Грабежите в село Мечка продължават сякаш нищо не се случва

29677
Грабежите в село Мечка продължават сякаш нищо не се случва
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Кражбите в село Мечка продължават да бъдат ежедневие. Типичен пример е домът на баба Здравка, която е барикадирала вратата си с поставени напречно железа, за да се опита някак да се опази.

Защо ми показвате къщата, така ги улесняваме, казва тъжно бабата пред Нова телевизия. Тя живее самичка, след като съпругът ѝ е починал. Миналата нощ отново е навестена от крадци, които открадват едно шушляково яке и пенсията ѝ – 170 лева. Бях приготвила да плащам сметки, каза бабата.

МВР се самопохвали със спад на битовата престъпност

Битовата престъпност е намаляла с 9% през 2014 г.Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред журналисти, след като присъс...

Нямам къде да си крия парите, харча ги. Сама им дадох парите, за да не стане по-лошо, призна бабата. Не искам да подавам жалба в полицията, защото вече много стана. Искам резултати – полицията помага, но съдът помага ли, попита риторично възрастната жена.

От полицията съобщиха, че вече има задържани заподозрени. Предполагам, че днес ще бъдат предприети процесуални мерки срещу тях. На въпрос колко пъти са задържани въпросните хора, от полицията признаха, че „многократно”. Има закони в тази държава и трябва да се спазват, обясниха витиевато силите на реда защо не казват имената на престъпниците.

В село Мечка все още има жандармерия и патрули, които обикалят селото. В конкретния случай не ни беше подаден сигнал, оправдаха се от жандармерията. Мислите ли, че циганите не са разузнали накъде са тръгнали жандармеристите – говорим за четирима души, които пазят цялото село. Тези хора са наети по програма за временна заетост, която беше приета миналата година и на практика не правят друго, освен да обикалят, а нямат и оръжие. А крадците не се стряскат и дори заплашват „охранителите” да им „счупят главите” – при това в ефир, след като са видени как крадат дърва. Програмата, по която са наети охранителите, приключва в началото на февруари.

Ромското население в село Мечка вече е повече от етническите българи. Статистиката сочи, че за миналата година в селото е имало 55 престъпления и 20 осъдени лица – основно пробация и някои са влезли в затвора. Искам да ви кажа, че в село Мечка няма напрежение, няма страх, уверяваха от полицията и заявиха, че обстановката не е по-различна от тази във всяко малко населено място в Плевенско и изобщо в страната. Нищо не ни връзва законово ръцете – работим с прокуратурата. Проблемът е безработното ромско население – основните кражби са на хранителни продукти. На тези хора трябва да им се намери работа, подчертаха от полицията.

Марин Марковски: Не може охранителните камери да не са доказателство при кражба

Кражбите в по-малките магазини растат, а видеонаблюдението не помага, защото не е считано за доказателство. От това се оплакват собст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен