големо Бучино, съоб...

Трябва да се предотврати образуване на опашки от камиони с опасните отпадъци, трябва и екипите, които оперират в инсинератора да бъдат снабдени с лични предпазни средства, отбеляза още министърът.

"Целта е когато докарат отпадъците от коронавирус да сме сигурни че можем веднага да ги изгорим, без да чакат. Но не е минал законът през НС и не можем да подпишем какъвто и да е договор", посочи той и призова по-бързо да се приеме и влезе в сила закона.

Според министър Димитров, РЗИ трябва през кметове и областните управители да предупредят лицата, които са си вкъщи под карантина – техния отпадък да не отиде в общия.

За водата на Перник той алармира, че според нормативната база не могат да получат вода, защото имат дългове и изрази огорчение, че местните власти и ВиК Перник още от януари -  40 дни, не са подали документи за разрешително. "Нямат разрешително, защото имат дългове и го крият", коментира министърът.

Софийска вода не може да даде вода на Перник, ако няма отсреща разрешителен режим, посочи той. "ВиК Перник трябва да има разрешително. Ако има дългове – не може да получи вода". Според димитров ВиК Перник нямат вина, защото са наследили дълговете.

Перник излиза от кризата в понеделник

Перник е на финала на водната криза и на е на път този проблем да бъде разрешен до дни. Това съобщи в предаването "Тази събота" по БТВ ...

Решението според министъра е или опростяване на дълговете или форсмажорно разрешително.

След като ВиК е към МРРБ, би следвало МРРБ да подаде до МС документите, допусна Димитров.

"Грехота ще е да пуснеш за 72 часа водата и да я спреш", подчерта той.

"Премиерът ще им разреши, но някой трябва да на прави предложение, да го обясни", добави Димитров и отбеляза, че проблемът с дълга остава и касае и други ВиК.

Още: "Светкавично и единодушно правна комисия подкрепи ветото на президента по Закона за извънредното положение"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com