Свети Георги става покровител на Плевен

6213
Свети Георги става покровител на Плевен

Свети Георги Победоносец става закрилник и небесен покровител на Плевен, съобщава изданието topnovini.bg. Това обяви днес кметът на Общината проф.д-р Димитър Стойков по време тържествата по повод празника на града – 15 май.

Празничният ден започна с водосвет, отслужен от митрополит Игнатий в съслужение с плевенски свещеници в храм „Св. Николай“. След това от църквата празнично шествие премина през центъра на града. Най-отпред младежи носеха икона на Св.Георги Победоносец, а след тях вървяха първите мъже на Плевен, както и официалните гости, сред които Цецка Цачева, председател на Народното събрание, депутати. Десетки ученици от плевенски гимназии носеха в ръцете си балони в цветовете на българското знаме и на това на ЕС.

Почитаме Свети Георги и Българската армия

Днес почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец (275-281 – 23 април 303). Той е един от най-почитаните светци, мъченик за ...

Малко преди 11 часа шествието стигна до площад „Възраждане“, където Цецка Цачева бе посрещната с военен ритуал. Под звуците на химна на България, а след това и на ЕС, в небето над Плевен бяха пуснати балони в бяло, зелено, червено и синьо.

Там се състоя и официалната част от празника с поздравления от кмета проф.д-р Димитър Стойков и от председателя на НС Цецка Цачева. Тя подари на града и плевенчани картината „Падането на Плевен“, рисувана около 1980 г. от художника Сашо Рачев. Бяха прочетени и поздравителни адрес от името на президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Бойко Борисов.

Празничният ден продължи с концерт на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци.

От 16 часа Общинският духов оркестър ще изнесе концерт в Градската градина. А вечерта от 19 часа ще започне празничният концерт с участието на Берковската духова музика, рокгрупа „Taking Heed“, Део, Печенката и „Фанданго“. На финала ще има и празнична заря.

Пъзел-рекордьор от Гинес помага за лечението на млад мъж от Плевен

Интересна инициатива с благородна цел - Венелина Вънева, която преди години сглоби пъзел 24 000, а след това - от 32 000 части, ...

При лошо време концертите ще се състоят в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен