X
 
 

Социални работници от плевенско село също настояват за по-високи заплати

1532 0
Социални работници от плевенско село също настояват за по-високи заплати
Снимка: actualno.com/Ангел Атанасов
По повод готвените от социалните работници, членуващи в КТ "Подкрепа", протести срещу срамно ниското заплащане на труда на работещите в Агенция социално подпомагане, персоналът на Дома за стари хора в плевенското село Бохот изпрати писмо до Actualno.com. В него служителите в Дома заявяват:

"ПЕРСОНАЛЪТ ОТ Дома за стари хора – Бохот е колегиално съпричастен с исканията на социалните работници от дирекциите за социално подпомагане в страната и настоява за по-достойно заплащане на труда на всички заети в социалната сфера. В социалното заведение щатните бройки са 25, но част от тях стоят незаети поради ниското заплащане и специфичните условия на труд, свързани с грижи за потребители на социални услуги. Над 50% от възрастните хора при нас са с тежки хронични патологии, лежащи и трябва да се обгрижват при леглата, имат специфични нужди и потребности. Грижим се и за терминално болни.

1 200 лв. заплата за социалните работници от догодина, обещава Русинова

Социални работници ще получават заплата от 1 200 лева бруто. За целта държавата е предвидила 1 000 000 лева по нов компонент по процеду...

Тук, в Дома за стари хора, също работят висококвалифицирани специалисти с образователно-квалификационни степени "магистър", "бакалавър", "специалист". Те влагат огромни усилия да се справят с трудовите задачи и да поддържат едно сравнително добро ниво на предоставяне на социалната услуга. В същото време работят с обида и оскърбление от ниското заплащане и смятат, че не се използват всички възможности за достойно възнаграждение на труда.

При проява на разбиране от страна на управляващия орган – Община Плевен, могат да се намерят механизми за по-справедливо заплащане, като се отчитат специфичните условия на труд, специфичният предмет на дейност и психо-емоционалното напрежение. Трудна, изискваща физически и психически натоварвания е и работата на обслужващия персонал, който получава минимално трудово възнаграждение. Неглижирането на заплащането на заетите в социалната сфера води до голямо текучество на персонала, ниска мотивация, създава условия за влошаване качеството и ефективността на услугата, професионална деквалификация.

Независимо от факта, че синдикатите през последните 5 години отчитат недофинансиране на социалните заведения, не се предприемат нужните действия и заплатите остават недостойно ниски. Решенията за определяне стандартите за издръжка на социалните заведения се изготвят и гласуват от Сдружението на общините още в средата на всяка календарна година. Тези решения се вземат формално, без да се отчита специфичното в предмета на дейност на отделните социални заведения.

От Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации /ФНСДУО/ още през месец юли 2019 г. отчитат като положителни направените стъпки за увеличение на работните заплати с бюджета за 2019 г, но считат, че това е недостатъчно и следва през 2020 г. да бъдат увеличени средствата за персонал. Във ФНСДУО са убедени, че за осигуряване достойно заплащане на заетите е необходимо увеличение на средствата за работни заплати в централната и местната администрация с 20 процента, както и увеличение със същите 20 процента на единните разходни стандарти /ЕРС/ ЗА ДЕЛЕГИРАНИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА ДЕЙНОСТИ ВЪВ ФУНКЦИЯ "СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ, ПОДПОМАГАНЕ И ГРИЖИ".

Протест на социалните работници с искане за по-добри заплати

Социални работници в 20 от социалните дирекции в страната ще спрат работа за един час - в знак на протест срещу лощите условия на труд ...

Според ФНСДУО предвиденото с Решение №208 на МС от 16.04.2019 г. диференцирано увеличение по видове услуги ще покрие единствено повишаването на минималната работна заплата на неспециалистите и няма да има никакво реално отражение върху трудовите възнаграждения на специализирания персонал в социалната сфера – социални работници, психолози, педагози, медицински сестри. Допълнителен аргумент е и фактът, че възнагражденията на заетите специалисти в системата на социалните услуги сериозно изостават от тези в останалите бюджетни сектори и почти са изравнени с размера на минималната работна заплата.

НИЕ, персоналът на Дома за стари хора – Бохот, изразяваме своята колегиална съпричастност и с тревога и надежда очакваме решения, които ще доведат до обективна оценка на труда ни и съответно достойно заплащане."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...