С тържествен ритуал ще се почетат 145 г. от Плевенската епопея

1166
С тържествен ритуал ще се почетат 145 г. от Плевенската епопея
Снимка: Община Плевен

Десети декември – Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение, ще бъде отбелязан по традиция с тържествен ритуал на централния площад „Възраждане” пред Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Панихида в памет на героите на Плевенската епопея ще отслужат свещеници от храмовете в града. Слово по повод 145 години от историческия 10 декември 1877 год., предопределил победния изход на Руско-турската освободителна война, ще произнесе кметът Георг Спартански. При Вечния огън ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към воините освободители. Ритуалът е с начало 11.00 часа. В 12.30 в залата на ДКТ „Иван Радоев” ще се състои тържествен концерт на Плевенската филхармония и Общинския хор „Гена Димитрова” с диригент Деян Павлов.

Не съм изпращал покани на представители на държавната власт и дипломати, защото в ситуация на война недалеч от страната ни не искам този ден на признателност и почит да стане повод за политически спекулации. Но всички, които имат желание да уважат паметта на загиналите и ритуала за отбелязване годишнината от Освобождението на Плевен, са добре дошли, уточни Георг Спартански пред журналисти.

По случай 145 години от Освобождението на Плевен и 45 години от откриването на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ от Регионалния военноисторически музей организират няколко инициативи. На 8 декември от 13.30 часа в Панорамата ще започне празнична презентация по повод 45 години от построяването й, а в 16.00 часа ще бъде открита и изложба на същата тема. На следващия ден, 9 декември, от 14.30 часа ще бъде представен том 4 от „Сборник Военноисторически музеи“, а в 16.00 часа е изложбата „Руско-турската война 1877 – 1878 г. в литографии и ксилографии“.

На годишнината от Освобождението на Плевен е посветена и Националната филателна изложба „ПЛЕВЕН ФИЛА 2022”, която ще отвори врати на 9 декември в 11.00 часа в изложбената зала на Регионалния исторически музей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Връчиха бюджетите за делегирани от държавата дейности на детски градини, училищата и образователни структури в община Плевен

Заместник-министър Елка Налбантова проведе работни срещи с ръководството на община Плевен и на социални услуги

Христо Херувимов е новият началник на отдел „Екология“ в община Плевен

С около 1 млн. лв. повече са внесените до момента данъци и такси в община Плевен

Община Плевен подписа договор за техническа помощ за инвестиции в Зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен открива процедура за избор на членове на Съвета на децата

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Община Плевен подписа с МРРБ първите споразумения за финансиране на общински инфраструктурни проекти

Непълнолетни стреляха с пистолет по коли и апартаменти в Плевен

Две сгради от Плевен са подали документи за втория етап на програмата за саниране, срокът за кандидатстване е удължен до 28 март

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен