Честит 3 март, Плевен!

2142
Честит 3 март, Плевен!
Снимка: Община Плевен

Стотици плевенчани и гости на града сведоха глави днес на централния площад „Възраждане” в Плевен пред подвига на загиналите за Освобождението на България. На тържествения ритуал по повод Националния празник 3 март присъстваха кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и неговите заместници, народни представители от 49-ото Народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район, областният управител Виолета Иеремиева и заместниците й, председателят на Общински съвет - Плевен, доц. д-р Иван Малкодански, общински съветници, бивши кметове, военнослужещи, граждани. Началникът на щаба на Пето бригадно командване полк. Пламен Маринов прие почетния караул. Ритуалът започна с издигане на националното знаме и панихида в памет на загиналите, отслужена от свещеници от православните храмове в града.    

 

В словото си кметът д-р Христов припомни, че в мрачните години на робството безброй просветители, духовници и революционери не само възродиха вярата, родолюбието и гордостта на народа ни, а запалиха и искрата на бунта, удавеното в кръв Априлско въстание отекна по света като мощен вик за правото на независим и достоен живот. „В героичен поход за избавлението на предците ни потеглиха хиляди български опълченци и воини. Мнозина от тях останаха завинаги в нашата земя, а тяхната саможертва продължава да бъде пример за храброст и доблест, увековечена в стотиците паметници, издигнати от признателните потомци. Редутите край Телиш, Гривица и Плевен, Мъртвата долина още пазят спомена за най-драматичните сражения в тази война, откъдето изгря Свободата на България! В съвременния свят на предизвикателства и военни конфликти живата памет за миналото все по-силно ни напомня колко висока е цената на мира и Свободата и колко важно е да ги съхраним. Дължим го на всички, отдали живота си за тези най-висши човешки ценности! И на бъдещето! Дълбок поклон пред героите на Плевен и България!“, се обърна към присъстващите д-р Христов.

Паметта на героите беше почетена с минута мълчание. Пред Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към загиналите.  

В ДКТ „Иван Радоев“ по повод Националния празник се проведе концерт „Живи корени“ с участието на Симфониета – Враца и ДФА „Филип Кутев“,  композитор и диригент Георги Андреев.

Още снимки от ритуала: https://photos.app.goo.gl/g6UX13hGb4WZbsmDA

Още: Община Плевен се включи в националната инициатива по отбелязване на Световния ден за борба с редките болести

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен