Разкриха и задържаха стрелеца по плевенската библиотека

2022
Разкриха и задържаха стрелеца по плевенската библиотека
Снимка: iStock/Guliver

Благодарение на специалистите от Базовата научно-техническа лаборатория на МВР в Плевен, извършителят на стрелбата по Регионалната библиотека „Христо Смирненски” е разкрит и е задържан за 24 часа. Той е на 66 години и гърмял със законно притежаван пистолет „Валтер” в първите минути на Нова година. Живеел на квартира в района на библиотеката. Обяснил на полицаите, че е стрелял във въздуха. Траекторията на куршумите обаче била такава, че те попаднали в остъклената врата на библиотеката, съобщи Областната дирекция на вътрешните работи в Плевен.

Седем куршума са попаднали в остъкления портал и в прозореца на стаята на охранителите на сградата празничната заря. По това време в сградата на библиотеката имало само един човек – нощният пазач. Той решил да погледа зарята и излязъл навън на удобно място, от където ще може да вижда празничната заря. Това може би му е спасило живота – можеше да е улучен от куршумите. Сигнал за стрелбата е подаден в полицията десет минути след полунощ на 1 януари. Веднага след това на мястото е изпратен екип от криминалисти. При огледа са иззети шест проектила.

На 4 януари след проведени множество оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, Първо РУ – Плевен и  сектор Базова научно-техническа лаборатория при ОД на МВР – Плевен е задържан извършителят - 66-годишен от Плевен, произвел отделни изстрели. Иззето е оръжието, с което е стреляно - пистолет Валтер“, законно притежаван, съобщи полицейската дирекция. 

В хода на проведените мероприятия е извършено претърсване в частен дом, обитаван под наем от 66 годишния в град Плевен, който не е криминално проявен. На адреса са намерени и иззети  законно притежаван боен пистолет „Валтер – П22“, калибър 22 lr  с два пълнители към него, разрешително за носене и съхранение на късо бойно оръжие, около 700 патрона с калибър 22 lr, три незаконно притежавани бойни патрона в калибър 9х18, открити в нощно шкафче в една от стаите. На тераса, прилежаща към жилището са открити седем гилзи калибър 22 lr. Назначени са експертизи. Изясняват се мотивите на 66-годишния, довели до стрелбата. По случая е образувано досъдебно производство. Оперативно - издирвателните мероприятия и процесуално-следствените действия са проведени под ръководството на прокурор, поясняват  още от Областната дирекция на МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен