18 лекари от болницата в Карлово подадоха оставки

4779
18 лекари от болницата в Карлово подадоха оставки
Снимка: Getty Images/Guliver

18 лекари от болницата в Карлово са подали заявление за напускане, съобщиха за Радио "Фокус" - Пловдив от Областната администрация. Оставките на медиците са били решени днес на заседание на Лекарския съюз по информация от председателя на лекарския съюз в здравното заведение д-р Дориана Маринова. Предизвестията са с едномесечен срок. Причината е несъгласие с разкриването на спешен кабинет там, който от понеделник започва работа. Според лекарите дейността на този кабинет ще се дублира с работата на Спешна помощ. Лекарите твърдят, че здравното заведение няма изискване по стандарт за такъв кабинет. В болницата има приемни кабинети, в които по график се приемат болни, а лекарите осигуряват 24-часови дежурства и здравното заведение е обезпечено със специалисти, предаде агенция Фокус.

По думите на директора на РЗИ д-р Ваня Манчева в болницата е извършена проверка, има изготвен доклад и тя е сезирала областния управител, НЗОК и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ в Министерството на здравеопазването.

Върнаха делото на кмета на Карлово за ново разглеждане

Заради съществени процесуални нарушения- липса на мотиви- Окръжен съд Пловдив върна днес делото срещу кмета на Карлово д-р Емил Кабаива...

За разкриването на приемен дежурен кабинет в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ има решение на Медицинския щаб към Областния кризисен щаб, съобщиха от щаба. Съществуването на такъв кабинет е регламентирано със Закона за лечебните заведения чл. 19, според който всяка болница трябва да осигури 24 часова непрекъсната медицинска помощ по разрешените специалности в нея. Съответното здравно заведение получава и заплащане по Наредба №3 на Здравното министерство.

"До този момент в общинската болница в Карлово такъв кабинет не е функционирал и решението на Медицинския щаб е да бъде изпълнена нормативната уредба. Решението няма общо със извънредната ситуация и епидемията от коронавирус. Това обясни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ваня Манчева след разпространената в медиите информация, че 18 от общо 20 лекари в болницата напускат.

„Решението за кабинета бе взето от Медицинския щаб след множество сигнали от страна на граждани както и на Спешна помощ. Оплакванията на пациенти са свързани, че при спешна нужда от консултация се налага да търсят в отделенията лекари за преглед, а линейките от Спешна помощ се бавят и не знаят къде да предадат транспортирания болен. С управителя на болницата д-р Христо Пелев и кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов водихме многократни разговори как да бъде решен проблема и самите те предложиха компромисния вариант за работа на кабинета до 19.30 часа с лекар, а след този час да дежури медицинска сестра", обясни от своя страна областният управител Дани Каназирева.

По думите на Каназирева и д-р Манчева, това което е поискано от болницата е да бъде изпълнен закона и гарантирано здравното обслужване на населението в общината.

Сестрите вбесени от поредната лъжа на здравното министерство и синдикатите

Спорът за отделените държавни средства за увеличение на заплатите на протестиращите от година медицински работници навлиза в абсурдна ф...

„Всичко е въпрос на мениджмънт и управление. Не мога да не реагирам на сигналите и в сегашната ситуация да оставя многопрофилна болница в областта без дежурен приемен кабинет и адекватна спешна помощ, коментира областният управител.

„Надявах се в тази ситуация, че сме намерили най-разумното решение за екипа на болницата и Спешна помощ, които са натоварени все повече. Уважавам мнението и позицията на всеки един лекар, но от тук нататък контролните органи и отговорни институции, както и местната власт трябва да вземат решение, допълни Каназирева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com